Mobiele apparaten met de hoogste straling

Cellulaire technologie raakt iedereen. De wereldbevolking telt momenteel meer dan 7 miljard mensen, waarvan 5 miljard momenteel gebruik van mobiele telefoons maken.
Mobiele apparaten met de hoogste straling

Laatste update: 01 maart, 2019

In de afgelopen jaren hebben veel gezondheidsdeskundigen alarm geslagen over overmatig gebruik van mobiele apparaten, die dan ook een steeds grotere rol zijn gaan spelen in ons leven. Dit klinkt misschien vreemd. Deze nieuwe technologie kan namelijk ook zorgen voor nieuwe oplossingen en toepassingen voor ons dagelijkse leven.

Toch is deze bezorgdheid misschien wel te begrijpen. Als technologie groeit, kunnen microgolven en frequenties ook toenemen. Dit zou vervolgens invloed kunnen hebben op ons lichaam. In dit artikel bespreken we de effecten van de straling van mobiele telefoons.

Er wordt namelijk gedacht dat deze apparaten kanker en andere gevaarlijke ziekten kunnen veroorzaken. Met de vooruitgang in de draadloze technologie zouden we vooral moeten kijken naar een van de belangrijkste draadloze apparaten die we kennen, namelijk de mobiele telefoon.

We leggen daarnaast ook uit hoe mobiele telefoons de kans op verschillende, gevaarlijke gezondheidsproblemen, waaronder ook kanker, zou kunnen vergroten.

Waarom maken we ons zorgen?

Kanker

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat veelvuldig gebruik van mobiele telefoons minder veilig zou kunnen zijn dan we denken. De redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld:

 • Mobiele telefoontechnologie ontwikkelt zich snel en we zien dan ook plotselinge en snelle veranderingen. We bellen meer en langer.
 • Omdat we langer bellen, worden we langer aan straling blootgesteld. Als gevolg daarvan zouden we een grotere kans op kanker kunnen hebben.
 • Steeds meer mensen beschikken vandaag de dag over een telefoonabonnement.
 • Uit cijfers van de Cellular Telecommunication and Internet Association in de Verenigde Staten blijkt dat er in 2010 meer dan 303 miljoen mobiele telefoonabonnees in de Verenigde Staten waren. Dit is drie keer het aantal van 110 miljoen gebruikers in 2000.
 • In 2010 werd er geschat dat er op mondiaal niveau meer dan 5 miljard mensen waren die gebruik maakten van mobiele diensten.
 • Weefsels van het menselijk lichaam zouden de energie van mobiele telefoons kunnen absorberen. Omdat dit radiogolven uitzendt, zou dit gevaarlijk kunnen zijn.

Onderzoek over telefoongebruik en kanker

Mobiele Telefoon

Volgens gegevens van het International Agency for Cancer Research werden mobiele telefoons in 2o11 ingedeeld in groep 2B (mogelijk kankerverwekkend).

Dat wil zeggen dat het mogelijk is dat deze apparaten kanker kunnen veroorzaken. Om tot deze conclusie te komen werden er langetermijngegevens over intensief gebruik van verschillende mobiele apparaten gebruikt.

Het onderzoek suggereert dat het geen verrassing is dat deze apparaten je toekomst negatief kunnen beïnvloeden. Er zijn namelijk miljarden smartphonegebruikers over de hele wereld.

Op dit moment is er echter niet voldoende wetenschappelijk bewijs om echte conclusies te trekken. Experts zoals Dr. George Carlo zijn echter wel van mening dat de mobiele telefoonindustrie mensen op de rand van een gezondheidscrisis zou kunnen brengen.

Sommige mensen denken dat de snelle toename van cellulaire technologie zou kunnen zorgen voor hersenbeschadiging en bepaalde vormen van kanker.

Er zijn een aantal gezondheidsproblemen en klachten die worden geassocieerd met overmatig telefoongebruik. Denk bijvoorbeeld aan:

 • terugkerende hoofdpijn
 • hoge bloeddruk
 • Alzheimer op vroege leeftijd
 • kanker

Mobiele apparaten met de hoogste straling

Om de certificering van de Federale Commissie voor Communicatie (FCC) te passeren, moet de maximale snelheid van de absorptie  van een mobiel apparaat  (Specific Absorption Rate of SAR) lager zijn dan 1,6 Watt per kilogram. Anders zal het apparaat dan ook niet worden goedgekeurd voor verkoop in de Verenigde Staten.

In 2014 werd er een lijst gemaakt van de tien mobiele apparaten die de hoogste straling uitstoten:

 1. Xiaomi Mi A1
  SAR: 1.75
 2. OnePlus 5T
  SAR: 1.68
 3. Xiaomi Mi Max 3
  SAR: 1.58
 4. OnePlus 6T
  SAR: 1.55
 5. HTC U12 life
  SAR: 1.48
 6. Xiaomi Mi Mix 3
  SAR: 1.45
 7. Google Pixel 3 XL
  SAR: 1.39
 8. OnePlus 5
  SAR: 1.39
 9. iPhone 7
  SAR: 1.38
 10. Sony Xperia XZ1 Compact
  SAR: 1.36

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Instituto Nacional de Cáncer (NHI). Teléfonos celulares y el riesgo de cáncer. (2018).  cancer.gov/espanol/cancer/causas-prevencion/riesgo/radiacion/hoja-informativa-telefonos-celulares#r28
 • Zook BC, Simmens SJ. The effects of pulsed 860 MHz radiofrequency radiation on the promotion of neurogenic tumors in rats. Radiation Research 2006; 165(5):608–615. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16669743
 • University of Gothenburg. ICT and mental health in young adults. Effects of computer and mobile phone use on stress, sleep disturbances and symptoms of depression. (2012). sciencedaily.com/releases/2012/06/120611134233.htm

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.