Theezakjes hergebruiken op 11 slimme manieren

Net als koffiedik, kunnen gebruikte theezakjes worden gebruikt om mieren, spinnen en zelfs ratten af te weren.
Theezakjes hergebruiken op 11 slimme manieren

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste mensen gooien hun theezakje weg nadat ze het gebruikt hebben. Wat veel mensen echter niet weten, is dat je theezakjes kunt hergebruiken. Naast voor het maken van thee zijn ze voor nog veel meer dingen nuttig, aangezien ze na gebruik nog altijd enkele eigenschappen bevatten die handig kunnen zijn voor in het huis.

Wil je leren hoe je theezakjes kunt hergebruiken? Lees dan verder.

Theezakjes hergebruiken voor het schoonmaken

Reinigen van tapijten

Voor schone, vuilvrije tapijten laat je enkele theezakjes lichtjes drogen en strooi je hun inhoud over het tapijt. Laat de thee opdrogen en stofzuig vervolgens.

Glazen reinigen

Om glazen oppervlakten zoals ramen, spiegels of glazen kopjes schoon te maken, kun je enkele gebruikte theezakjes in warm water leggen en dit water vervolgens overgieten in een spuitfles. Besproei de oppervlakten met de vloeistof en droog vervolgens af met een schone doek.

Hout polijsten

Je zult het misschien niet geloven, maar de inhoud van gebruikte theezakjes is uitstekend te gebruiken voor het polijsten van meubels en vloeren.

 • Verdeel de thee in de gebruikte zakjes simpelweg over de oppervlakte die je wenst te polijsten.
 • Poets deze vervolgens met een droge doek.

Ontvetter

Thee heeft het vermogen om de vettigheid van vuile vaat te verwijderen en is ook een geweldig middel om vieze geuren te verdrijven. Stop dus met het gebruiken van chemische producten en gebruik vanaf nu theezakjes om de afwas te doen.

 • Vul de gootsteen met heet water en plaats hierin enkele gebruikte theezakjes.
 • Laat de vuile vaat vervolgens in dit water weken om vettigheid te verwijderen.
 • Dit trucje is ook geweldig voor het schoonmaken van afvoeren.

Theezakjes hergebruiken tegen vieze geurtjes

Theezakjes en losse thee

Vieze geuren neutraliseren

Er zijn veel verschillende plekken in het huis waar vieze geuren zich kunnen concentreren. Hier zijn enkele tips:

 • Meng de inhoud van gebruikte theezakjes met kattenbakvulling.
 • Plaats enkele theezakjes in de koelkast om vieze geuren te verdrijven.
 • Voorkom een vieze geur in de prullenbak door er enkele gebruikte theezakjes in te leggen.
 • Laat enkele gebruikte theezakjes opdrogen en plaats ze vervolgens in schoenen om vieze geuren te voorkomen en te neutraliseren.

Huisgemaakte luchtverfrisser

Theezakjes zijn ook goed voor het verfrissen van de ruimtes binnenshuis, zoals kasten, kamers en zelfs de keuken. Plaats simpelweg enkele zakjes op een onopvallende plek.

Vieze geuren van de handen verwijderen

Na het snijden van uien en knoflook of na het bereiden van vis kunnen je handen onaangenaam ruiken, maar deze geurtjes kun je gemakkelijk verwijderen met theezakjes.

 • Wrijf simpelweg de inhoud van enkele gebruikte theezakjes over je handen.
 • Spoel ze vervolgens af met water.

Theezakjes hergebruiken in de tuin

Theezakje in water

Schimmel voorkomen

Als je wilt voorkomen dat schimmel zich vormt op je planten, kun je enkele gebruikte theezakjes in warm water laten weken tot het water net zo donker is geworden als thee. Gebruik dit water vervolgens om je planten mee te besproeien of water te geven.

Aarde bemesten

Theezakjes zijn ideaal voor het natuurlijk bemesten van aarde. Strooi de inhoud van enkele gebruikte zakjes over de aarde waar je planten staan.

Huisgemaakte compost

Je kunt theezakjes gebruiken voor huisgemaakte compost. Zorg er wel voor dat je het metalen nietje dat de zakjes soms bevatten verwijdert.

Insecten en ongedierte afweren

Theezakjes kunnen helpen bij het afweren van insecten en ongedierte die zich vaak in je tuin bevinden. Ze kunnen ook op andere plekken in het huis worden gebruikt om mieren, spinnen en ongedierte af te weren.

Ben je op zoek naar een nog effectievere oplossing? Combineer de gebruikte thee uit de zakjes dan met essentiële muntolie.

Weet je wel waar je theezakjes allemaal voor kunt gebruiken?

Gooi ze nooit weg en profiteer van hun nut in en rondom het huis. Je kunt ze bewaren in de koelkast voor later gebruik. Als je echter merkt dat de zakjes beginnen te stinken, gooi ze dan liever weg. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.