Verlaag je cholesterolgehalte met gemberbier

Gember is een geneeskrachtig voedingsmiddel dat bekend staat om zijn hoge voedingswaarde en vele gezondheidsvoordelen.
Verlaag je cholesterolgehalte met gemberbier

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat gemberbier in matige hoeveelheden juist goed kan zijn voor je gezondheid?

De gefermenteerde gember in dit bier kan niet alleen helpen om ontstekingen te remmen, maar zou het lichaam ook voorzien van gunstige bacteriën die de darmflora reguleren en de spijsvertering verbeteren.

Dankzij de uitgesproken aroma en smaak wordt deze wortel ook vaak gebruikt in verschillende gerechten. Gember wordt echter net zo vaak gebruikt als alternatieve behandeling voor verschillende soorten aandoeningen.

Wist je ook dat dit middel actieve bestanddelen bevat die de kans op hartziekte, spierpijn en andere problemen verbonden aan ontsteking zou kunnen verkleinen?

De meest opmerkelijke eigenschap die gember heeft, is zijn veelzijdigheid. Deze wortel is tenslotte ideaal geschikt voor zowel smoothies, als theeën en een brede reeks gerechten.

Wil je meer weten? Lees dan:
De medicinale eigenschappen van gember

En dankzij de samenstelling kan gember ook gebruikt worden om een therapeutisch, natuurlijk bier te maken dat kan helpen om je cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel te verlagen, en pijn te verminderen.

Wil je weten hoe je dit bier maakt? Blijf dan doorlezen!

Houd je cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel onder controle met gemberbier

Gemberbier

Gemberbier is een natuurlijke drank die over de hele wereld bekend staat om zijn krachtige pijnstillende en ontstekingsremmende werking. 

Dit bier wordt gemaakt door gember te fermenteren, waardoor de geneeskrachtige eigenschappen geconcentreerd raken.

  • Gemberbier wordt vaak gebruikt om problemen met de gewrichten te behandelen, aangezien het bier kan helpen om pijn, zwelling en vochtretentie te verminderen.
  • Daarnaast wordt dit bier ook aanbevolen om spanning in de spieren en andere soorten aandoeningen die vrij pijnlijk kunnen zijn, te verlichten.
  • Gemberbier bevat zelfs gunstige bacteriën die de darmflora kunnen reguleren en je spijsvertering kunnen verbeteren.
  • Daarnaast kan het regelmatig consumeren van dit bier helpen om overtollige cholesterol uit je aderen en glucose uit je bloed te verwijderen.

1. De voordelen die gemberbier biedt voor je cholesterolgehalte

Cholesterol

Gember bevat meer dan eenentwintig antioxidanten die aderverkalking zouden kunnen helpen te voorkomen.

Daarnaast kan gember ook helpen om de celbeschadiging, die de regulatie van schadelijke lipiden belemmert, te herstellen.

Gember bevat namelijk een actief bestanddeel dat ook wel gingerol wordt genoemd. Gingerol heeft een ontstekingsremmende en antioxidante werking, waardoor het ervoor kan zorgen dat er minder slecht cholesterol (LDL) wordt aangemaakt in je lever.

Door regelmatig gember te consumeren, kun je er dus voor zorgen dat de plaque die tegen je aderwanden is blijven kleven wordt verwijderd, waardoor de bloedsomloop verbetert en verstoppingen worden voorkomen.

2. De voordelen die gemberbier biedt voor diabetes type 2

Diabetes

Daarnaast kunnen de chemische stoffen die gember bevat een positief effect hebben op twee enzymen die de taak hebben om glucose in het bloed af te breken en verwerken.

Deze stoffen hebben ook een sterke invloed op enzymen die verbonden zijn aan de ontstekingsprocessen in het lichaam, wat vooral handig is om pieken in de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

  • Gember zou de kans op het metabool syndroom verkleinen. Dit is een aandoening die de kans op obesitas en diabetes aanzienlijk vergroot.
  • Bovendien kunnen natuurlijke gemberextracten helpen om de spijsvertering te ondersteunen. De spijsvertering is vaak iets trager wanneer er sprake is van een hoog glucosegehalte.
  • Tot slot kan gember de manier waarop spiercellen suiker verbruiken optimaliseren.

Ben je klaar om erachter te komen hoe je gemberbier kunt klaarmaken?

Hoe je zelf gemberbier kunt maken

Gemberbier

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt profiteren van de vele geweldige eigenschappen van gember. Zelf gemberbier maken is hier een van de meest effectieve van.

Dit bier is niet alleen een makkelijkere manier om gember te consumeren. Het is daarnaast ook een manier om de voedingsstoffen die gember bevat te concentreren en het effect dat ze op het lichaam hebben te versterken.

De ingrediënten die je nodig hebt, zijn vrij goedkoop. En ze zijn gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt of natuurwinkel.

Ingrediënten

  • 1 stukje verse gember (5 cm)
  • ½ kop bruine suiker of honing (150 gram)
  • ½ kop citroensap (125 ml)
  • 2 liter water
  • ½ kop gefermenteerde gember (100 gram)
  • 1 snufje zeezout (optioneel)

Bereidingswijze

  • Breng allereerst drie kopjes water aan de kook.
  • Voeg zodra het water kookt de geraspte gember, suiker of honing, en het zeezout toe.
  • Zet dan het vuur laag en laat de suiker volledig smelten. Dit duurt ongeveer vijf minuutjes.
  • Voeg zodra de suiker gesmolten is de rest van het water toe. Haal de pan dan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Voeg na een paar uur het citroensap en het halve kopje gefermenteerde gember toe.
  • Nadat je dit gedaan hebt, giet je het mengsel over in een donkere glazen fles en bewaar je de fles op een donkere plek.
  • Laat het mengsel hier twee à drie dagen staan.
  • Onthoud dat dit mengsel, wanneer je het te lang laat staan, kan veranderen in een alcoholische drank.
  • Drink dit bier twee à drie keer per week.

Benieuwd om zelf thuis eens een flesje gemberbier te maken? Probeer dan zeker het recept eens uit, maar gebruik je gezond verstand met alcohol.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bhatt, Neeru & Waly, Mostafa & Musthafa, Mohamed Essa & Ali, Amanat. (2013). Ginger: A functional herb.
  • Najim A. Jabir Al-Awwadi. (2017). Potential health benefits and scientific review of ginger. Journal of Pharmacognosy and Phytotherapy. Vol. 9 (7), 111-116.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.