Verlaag slecht cholesterol (LDL) thuis

24 juni 2016

Je lichaam bevat twee soorten cholesterol: de goede soort en de slechte soort. Goed cholesterol, ook wel bekend als HDL, is een soort vet dat kan helpen de aderen schoon te maken en de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren om belangrijke functies te vervullen. Tegelijkertijd is slecht cholesterol, ook wel LDL, het soort vet dat aan de aderwanden blijft kleven, wat na verloop van tijd obstructies en een slechte bloedsomloop veroorzaakt.

Hoewel cholesterol over het algemeen geproduceerd wordt door de lever, wordt geschat dat tussen de 20 en 30% van de cholesterol in je lichaam afkomstig is uit het voedsel dat je eet. Daarom is het belangrijk dat je let op wat je eet en voedingswaren die veel cholesterol bevatten vermijdt. Naast deze belangrijke maatregel, kun je ook een aantal andere tips opvolgen om het gehalte slecht cholesterol in je lichaam te verlagen en beide gehaltes in balans te houden.

Verhoog je vitamine-inname

Vitamines

Om de aderen schoon te houden en de opeenhoping van cholesterol te voorkomen, is het belangrijk dat je voldoende vitamine C, E en B binnenkrijgt. Deze essentiële vitamines kunnen je cholesterolgehaltes verlagen en ervoor zorgen dat het cholesterol niet schadelijk wordt voor je lichaam.

Producten die rijk zijn aan vitamine C – want deze vitamine zorgt ervoor dat cholesterol niet aan de aderwanden blijft kleven. Voedingswaren die vitamine C bevatten zijn onder andere:

Producten die rijk zijn aan vitamine E – want vitamine E kan helpen slecht cholesterol uit de bloedbaan te verwijderen. Voedingswaren die vitamine E bevatten zijn onder andere:

  • Lijnzaad
  • Zonnebloempitten
  • Tarwekiem

Producten die vitamine B-complex bevatten – want vitamine B6 en B3 kunnen helpen ervoor te zorgen dat de cholesterolgehaltes in je lichaam geen negatieve invloed hebben op je lever.

Verlaag je consumptie van eieren

Een ei bevat 275 milligram cholesterol. Verschillende onderzoeken tonen echter aan dat het met mate eten van eieren geen risico vormt voor hoge cholesterolgehaltes. Om dit risico geheel te vermijden, kun je er ook voor kiezen om alleen het eiwit te eten en het eigeel achterwegen te laten (aangezien het eigeel al het cholesterol bevat).

Vermijd verzadigde vetten

Fastfood

Het is belangrijk om zo min mogelijk verzadigde vetten te consumeren, daar deze vetten ook veel cholesterol bevatten. Voedingswaren die verzadigde vetten bevatten zijn onder andere rundvlees, varkensvlees, boter, kaas, volle melk en gehydrogeneerde oliën. Als alternatief voor deze producten kun je kiezen voor vis, gevogelte, groenten en peulvruchten en olijfolie.

Vermijd overgewicht of obesitas

Overgewicht en obesitas zijn problemen die op verscheidene manieren een negatieve invloed kunnen hebben op je gezondheid. Beide zorgen ervoor dat je een verhoogde kans hebt op cardiovasculaire ziekte en zijn nauw verbonden aan hoge cholesterolgehaltes. Als je last hebt van obesitas of overgewicht, is het belangrijk dat je een voedingsdeskundige raadpleegt, zodat deze je kan helpen een dieet samen te stellen waarmee je die overtollige kilo’s kunt kwijtraken.

Vermijd slechte gewoontes

Sigaret

Het hebben van een sedentaire leefstijl en het overmatig consumeren van alcohol en tabak zijn enkele van de vele slechte gewoontes die een verhoogd cholesterolgehalte als gevolg kunnen hebben. Het is dus belangrijk dat je deze gewoontes vermijd en een gezondere leefstijl aanneemt.

Eet rauwe knoflook

Het eten van rauwe knoflook is een van de beste manieren om hoge gehaltes slecht cholesterol te verlagen. Knoflook bevat antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen die de bloedvaten kunnen reinigen, elasticiteit kunnen bevorderen en kunnen voorkomen dat cholesterol aan de aderwanden blijft kleven. Eet elke dag een knoflookteen op lege maag om volledig van deze voordelen te profiteren.

Consumeer lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaad is een geweldige bron van essentiële omega 3-vetzuren die kunnen helpen de aderen schoon te maken en te voorkomen dat cholesterol zich in de aderen verzameld. Door elke dag een handje lijnzaad te eten, vermijd je dat cholesterol aan de aderwanden blijft kleven en zo blokkades veroorzaakt. Je kunt lijnzaad ook toevoegen aan salades, smoothies en desserts.

Appels

Dankzij het hoge pectinegehalte dat appels bevatten, is deze vrucht ideaal om het gehalte slecht cholesterol te verlagen. Pectine kan helpen de aderen schoon te maken en te voorkomen dat cholesterol tegen de aderwanden blijft kleven.

Auberginewater met lijnzaadolie

Aubergine

Auberginewater is een natuurlijk middel om gewichtsverlies te bevorderen en cholesterolgehaltes te verlagen. Meng twee eetlepels lijnzaadolie met een middelgrote aubergine, in plakjes gesneden. Breng een beetje water aan de kook en laat de twee ingrediënten hier twintig minuten in doorkoken. Laat het geheel even staan, voeg wat citroensap toe en drink dit heerlijke drankje vervolgens ’s ochtends voor het ontbijt.

Bekijk Ook