Hoe kun je je huis goedkoop en natuurlijk reinigen?

29 februari 2016
Je kunt van magnetrongeurtjes afkomen en tegelijkertijd makkelijker schoonmaken door een glas water met wat citroensap te verwarmen. De stoom die vrijkomt zal helpen om het vet los te maken.

Wist je dat je je huis kunt reinigen met goedkope, natuurlijke producten zoals azijn, zuiveringszout en citroensap? In dit artikel laten we je zien hoe je dit precies kunt doen en welke voordelen je krijgt van het schoonmaken van je huis op natuurlijke wijze.

Voordelen van het gebruik van natuurlijke reinigingsmiddelen

Er zijn veel voordelen van het gebruik van azijn, zuiveringszout of citroen bij het schoonmaken van je huis:

 • Het is goedkoop
 • Het is zeer effectief
 • Het is makkelijk in het gebruik
 • Het is makkelijk te verkrijgen
 • Ze bevatten geen giftige stoffen
 • Het is goed voor het milieu

Appelazijn

Behalve dat het veel voordelen bezit voor je gezondheid en als cosmetisch product voor je huid en haar, is azijn ook iets wat gebruikt kan worden om je huis schoon te maken. Ondanks dat het natuurlijk is, is het heel effectief, omdat het rijk is aan azijnzuur, wijnsteenzuur en citroenzuur, wat het tot een krachtig ontsmettingsmiddel maakt.

Azijn kan helpen bij het verwijderen van vet en andere substanties die moeilijk te verwijderen zijn, verwijdert geurtjes en zorgt voor glans. Dit zijn pas enkele van de voordelen! Hier laten we nog wat manieren zien waarop je het kunt gebruiken:

 • In de keuken: je kunt azijn mengen met een gelijk gedeelte water, waarna je het in een spuitfles doet om het te gebruiken bij het schoonmaken van het aanrecht, het fornuis enzovoort.
 • Schoonmaken van glas: in plaats van het gebruiken van een schoonmaakproduct dat alleen geschikt is voor glas, kun je ook een mengsel maken met één deel azijn en vijf delen water. Doe het in de lege spuitfles waar je oude glasreiniger in heeft gezeten.
 • Om de was te doen: azijn kan ook gebruikt worden in plaats van de gewone wasverzachter in de wasmachine en het helpt ook om de wasmachine schoon te houden.
 • Roest verwijderen: vlekken en strepen die veroorzaakt worden door roest kunnen worden verwijderd door een doekje dat vochtig gemaakt is met azijn eroverheen te wrijven of door het voorwerp een aantal uur in een kom met zijn te laten weken.
 • Het schoonmaken van meubels en houten vloeren: azijn is het beste middel om alle soorten meubels en houten vloeren te reinigen als het gemengd is met een beetje water.

Als je last hebt van de geur van azijn kun je een paar druppels essentiële oliën toevoegen aan je bereiding. We raden vooral die oliën aan die reinigende eigenschappen hebben, zoals citroen, tea tree of pepermunt.

Sommige culturen geloven dat azijn niet alleen de oppervlakten van voorwerpen reinigt, maar ook helpt bij het verwijderen van negatieve energie uit het huis.

Spuitfles met Azijn

Zuiveringszout

Zuiveringszout of baking soda is een ander geweldig product dat je ongelimiteerd kunt gebruiken voor je gezondheid, schoonheid en reinigen van het huis. Het kan niet alleen gebruikt worden om je tanden witter te maken en je haar schoon te maken, maar ook als een all-round reinigingsmiddel en ontsmetter – net als azijn. In sommige gevallen kun je de twee producten zelfs mengen.

 • Voor de badkuip en tegels: besprenkel een doekje of spons met wat zuiveringszout en poets daar de badkuip of tegels mee. Daarna spoel je de oppervlakten af met water en laat ze drogen.
 • Om de was mee te doen: zuiveringszout is ook een goed middel om je kleding mee te wassen, omdat het als een wasverzachter werkt, terwijl het ook vlekken, geurtjes en vet verwijdert.
 • Geurverwijderaar: bijvoorbeeld de geur van oude schoenen, vieze tapijten, afval of de kussens van onze huisdieren. Besprenkel de oppervlakten met een beetje zuiveringszout en borstel of schud het na een paar uur uit.
Baking Soda

Citroenen

Citroensap is een van de beste reinigingsmiddelen voor het lichaam en het helpt bij het verwijderen van vetten en het ontgiften van het bloed. Vergelijkbaar is het ook een geweldig middel om het huis te reinigen en het tegelijkertijd lekker fris te laten ruiken.

 • In de badkamer: citroensap is een zeer goede ontsmetter die overal in de badkamer werkt, vooral het toilet. Als het gebied erg vuil is, kun je er ook gewoon een halve citroen tegenaan wrijven.
 • In de magnetron: zet een kopje gevuld met één deel water en één deel citroensap in de magnetron. Verwarm het gedurende twee minuten, zodat de stoom die vrijkomt het vet en andere delen die vastgeplakt zitten losmaakt. Daarna kun je de binnenkant gewoon schoonvegen.
 • Het witte goed te laten stralen: om je witte kleding te wassen, voeg je een beetje citroensap toe aan de wasmachine zodat het wit weer gaat stralen, zonder dat je de stof beschadigt.
Bekijk Ook