Ben jij bekend met het smartphonesyndroom?

· 9 augustus 2016
Smartphones kunnen een soortgelijke afhankelijkheid veroorzaken als sommige drugs. In sommige landen bestaan er zelfs rehabilitatiecentra voor mensen die niet zonder hun mobiele telefoon kunnen leven.

De ontwikkeling van nieuwe technologieën heeft wereldwijd enorm veel invloed en is zeer revolutionair voor onze manier van leven.

Deze nieuwe apparaten zijn steeds sterker aanwezig in ons dagelijkse leven en vormen een essentiële manier om met elkaar te communiceren en om te werken en zijn een hulpmiddel voor nog vele andere delen van ons bestaan.

De smartphone is een van de meest gebruikte elektronische apparaten die er tegenwoordig bestaan. Ongeveer vier miljard mensen zijn in het bezit van minstens één smartphone.

En hoewel deze apparaten ons toegang geven tot duizenden applicaties die we voor allerlei verschillende doeleinden kunnen gebruiken, proberen deskundigen ons al langere tijd te waarschuwen voor de negatieve gevolgen die het gebruik van deze apparaten kan hebben voor onze gezondheid, met name voor mensen die een verslaving ontwikkelen.

Wanneer je een overmatige drang voelt om je smartphone voortdurend te gebruiken, dan wordt dit ‘smartphonesyndroom’ genoemd. Tot dit syndroom behoren een aantal lichamelijke en psychologische stoornissen die de leefkwaliteit van de mensen die er last van hebben aanzienlijk verlaagt.

Velen hebben niet eens door dat ze last hebben van deze aandoening. Ze zijn zich niet bewust dat hun gezondheidsproblemen mogelijk verbonden kunnen zijn aan het gebruik van hun mobiele telefoon.

Welke problemen zijn er gerelateerd aan het smartphonesyndroom? Laten we hier eens naar kijken.

Gezichtsproblemen

Gezichtsproblemen

Een van de eerste lichaamsdelen die worden aangetast door het voortdurende gebruik van een smartphone zijn de ogen. Dit komt doordat het licht dat deze apparaten uitstralen ervoor zorgt dat je gezichtsvermogen afneemt.

Dit wordt verergert door het gegeven dat mensen hun smartphone, in tegenstelling tot andere elektronische apparaten, vaak dichterbij hun ogen houden, waardoor het licht een nog sterkere invloed heeft.

Wanneer iemand 72 uur achter elkaar non-stop naar het beeldscherm van zijn mobiele telefoon zou kijken, dan zou dit 93% van de lichtgevoelige cellen van het netvlies vernietigen. Deskundigen zijn het er veelal over eens dat deze beschadiging onomkeerbaar is, waardoor het probleem nog ernstiger wordt.

Tegenwoordig kun je daarom filters kopen voor het scherm van je mobiele telefoon om de schadelijke lichtstralen te blokkeren.

Lees ook: 10 mobiele apparaten met de hoogste straling

Spierpijn

Wanneer je meerdere uren achter elkaar je smartphone gebruikt zonder tussendoor even pauze te nemen, kun je last krijgen van spierpijn in delen van het lichaam als de rug en de nek.

Niet weten hoe je je gebruik van je mobiele telefoon moet handhaven en regelmatig in slaap vallen met je telefoon nog in je handen zal er bijna zeker voor zorgen dat je last krijgt van pijn en spanning in deze delen van je lichaam.

Fysiotherapeuten die dit gedrag hebben onderzocht geven aan dat de lichaamshouding die mensen doorgaans aannemen wanneer ze op hun telefoon kijken niet al te best is. Zij raden aan om aan tafel te gaan zitten en beide handen te gebruiken om het apparaat te bedienen terwijl het op tafel ligt.

Wanneer je alleen je duim of alleen een andere vinger gebruikt om dit soort apparaten te besturen, vergroot je je kans op het ontwikkelen van peesontsteking.

Psychologische stoornissen

Stress

Wanneer iemand het gevoel heeft dat hij het niet meer vol kan houden om een paar uur niet op zijn telefoon te kijken, dan is de kans groot dat hij regelmatig last heeft van aanvallen van bepaalde psychologische stoornissen.

De afhankelijkheid die deze apparaten creëren zorgt ervoor dat gevoelens van depressie, angst, stress en andere negatieve emotionele gemoedstoestanden die het privéleven, sociale leven en professionele leven van een persoon kunnen beïnvloeden, sterker worden.

Een van de belangrijkste factoren die veel invloed hebben is de mogelijkheid om te zien wat anderen doen in hun leven. Dit kan in het geval van stelletjes en vrienden veel zorgen, angst en jaloezie veroorzaken.

Daarnaast moeten we niet vergeten dat deze apparaten er bij veel mensen voor zorgen dat ze sociaal geïsoleerd raken en echte relaties vervangen voor virtuele relaties.

Bekijk ook dit artikel: Vier veelvoorkomende vormen van depressie

Verslaving

Smartphoneverslaving

Het is belangrijk om aan te geven hoe verslavend deze apparaten kunnen zijn. Het is zelfs zo dat veel mensen hulp hebben gezocht in de vorm van psychologische therapie om van hun smartphoneverslaving af te komen.

De angst die deze gewoonte kan veroorzaken is vergeleken met de angst die drugsverslaafden voelen en sommige mensen hebben zelfs toegeven dat ze een emotionele leegte voelen wanneer ze hun telefoon al een tijdje niet in hun handen hebben gehad.

De verbinding met het internet, instant messaging en de toegang tot hun sociale netwerkpagina staan bovenaan de lijst van dingen die mensen zeggen het meest nodig te hebben.

Deze situatie is zelfs zo ernstig dat er in sommige landen rehabilitatiecentra zijn geopend voor mensen die niet zonder hun smartphone kunnen.

Probeer jij je telefoongebruik in bedwang te houden? Nu je weet welke negatieve gevolgen er allemaal verbonden zitten aan een overmatig gebruik van je mobiele telefoon, zou het verstandig zijn om de nodige maatregelen te nemen om de tijd die je dagelijks op je telefoon zit te beperken.