6 slechte gewoonten die je sneller ouder maken

Slechte gewoonten zoals roken en een zittende levensstijl kunnen ervoor zorgen dat je huid sneller verslechtert waardoor vroegtijdige veroudering ontstaat.
6 slechte gewoonten die je sneller ouder maken
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Op een bepaald moment in je leven heb je geen andere keuze dan te accepteren dat de tekenen van veroudering deel uitmaken van de biologische processen die je lichaam doormaakt. Er zijn echter enkele slechte gewoonten die je sneller ouder maken zonder dat je het merkt. 

Je huid ondergaat een reeks van veranderingen in de loop van tijd, net als de andere organen. Het is daarom normaal dat tussen de leeftijd van 45 en 50 jaar oud de huid begint met het ontwikkelen van leeftijdgerelateerde rimpels en onvolkomenheden.

Het probleem is dat je meestal de dingen over het hoofd ziet die de dermis beschadigen. Je kan dan huidverslechtering beginnen op te merken. Dit tast vervolgens je zelfvertrouwen aan.

Hoewel er veel producten en behandelingen zijn die dit tegen kunnen gaan is het onvermijdelijk dat je tekenen van veroudering zult zien als je bepaalde slechte gewoonten niet veranderd.

Wat kun je doen om deze situatie te voorkomen? Nou, naast het verbeteren van je schoonheidsroutine is het ‘t beste om de slechte gewoonten die je sneller ouder maken te corrigeren. Lees verder om erachter te komen welke dit zijn!

Slechte gewoonten die je sneller ouder maken die je meestal negeert

Mensen zouden vanaf hun jeugd voor hun huid moeten zorgen. Hoewel veel mensen proberen de tekenen van ouder worden te bestrijden wanneer deze verschijnen, is de meest effectieve manier om ze te vermijden door goed voor je huid te zorgen voordat ze verschijnen.

Er zitten veel gifstoffen en vluchtige deeltjes in de omgeving die een negatieve invloed hebben op je dermis. Als je dus vroegtijdige veroudering wilt voorkomen moet je deze vermijden.

Het is ook waar dat genetische factoren invloed hebben op hoe snel rimpels verschijnen. Een gezonde levensstijl kan dit proces echter vertragen en daarbij ook de kwaliteit van je leven verbeteren.

Laten we nu snel gaan kijken naar de slechte gewoonten die je sneller ouder maken, zodat je van ze af kunt komen.

1. Te veel make-up dragen

Slechte gewoonten die je sneller ouder maken zoals make-up

Alle vrouwen gebruiken make-up om er mooier uit te zien. Wat veel mensen negeren is dat het dragen van te veel make-up negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van je huid.

De residuen van deze producten hopen zich namelijk op in de poriën van de huid en veroorzaken veel onvolkomenheden. Bovendien laten ze de weefsels niet goed ademen doordat ze verstoppingen en ophopingen veroorzaken.

Tips

 • Probeer make-up te vermijden wanneer dit mogelijk is. Je huid moet natuurlijk kunnen ademen.
 • Reinig je gezicht elke dag om de resten van cosmetisch producten te verwijderen.

2. Roken

Slechte gewoonten die je sneller ouder maken zoals roken

Sigaretten zitten vol chemicaliën die de gezondheid van de ademhaling beïnvloeden en voortijdige huidverslechtering bevorderen. Gifstoffen beïnvloeden de cellulaire zuurstoftoevoer en verstoort het herstel van het weefsel.

Aan de andere kant veroorzaken ze uitdroging. Veel roken kan de huid dus uitdrogen en verzwakken. Dit versnelt duidelijk de verschijning van rimpels en vlekken, zelfs van jongs af aan.

Tips

 • Probeer te stoppen met roken. Hoewel dit niet gemakkelijk is zijn er veel dingen die je kunt doen om dit te bereiken.
 • Als je niet rookt, probeer jezelf dan niet bloot te stellen aan sigarettenrook. Deze rook is zeker niet onschadelijk en bevat deeltjes die de huid kunnen beschadigen.

3. Geen gebruik maken van zonnebrandcrème

Slechte gewoonten die je sneller ouder maken zoals te veel zon

Elke dag zonnebrandcrème gebruiken is een van de beste manieren om vroegtijdige veroudering te voorkomen. Dit product vermindert de UV-impact op de dermis.

Het is niet genoeg om het alleen op zonnige dagen of op het strand te gebruiken. De zonnestralen vinden namelijk altijd een manier om de huid te bereiken, zelfs als het bewolkt is. Daarom zou je het zonder uitzonderingen dagelijks moeten gebruiken.

Tips

 • Breng een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger aan voordat je jezelf blootstelt aan direct zonlicht.
 • Draag ook kleding die je huid tegen de zonnestralen beschermt: shirts met lange mouwen, hoeden, zonnebrillen, enzovoort.

4. Te weinig slapen

Slechte gewoonten die je sneller ouder maken zoals te weinig slapen

Slaap van slechte kwaliteit leidt tot merkbare negatieve gevolgen voor de gezondheid van je huid. Wanneer je slaapt vinden er processen plaats die de aanvallen op je huid helpen verminderen. Minder dan 7 uur per dag slapen beïnvloedt de bloedsomloop. Dit heeft ook te maken met het verschijnen van vroegtijdige rimpels, wallen onder de ogen en een slappe huid.

Tips

 • Probeer op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden om je slaapritme niet te verstoren.
 • Als je problemen hebt met slapen, probeer er dan achter te komen wat de oorzaak is van je slapeloosheid, zodat je het zo snel mogelijk kunt behandelen.

5. Slechte voeding

Slechte gewoonten die je sneller ouder maken zoals junk-food

Ook dit is een van de slechte gewoonten die je sneller ouder maken. De voedingsstoffen die je uit het voedsel haalt zijn essentieel voor een gezonde en jeugdige huid. Daarom heb je meer kans op onvolkomenheden van je huid als je niet goed eet.

Overmatige inname van suiker en vet, evenals een overmatige consumptie van bewerkte producten, beïnvloedt de productie van collageen en elastine en versnelt veroudering. Helaas zitten veel voedingsmiddelen ook vol met gifstoffen en schadelijke chemicaliën. Het eten van deze voedingsmiddelen beïnvloedt de bloedsomloop en verstoort de oxygenatie. 

Tips

 • Probeer meer biologische producten te eten, zoals fruit, groenten, volkoren granen en mager vlees.
 • Vermijd vleeswaren en bakkerijproducten zoveel mogelijk. 
 • Vervang frisdrank door water.

6. Een zittende levensstijl

Slechte gewoonten die je sneller ouder maken zoals te veel zitten

Het leiden van een sedentaire levensstijl heeft veel gevolgen voor de gezondheid. Wat velen niet weten is dat het op een of andere manier ook de huid negatief beïnvloedt.

Je moet sporten om een geweldig strak lichaam te hebben. Als je dagelijks sport elimineer je veel gifstoffen die veroudering kunnen versnellen.

Tips

 • Sport ten minste 30 minuten per dag.
 • Als je bepaalde fysieke beperkingen hebt, ga dan naar een specialist om te bepalen wat de meest geschikte activiteit voor jou is.

Nu je de slechte gewoonten die je sneller ouder maken kent, kun je proberen een gezonder leven te leiden. Dit zal ongetwijfeld helpen bij het bevorderen van je welzijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.