8 voedingsmiddelen met het meeste collageen voor je huid

Thee helpt niet om collageen aan te maken. Maar als je thee drinkt, dan voorkomt dit na verloop van tijd een daling in het collageengehalte.
8 voedingsmiddelen met het meeste collageen voor je huid

Laatste update: 25 mei, 2018

Als je een mooie huid zonder rimpels wilt, dan met je ervoor zorgen dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt . Eén van deze stoffen is collageen. Het is dus belangrijk dat je weet welke voedingsmiddelen jou het meeste collageen voor je huid verschaffen.

Schoonheidsproducten alleen zijn niet voldoende om je teint gezond te houden. Je moet ook een evenwichtig dieet volgen.

In dit artikel willen we acht voedingsmiddelen belichten die het meeste collageen voor je huid bevatten of bijdragen tot de productie hiervan. Dit eiwit houdt de huid jong en stevig. Het zorgt ook voor gezonde gewrichten.

Wat is collageen?

Het meeste collageen voor je huid

Collageen is het belangrijkste eiwit in het lichaam. Collageenvezels zijn soepel en stevig. Je vindt ze in de huid, de botten, de spieren, de pezen en de gewrichten.

Het lichaam maakt op een natuurlijke wijze collageen voor je huid aan. Maar met het verstrijken van de jaren vermindert dit vermogen. Rimpels verschijnen dan op de huid. De gewrichten ontsteken vaker. De botten verzwakken, enzovoort.

Daarom is het belangrijk dat je een evenwichtig dieet volgt. Het moet veel voedingsmiddelen met collageen bevatten of producten die de productie van collageen stimuleren.

Waarvan voorziet collageen de huid?

Collageen is het voornaamste bestanddeel van de huid. Dit eiwit helpt om je huid zijn stevigheid en zijn elasticiteit te geven. Dat is de reden dat het fundamenteel is dat je ervoor zorgt dat je lichaam voldoende collageen krijgt. Je kan dit door middel van je dieet doen en kiezen voor voedingsmiddelen die het meeste collageen voor je huid bevatten.

  • Wanneer we jong zijn, vernieuwt het collageen zich voortdurend. Het gevolg is dat onze huid er jong uitziet en stevig blijft.
  • Maar na de leeftijd van dertig jaar is het mogelijk dat je merkt dat de huid de neiging heeft om slap te worden en dat er rimpels ontstaan.

Acht voedingsmiddelen die het meeste collageen voor je huid verschaffen

We geven je hier een lijst van voedingsmiddelen die bekend zijn voor de hoeveelheid collageen die ze bevatten of omdat ze de productie van collageen bevorderen.

1. Knoflook

Knoflook bevat het meeste collageen voor je huid: knoflook

Er zijn vele redenen waarom knoflook in je dieet moet voorkomen. Het is een geneeskrachtig voedingsmiddel maar ook een natuurlijk antibioticum. Bovendien bevat het veel zwavel.

Dit mineraal heeft niet alleen ontgiftende eigenschappen. Het draagt daarnaast ook bij tot de vorming van collageen.

  • Als je wilt dat knoflook doeltreffend is, dan moet je het rauw eten of in capsules innemen.

2. Uien

Het meeste collageen voor je huid: uien

Uien behoren tot dezelfde familie als knoflook en bevatten ook zwavel.

Door uien te eten verhoog je de productie van collageen en verbeter je ook de bloedcirculatie.

Bovendien vergemakkelijken uien de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam. Dat is te danken aan de zwavel die ze bevatten.

3. Vette vis

Het meeste collageen voor je huid: vette vis

Vette vis bevat niet veel collageen. Maar toch willen we het hier vermelden omdat deze vissoorten rijk aan lysine zijn. Dit aminozuur is fundamenteel voor de vorming van collageen.

Bovendien bevat vette vis ook veel essentiële vetzuren. Die bestanddelen zijn echt goed om je huid te voeden.

  • Maar je mag niet vergeten dat grote soorten vette vis (zalm, tonijn, zwaardvis) ook zware metalen bevatten.
  • We raden je daarom aan te kiezen voor kleinere vissoorten, zoals sardines, makreel of ansjovis.

4. Vlees

Het meeste collageen voor je huid: vlees

Collageen is het bestanddeel dat vlees taai maakt. Het zijn deze taaie vezels die het zo moeilijk maken om vlees te kauwen.

We raden vooral rundvlees, kip of kalkoen aan. Sommige delen van dieren, zoals de poten, bevatten veel collageen.

5. Bouillon van beenderen

Het meeste collageen voor je huid: bouillon van beenderen

Als je een echt gezond voedingsmiddel wil dat veel collageen bevat, dan moet je bouillon van botten proberen.

  • Eigenlijk is het een erg traditioneel recept. Je maakt het door een bouillon van vlees (met de botten) en groenten te maken. Je laat het langzaam op een laag vuur gedurende vele uren koken.

Dit is hoe het al tientallen jaren klaargemaakt wordt. Het proces maakt het mogelijk om de voedingsstoffen uit de botten te trekken.

6. Bessen

Het meeste collageen voor je huid: bessen

Bessen, zoals bramen, aalbessen en bosbessen maar ook soortgelijke fruitsoorten zoals aardbeien bevatten erg veel lycopenen.

Dit antioxidante bestanddeel vind je ook in roodkleurige plantaardige producten. Het stimuleert de afscheiding van collageen.

7. Zuivelproducten

Het meeste collageen voor je huid: zuivelproducten

Melk en de afgeleide producten van melk bevatten grote hoeveelheden proline en lysine. Deze aminozuren stimuleren de productie van collageen.

Maar om de opname van de voedingsstoffen te verbeteren raden we je aan om ze niet bij je hoofdmaaltijden te eten.

8. Thee

Het meeste collageen voor je huid: thee

Thee is een eeuwenoude drank die veel voordelen voor de gezondheid biedt. In dit geval willen we thee vermelden omdat het catechine bevat.

  • Deze bestanddelen zijn krachtige antioxidanten. Ze bestrijden vrije radicalen en voorkomen de daling  van het collageen die bij het verouderen optreedt.

Je kan tussen verschillende variëteiten thee kiezen: zwart, rood, groen of wit. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.