Kan slecht slapen het risico op de ziekte van Alzheimer verhogen?

Je huidige leeftijd is niet van belang. Als je wilt voorkomen dat je risico op de ziekte van Alzheimer stijgt, dan is een goede nachtrust belangrijk. Dit kan je helpen om de gevolgen te vermijden.
Kan slecht slapen het risico op de ziekte van Alzheimer verhogen?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Tegenwoordig is ook bij jonge mensen het risico op de ziekte van Alzheimer gestegen.

Voor dit aftakelingsproces heeft men nog steeds geen volledig duidelijke oorzaken vastgesteld. Deze ziekte vertoont echter overal ter wereld een stijgend aantal ziektegevallen.

Je hersenen zijn een orgaan met meerdere taken. Eigenlijk zijn alle biologische processen met de hersenen verbonden. Ze zijn immers verantwoordelijk voor het ‘sturen van opdrachten’ naar alle cellen in je lichaam.

De ziekte van Alzheimer is bij menselijke wezens één van de meest voorkomende neurologische problemen. Recente onderzoeken hebben de overtuiging onderbouwd dat slecht slapen het risico op de ziekte van Alzheimer kan verhogen.

De voornaamste symptomen van de ziekte van Alzheimer

De voornaamste symptomen van de ziekte van Alzheimer

In de volksmond kennen we de ziekte van Alzheimer als dementie. Dat is ook de reden dat we het meestal associëren met de oudere leeftijd.

Men beschouwt dementie als geheugenverlies en het verloren gaan van de intellectuele vermogens.

Van nature houdt ouder worden het optreden van enkele aanwijzingen van dementie in. De zenuwcellen beginnen af te sterven. Je hersenen zijn niet langer in staat om zichzelf te vernieuwen.

In het geval van de ziekte van Alzheimer is dementie echter één van de gevolgen van een ernstige hersenaandoening.

De neurale achteruitgang kan hier zo intens zijn dat het je persoonlijkheid en je gedrag op een radicale manier verandert. Sommige patiënten vertonen zelfs ernstig identiteitsproblemen.

De ziekte van Alzheimer komt inderdaad vaker voor bij oudere volwassenen. Toch kan het mensen van alle leeftijden treffen. Dat geldt vooral voor de personen die risicofactoren vertonen.

Er bestaan vele factoren die een risico op de ziekte van Alzheimer vormen. We geven enkele voorbeelden.

Risicofactoren

  • Verslaving aan tabak
  • Alcoholisme
  • Gebruik van verslavende middelen
  • Een onevenwicht voedingspatroon
  • Ziekten
  • Ongelukken

De voornaamste symptomen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer

  • Geheugenverlies dat dagelijkse activiteiten moeilijker maakt.
  • Het lastig hebben om eenvoudige problemen op te lossen.
  • Verlies van het ruimtelijk bewustzijn of van het tijdsgevoel.
  • Moeilijk beelden kunnen interpreteren.
  • Problemen met de geschreven of de gesproken taal.
  • Voorwerpen op vreemde plaatsen zetten of het moeilijk hebben om ze te vinden.
  • Niet in staat zijn beslissingen te nemen en verlies van een goed beoordelingsvermogen.
  • Verlies van initiatief of motivatie.
  • Veranderingen op het gebied van humor, gedrag of persoonlijkheid.

Is er een verband tussen slecht slapen en het risico op de ziekte van Alzheimer?

De hersenen ervaren een vorm van versnelde erosie bij mensen die heel weinig of niet goed slapen.

  • Slaap is in feite verbonden met vele problemen in je lichaam. Het is namelijk op een rechtstreekse manier verbonden met het metabolisme van de lichaamscellen.
  • Slaap kan alle organen aantasten. Het kan ook je vatbaarheid voor pijn verhogen en geheugenverlies veroorzaken. Het kan bovendien het immuunsysteem verzwakken.

Dit alles heeft te maken met de voornaamste functie van slaap. Het verschaft je lichaam rust.

Een organisme zonder rust is net als een machine die zonder stoppen blijft doorgaan. Vroeg of laat zal het misgaan.

Veel slapen of een goede nachtrust?

Een goede nachtrust of veel slapen

In tegenstelling tot wat vele mensen denken, gaat het niet alleen over te weinig slapen. De hoeveelheid slaap is geen garantie voor de kwaliteit.

Sommige mensen die gezond zijn, slapen slechts 5 tot 6 uren per dag. Anderen zijn voortdurend moe terwijl ze 12 uren slapen.

Het is daarentegen de slaapkwaliteit die een rol speelt. Het is bepalend voor de stijging in de aanmaak van 2 van de voornaamste biologische aanwijzingen van deze ziekte:

De opstapeling van de bèta-amyloïd eiwitten vormt een enorm giftige plaque op de zenuwcellen in de hersenen. De ophoping van de tau-eiwitten kan intussen kan neurofibrillaire knopen veroorzaken. Ze zijn uitermate vernietigend voor de hersenen.

Ook dit is een boeiend artikel:
De zes beste soorten thee om beter te slapen

Het verband tussen slaap en de ziekte van Alzheimer

Het verband tussen slaap en de ziekte van Alzheimer

Er bestaat nog steeds discussie over wat nu precies de oorzaak en wat het gevolg is van de ziekte van Alzheimer. Bepaalde giftige stoffen zijn kenmerkend voor deze ziekte. Deze stoffen kunnen echter ook een slechte nachtrust veroorzaken.

Dit alles bevestigt ook de noodzakelijkheid om voor de kwaliteit van je slaap te zorgen.

Je kan op eenvoudige manieren een betere nachtrust verwezenlijken. Het is echter bijna altijd een kwestie van je dagelijkse houding te veranderen:

  • verminder je stress
  • train je lichaam door sport en bewegen
  • leg beperkingen op aan je persoonlijk en beroepsmatig leven

Je moet daarnaast ook momenten vrijmaken om jezelf te vermaken en te ontspannen. Zorg bovendien dat je een gezond voedingspatroon volgt.

Als je symptomen opmerkt, is het belangrijk dat je jouw arts raadpleegt. Het risico op de ziekte van Alzheimer is geen spelletje. Het kan je verhinderen om van een kwaliteitsvol leven te genieten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Various authors. ”Slow wave sleep disruption increases cerebrospinal fluid amyloid-β levels”. Brain, Volume 140, Issue 8, 1 August 2017, Pages 2104–2111, https://doi.org/10.1093/brain/awx148
  • Xie L, Kang H, Xu Q, et al. ”Sleep Drives Metabolite Clearance from the Adult Brain”. Science (80- ). 2013;342(6156):373-377. doi:10.1126/science.1241224
  • Terzaghi, M., Sinforiani, E., Zucchella, C., Zambrelli, E., Pasotti, C., Rustioni, V., & Manni, R. (2008). ”Cognitive performance in REM sleep behaviour disorder: a possible early marker of neurodegenerative disease?” Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2007.06.013 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.