Zelf thuis citroenpitten ontkiemen

4 oktober 2018
Hoewel het inderdaad belangrijk is om de bodem goed vochtig te houden nadat je de pitten gepland hebt, is het verstandig om niet te veel water te geven. In dit geval kunnen de pitten namelijk gaan rotten.

Citroenen zijn dankzij de vele gebruiksmogelijkheden in de keuken en de vele geneeskrachtige eigenschappen een van de meest gewaardeerde citrusvruchten ter wereld. Is het mogelijk om de citroenpitten te gebruiken en zelf een boom te kweken?

De heerlijke zure smaak en de hoge voedingswaarde zorgen ervoor dat de citroen een ideaal ingrediënt is voor meerdere recepten en gerechten. Een van de grootste voordelen van citroenen is dat je ze heel eenvoudig kunt kweken en dat ze vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Je kunt zelfs de pitten laten ontkiemen om je eigen citroenboom te laten groeien als je hier genoeg ruimte voor hebt in je tuin.

Citroenbomen bloeien alleen buiten, met name in gebieden waar een warm klimaat heerst en het vrijwel altijd zonnig is. Het is een zeer eenvoudige plant om te verzorgen. Je hoeft helemaal geen professionele tuinder te zijn om te weten hoe je de vruchten kunt plukken wanneer deze rijp zijn.

De makkelijkste manier om een citroenboom te laten groeien is door een stukje van de wortel van een reeds grotere boom af te snijden en dit in de grond te planten.

Het lastige hieraan is echter weer hoe je aan het stukje wortel kunt komen. Daarom leggen we in dit artikel stapsgewijs uit hoe je je eigen citroenboom kunt laten groeien met slechts een paar citroenpitten. Dit is een zeer belonend en aangenaam proces.

Onthoud echter wel dat je boom misschien pas na drie tot zes jaar vruchten begint voort te brengen. Ben je er klaar voor?

Citroenpitten ontkiemen: wat je nodig hebt

Je kunt citroenpitten eerst in een potje zaaien en het plantje daarna verplanten in je tuin. Het kan een vrij lang proces zijn, maar de resultaten zijn al dat geduld zeker waard.

Je hebt nodig:

Eén citroen

Citroenen

Om een succesvol boompje te krijgen door citroenpitten te laten ontkiemen, is het van essentieel belang om citroenen te gebruiken die 100% biologisch zijn en die niet zijn blootgesteld aan pesticiden. 

Wanneer de citroenen namelijk niet biologisch zijn, zijn ze vaak steriel. Het maakt dan niet uit hoe goed je je best doet, de kans dat je boom zal groeien is hartstikke klein.

Indien je niet veel ruimte in je tuin hebt of het klimaat in het land waarin je woont niet optimaal is, dan raden wij aan om voor de meyercitroen te kiezen. Deze soort is over het algemeen wat kleiner en wordt vaak gebruikt als sierboompje.

Lees ook: Verrassende manieren om citroen te gebruiken

Potten

Als je niet van plan bent om de pitten direct in je tuin te planten, zorg er dan voor dat je een klein potje hebt met gaatjes aan de onderkant. Citroenbomen vinden breedte belangrijker dan diepte. Kies dus voor een breed potje.

Aarde

Aarde

Probeer als het mogelijk is biologische aarde te kopen en vergeet niet om een natuurlijke meststof te gebruiken.

Veel zonlicht

Citroenbomen hebben veel zonlicht nodig, vooral wanneer ze net ontspruiten. Als je de pitten eerst in een potje plant, zet deze dan op een plek waar het meeste zonlicht komt.

Stappen om zelf thuis citroenpitten te ontkiemen

Stap 1

Tuinieren

Als eerste vul je de plantenpot met aarde en maak je de aarde vochtig met wat water.

Stap 2

Vul de pot niet helemaal tot de rand, maar laat juist een paar centimeter ruimte over.

Stap 3

Citroenpitten Ontkiemen

Snijd de citroen doormidden en verwijder de pitten. Doe de pitten in je mond en zuig erop tot er geen smaak meer aan zit. Zorg ervoor dat de pitten goed vochtig zijn, zodat ze beter kunnen ontkiemen.

Stap 4

Maak met je vinger een klein kuiltje van ongeveer twee en een halve centimeter in de aarde. Doe hier het citroenpitje in. Dek deze vervolgens weer af met aarde.

Stap 5

Vul een spuitfles met wat water. Gebruik deze om de aarde rondom de plek waar je het pitje hebt gepland vochtig te maken.

Bekijk ook: Kweek thuis een eindeloze voorraad knoflook

Stap 6

Dek de pot af met doorzichtig en luchtig plastic om ervoor te zorgen dat de aarde vochtig blijft. Je kunt hier wat plasticfolie of een plastic zakje met wat gaatjes erin voor gebruiken.

Stap 7

Zonlicht

Zet de pot op een warme plek waar deze zoveel mogelijk zonlicht zal vangen.

Stap 8

Controleer hierna regelmatig of de aarde nog vochtig is.

Probeer overmatige blootstelling aan warmte en vocht echter wel te vermijden, anders zouden de pitten namelijk kunnen gaan rotten.

Stap 9

Na ongeveer twee of drie weken zou je langzaam aan een kiemplantje van je citroenboom uit de aarde moeten zien komen. Wanneer dit gebeurt, moet je het plastic verwijderen, zodat het plantje beter kan ademen.

Lees ook: Je eigen ananasplant!

Stap 10

Citroenboom

Houd je plant elke dag in de gaten om ongedierte weg te houden en voorzie je plantje van een goede hoeveelheid meststof om hem te voeden.

Zodra het plantje iets groter is geworden, kun je hem verplanten in je tuin. Op deze plek moet je zijn groei ook weer dagelijks bijhouden.

Omdat het eerste pitje doorgaans niet altijd ontkiemt, raden wij aan om meerdere pitten tegelijk te planten. Hierdoor vergroot je de kans om je gewenste citroenboom te krijgen.

Probeer het zelf eens!