Verrassende manieren om citroen te gebruiken

Citroensap is niet alleen op veel verschillende manieren hartstikke handig om in huis te gebruiken, maar kan ook helpen om buikpijn en misselijkheid tegen te gaan. Daarnaast bevat citroensap mineralen die kunnen helpen om spierpijn te verlichten na een workout.
Verrassende manieren om citroen te gebruiken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Citroen is een van de meest geneeskrachtige vruchten die je maar kunt vinden. Je kunt citroensap toevoegen aan sladressings, besprenkelen over een stukje vis of gebruiken om heerlijke sapjes mee te maken die superveel gezondheidsvoordelen bieden

Maar citroensap heeft nog veel meer gebruiksmogelijkheden. We hebben zelfs gemerkt dat citroenen op meerdere manieren ook heel goed gebruikt kunnen worden bij het huishouden. Pers het sap uit een paar citroenen en profiteer van alle geweldige voordelen die je zullen helpen om een veel gezonder leven te leiden!

1. Misselijkheid tegengaan met citroen

Misselijkheid

Of je nu last hebt van ochtendmisselijkheid vanwege zwangerschap of in het geval een vervelende autorit of een vlucht met het vliegtuig de boosdoener is, het is nooit aangenaam om misselijk te zijn. Gelukkig kan het al zeer behulpzaam zijn om een suikerklontje te besprenkelen met een paar druppels ijskoude citroenolie.

Zodra je je suikerklontje klaar hebt, laat je het klontje samen met de citroenolie geheel smelten in je mond. Je misselijkheid zal binnen een paar seconden geheel verdwijnen.

2. Zilver oppoetsen

Veel huishoudens zijn in het bezit van tafelzilver, veelal geërfd van andere familieleden. Het is belangrijk om tafelzilver in goede staat te houden voor het geval dat je het een keer wilt gebruiken, net als zilveren sieraden.

Hoe poets je zilver op?

 • Vul een plastic bak met tien citroenen.
 • Doe hier je tafelzilver of ander aangetast zilver bij en laat het zo een poosje staan.
 • Vervolgens spoel je het zilver schoon met wat warm water en droog je het af met een leren zeemdoekje.

Deze procedure is veel eenvoudiger dan het gebruik van commerciële chemicaliën om zilver schoon te maken.

3. Bacteriën doden die in je badspons zitten

Heb je weleens nagedacht over wat er wel niet allemaal op en in je badspons zit nadat je deze een aantal weken hebt gebruikt? Geloof het of niet, maar vocht uit de badkamer mengt zich met de bacteriën die op je lichaam zitten en zorgt er zo voor dat deze bacteriën zich vermenigvuldigen.

Hierdoor worden deze sponsen een bron van vieze geurtjes en kunnen ze soms zelfs infecties veroorzaken. Gelukkig is het ook weer niet nodig om je spons elke week schoon te maken. Het is al voldoende om hem één keer per maand goed te reinigen.

Hoe dood je bacteriën in je badspons?

 • Meng het sap van vijftien citroenen met wat heet water.
 • Laat je spons hier vierentwintig uur in weken.

Je zult zien dat je spons daarna weer zo goed als nieuw is.

4. Mieren bestrijden

Mieren

Hebben mieren je keuken overgenomen? Het is zeker niet de bedoeling dat deze kleine beestjes over je fruit heen lopen of in de buurt van je kinderen komen.

Hoogstwaarschijnlijk vind je het idee om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken helemaal niet aangenaam.

Probeer in dit geval dan eens een paar citroenschillen te leggen op de plekken waar je deze kleine insecten het vaakst aantreft. Vergeet ook niet om een paar kleine stukjes citroenschil te leggen op de plekken waar de miertjes je huis binnen kunnen komen.

De kans is groot dat ze al een paar mierennesten hebben gebouwd in je huis. In dit geval kun je deze plekken direct inspuiten met citroensap. Hierdoor zul je namelijk het feromonenspoor elimineren en voorkomen dat er nog meer mieren bijkomen.

5. Magnetron reinigen

Veel mensen hebben de gewoonte om soep of ander eten op te warmen in de magnetron. Het probleem wanneer je dit te vaak doet, is dat de magnetron snel geurtjes absorbeert en vies wordt van het eten. Een eenvoudig en natuurlijk middel hiertegen is citroensap.

Doe wat citroensap samen met een beetje zeep op een spons of handdoek en gebruik deze om je magnetron goed mee schoon te maken.

Een ander alternatief is om een kop water te mengen met een beetje citroensap en deze vervolgens in de magnetron te zetten. Doe de magnetron één of twee minuutjes aan tot het water verdampt is. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de binnenkant schoonvegen met een zachte spons.

6. Natuurlijke zelfbruiner

Zonnen

Komt het weleens voor dat je wel een mooi kleurtje zou willen hebben, maar dat je helaas geen tijd hebt om hiervoor naar het strand of zwembad te gaan? Dit hoeft vanaf nu geen probleem meer te zijn. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is thee maken van citroen.

Ingrediënten

 • ½ liter water
 • 3 zakjes groene thee
 • Het sap van een halve citroen

Bereiding

 • Breng het water aan de kook en voeg hier de theezakjes aan toe.
 • Vervolgens laat je de thee ongeveer tien minuten trekken. Voeg dan het citroensap toe.
 • Laat de thee afkoelen en breng het dan aan op je huid. Laat de thee gedurende de nacht zijn werk doen. De volgende dag zal je huid er een tintje donkerder uitzien, zonder het huis uit te hoeven gaan.

Hoewel dit een natuurlijke behandeling is, is het niet verstandig om dit middel te vaak te gebruiken. Doordat citroen namelijk vrij heftig is, kan je huid bij langdurig gebruik geïrriteerd raken en kun je last krijgen van huidproblemen.

7. De badkamer desinfecteren

Naarmate de tijd voorbijgaat kan zich een hoop aanslag opstapelen in je badkamer, waardoor het steeds moeilijker wordt om het te verwijderen. Wanneer je ziet dat dit probleem steeds erger wordt, gebruik dan een beetje etherische citroenolie om het tegen te gaan.

Maak een spray van etherische citroenolie gemengd met een theelepel wijnsteenpoeder en twee eetlepels wodka om dit probleem volledig uit de weg te ruimen. Meng alle ingrediënten met elkaar en spuit het op plekken waar je last hebt van aanslag. Laat het minstens tien minuten en maximaal een half uur zijn werk doen.

Spoel dan schoon zoals gebruikelijk en voilà: je badkamer zal met minimale inspanning weer super schoon zijn.

 8. Verwijder rode wijnvlekken

Rode Wijn

Een van de grootste angsten van mensen die graag rode wijn drinken, is dat ze een beetje wijn morsen op hun kleding en zo een vlek maken. Vlekken van rode wijn zijn erg moeilijk te verwijderen met gewone zeep. Als alternatief is citroensap een snelle en effectieve manier om dit probleem aan te pakken.

Voordat je je kleding in de was gooit, doe je een beetje citroensap op de vlek. Doe hier vervolgens wat zeep overheen. Laat het citroensap en de zeep tien minuten intrekken en was je kleding dan schoon met heel heet water.

Vervolgens doe je je kleding in de wasmachine. Je zult versteld staan dat de vlek werkelijk uit je kleding verdwenen is.

9. Behandel spierpijn

Heb je besloten om na maanden niet te trainen weer te beginnen aan een nieuw trainingsschema? Een nieuwe sport te proberen? Dan zie je ongetwijfeld op tegen die vervelende spierpijn die hier doorgaans bij komt kijken.

Om dit te vermijden, kun je simpelweg een glas mineraalwater gemengd met het sap van één citroen drinken. Je zult zien dat je spierpijn na een paar onaangename uurtjes geheel verdwenen is en dat je weer met gemak kunt bewegen.

Pas de tips in dit artikel toe en ervaar hoe het is om citroenen ineens op veel meer manieren te gebruiken dan alleen tijdens het koken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Eguilaz Yanguas, L. de (1974). Glosario etimológico de las palabras españolas de origen oriental. Madrid: Atlas.
 • Gran Enciclopedia Larousse. Barcelona: Planeta, 1990.
 • Cheun, L. K., et al. (2002). El camino del té. Sevilla: Gaia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.