8 onbekende voordelen van uien

25 oktober 2018
Wist je dat uien je kunnen helpen om opgebouwde gifstoffen af te voeren die ervoor kunnen zorgen dat je vaker ziek wordt? Ontdek waarom uien een normaal onderdeel van elk dieet moeten zijn.

Uien zijn waarschijnlijk al in overvloed aanwezig in je dieet. Uiteindelijk vinden ze altijd wel een weg naar veel van je favoriete recepten. Ken je ook de voordelen van uien?

Uien zijn al meer dan 7000 jaar onderdeel van de voedingspatronen van de mens. Mensen weten al lange tijd dat ze ons voedsel goed laten smaken. Ken je ook de voordelen van uien voor je gezondheid?

Om te beginnen, bevatten ze veel vitaminen, waaronder C, B6, B1, K, en H. Ze bevatten ook grote hoeveelheden folinezuur, vezels, zwavel en flavonoïden, evenals belangrijke mineralen zoals:

 • Chroom
 • Magnesium
 • Kalium
 • Fosfor
 • Calcium

Bekijk deze 8 voordelen van uien voor je gezondheid. Je zal verrast worden!

8 voordelen van uien

1. Ze kunnen bloedproppen voorkomenUien

Samen met flavonoïden, bevatten uien ook quercetine, een uitstekende antistollingsmiddel.

Dit element:

 • Brengt je cholesterol in balans
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Is een antioxidant
 • Helpt om allergieën te bestrijden
 • Versterkt je hart
 • Helpt je spijsverteringsstelsel te beschermen
 • Weerhoudt de bloedplaatjes in je bloed ervan om te klonteren wanneer het bloed dik wordt

2. Ze helpen je om slechte cholesterol te doen afnemen en de goede te doen toenemen

Zoals we al genoemd hebben, helpt quercetine niet alleen bloedklonters te voorkomen, maar balanceert het ook je cholesterol. Het is bewezen dat het ‘slechte’ cholesterol kan doen afnemen, terwijl het je lichaam helpt bij het produceren van ‘goede’ cholesterol.

Daarnaast vormen de antioxidanten een grote ondersteuning wanneer het aankomt op het zorgen voor je hart.

Lees ook: Verlaag je cholesterolgehalte met gemberbier

3. Ze kunnen de groei van tumoren tegenhoudenGesnipperde Uien

De antioxidanten in uien staan bekend om hun hulp bij het bestrijden van tumoren.

Veel van de antioxidanten die deze geweldige groente bevat, zijn in staat om de groei van kwaadaardige tumoren te voorkomen.

Er zijn zelfs onderzoeken die lijken aan te geven dat het kan bijdragen aan het verlagen van het risico op bepaalde types kanker, waaronder dikke darm-, maag-, prostaat- en maagkanker.

4. Ze kunnen je gemoedstoestand en slaap verbeteren

Uien zijn rijk aan foliumzuur, een geweldig component die toename van de bloedstroom naar het brein bevordert en daardoor levering van meer zuurstof en belangrijke voedingsstoffen mogelijk maakt.

Ze helpen ook bij de productie van serotonine en dopamine in je brein. Dit zijn de ‘feelgood’-hormonen. Dit draagt bij aan het verkrijgen van een beter humeur, beter slapen en een minder honger.

5. Uien ondersteunen de huid en gezondheid van het haarGesneden Ui

Alle vitamine C in uien helpt je lichaam om meer collageen te produceren. Dit is een cruciaal component in het sterk houden van huid en haar.

Collageen helpt ook bij de celregeneratie en bevordert de elasticiteit en hydratatie, wat je huid egaal en stralend maakt.

Alsof dat nog niet genoeg is, is collageen ook goed voor je haar, wat door ui sterk, dik en glanzend wordt.

6. Ze helpen om gifstoffen te elimineren

De aminozuren in uien helpen je lichaam om af te komen van gifstoffen.

Ze helpen de lever om zware metalen te verwerken, zoals lood, cadmium en arseniek. Wanneer je lever deze gifstoffen ophoopt, zou het tot ziekte kunnen leiden, die kan worden voorkomen door het opnemen van ontgiftende voedingsmiddelen in je dieet.

Uien zijn dus een van de beste om in je hoofd te houden.

7. Ze houden je dikke darm gezondDikke Darm

Naast dat ze kunnen helpen om darmkanker te voorkomen, is een van de andere voordelen van uien dat ze verantwoordelijk zijn voor de algehele gezondheid van het orgaan.

De vezels in uien moedigen de groei van goede bacteriën aan in je darmen en helpen om diarree te voorkomen.

Zelfs nog indrukwekkender is het feit dat de vezels helpen om de vorming van gevaarlijke zweren in je darmen te voorkomen, die zeer pijnlijk zouden kunnen zijn.

Misschien ook interessant om te lezen: Een betere gezondheid begint in de darmen

8. Uien helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen

Dit is goed nieuws voor diegenen met diabetes of die iemand kennen die het heeft.

Chroom, een van de vele mineralen die gevonden worden in uien, is verantwoordelijk voor het helpen reguleren van de bloedsuikerspiegel en glucosewaarden in je lichaam.

Zwavel helpt ook bij het stimuleren van insulineproductie. Dit is een van de redenen dat uien zo goed zijn voor mensen die diabetes hebben, maar ook voor diegenen die dat niet hebben.

Uien hebben bijna oneindige voordelen. Het is echter van belang om te weten dat de voordelen gemakkelijker te verkrijgen zijn wanneer je ze rauw eet, omdat ze voedingsstoffen verliezen wanneer je ze kookt, zoals vele andere groenten.

Mensen die een gevoelige maag hebben zouden ze niet in overvloed moeten eten, omdat dit de kans op maagzuur en winderigheid kan verhogen.