6 gezondheidsvoordelen van citroensap

Als de zuurheid van citroensap te veel voor je is, probeer het te mengen met water en daar stevia of een andere natuurlijke zoetstof (maar geen suiker) aan toe te voegen, zodat je niets van de voordelen wegneemt.
6 gezondheidsvoordelen van citroensap

Laatste update: 10 januari, 2019

Vers citroensap dat je zelf hebt geperst is iets dat makkelijk te verkrijgen is en heel goed voor je gezondheid. Om het iedere dag te gebruiken, moet je op de hoogte zijn van alle geneeskrachtige eigenschappen.

Veel van de gezondheidsproblemen kunnen worden genezen door deze simpele dagelijkse gewoonte. Probeer het!

Hoe maak je citroensap?

Citroenen

Citroensap komt van het vruchtvlees van de citroen als je hem uitperst. Om de voordelige eigenschappen te vergroten, raden we aan om altijd biologische citroenen te gebruiken en om ook de schil te gebruiken, want die bevat ook veel voedingsstoffen.

Als de citroen niet biologisch is kun je beter de schil niet gebruiken, omdat daar pesticiden op kunnen zitten.

Als je de hele citroen gebruikt, is het enige dat je hoeft te doen:

  • hem eerst in vier stukken snijden,
  • hem daarna in je keukenmachine of blender doen en
  • vervolgens hem met 200 ml water mengen. Je zeeft de vloeistof en dan is je citroensap klaar.

De citroenschil

Als je de citroenschil hebt bewaard, zal de smaak een beetje bitter zijn, bovenop de normale zure smaak van het sap. Je kunt er een beetje pure stevia aan toevoegen als de smaak te bitter is, maar doe er geen suiker bij, want dat zal de natuurlijke voordelen teniet doen.

1. Het is een krachtige antioxidant

Citroensap is een krachtige antioxidant, wat helpt bij het voorkomen van schadelijke effecten die vrije radicalen hebben op het lichaam. Het bevat ook veel:

  • vitamine C
  • flavanoïden en
  • beta-caroteen.

Vrije radicalen ontstaan uit slechte gewoonten, slechte voeding, vervuiling uit de omgeving, stress enzovoort.

Als je voedsel eet dat rijk is aan antioxidanten helpt het je om gezond te blijven en het verbetert te uiterlijk, omdat het de effecten van veroudering vertraagt.

2. Het reinigt je lichaam

Citroenen zijn ook een van de meest reinigende fruitsoorten ter wereld en helpen het lichaam zich te ontdoen van gifstoffen. Ze bevorderen ook het functioneren van de lever, galblaas en nieren, waardoor onze spijsvertering wordt verbeterd.

De calcium en kalium in citroenen helpen vochtvasthouding te bestrijden en verbeteren de mogelijkheid om je bloed te reinigen.

3. Het reguleert je pH

Citroen

Citroensap bevat zuur, maar het helpt toch bij het neutraliseren van het zuurgehalte in de maag en het verhoogt de pH van je bloed en je hele lichaam. Als je lichaam te zuur is, ben je vatbaarder voor een aantal ziekten, of het nu door een slecht dieet, emotionele druk of vervuiling komt.

Een aantal onderzoeken hebben uitgewezen dat citroenen mogelijk ook een rol kunnen spelen bij het voorkomen van kanker, wat ook gerelateerd kan zijn aan een lage of verzuurde pH.

4. Het beschermt het hart

Citroenen bevatten hoge gehaltes vitamine C, hesperidine en rutine, samen met een aantal antioxidanten. Deze verbeteren de elasticiteit van je aderen en bloedvaten, waardoor aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hoge cholesterol, spataderen, aambeien en arteriosclerose worden vermeden.

5. Het helpt je bij het verliezen van gewicht

Citroensap

Citroensap is een ideale aanvulling op een dieet gericht op gewichtsverlies, want het activeert je spijsvertering en breekt vet af. Dit, gecombineerd met het vermogen om vochtvasthouding te bestrijden en ontgifting te bevorderen, helpt je om langzaam af te vallen terwijl het ook je gezondheid verbetert.

Deze voordelen kunnen worden toegedragen aan het gehalte:

  • vitamine C,
  • pectine en
  • cafeïne.

Daaraan toegevoegd is citroensap heel vullend en helpt het om je hongergevoel te bestrijden, vooral als je het neemt voordat je gaat eten.

6. Het verbetert spijsvertering

Thee met een beetje citroensap, citroensap op een lege maag, saladedressing met citroensap… Het is een hele effectieve aanvulling om je spijsvertering te verbeteren.

Citroensap voorkomt maagzuur, het helpt je lichaam vetten en eiwitten te verteren en reguleert je eetlust- of je nu te veel of te weinig hebt gegeten.

Je kunt azijn vervangen door citroensap in alle soorten salades en dressings en je kunt het toevoegen aan stoofgerechten en ovengerechten. Je kunt het ook gebruiken om een beetje smaak toe te voegen aan nagerechten.

Als je citroensap toevoegt aan je maaltijden verbetert het ook je absorptie van ijzer en bestrijdt het zo bloedarmoede op een natuurlijke manier.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.