Hoe maak je muntolie voor je gezondheid

Vergeet niet om de pot waarin je de pepermunt laat distilleren af te dekken. Zo blijven de eigenschappen goed gepreserveerd en de behoudt de pepermunt zijn natuurlijke essentie.
Hoe maak je muntolie voor je gezondheid

Laatste update: 10 oktober, 2018

Muntolie. Ben je bekend met de vele voordelen die dit eenvoudige middel biedt? De olie is zo geweldig omdat je hem op een verscheidenheid aan manieren kunt gebruiken. Dat geldt voor zowel schoonheidsredenen als de gezondheidsredenen.

Het werkt tegen hoofdpijn, zwelling, noem maar op! Muntolie is een eeuwenoude formule die ongelooflijk gezond is en het zeker waard is om in huis te hebben.

Daarom delen we in dit artikel de makkelijkste manier om dit natuurlijke middel zelf thuis te maken. Je zult zien hoe ontzettend nuttig muntolie is!

Waar kan ik muntolie voor gebruiken?

Muntolie

Cosmetische toepassingen van muntolie

 • Muntolie is ideaal om acné-aanvallen en een vettige huid te reguleren. Doe wat muntolie op een watje en veeg hiermee over het gezicht. De huid zal er hierdoor beter uitzien, vooral wanneer je door acné littekens hebt opgelopen.
 • Het is een geweldige toner. Je kunt muntolie ideaal gebruiken om delen van het lichaam te masseren waar je last hebt van cellulite.
 • Muntolie is goed geschikt om je benen mee te masseren wanneer je moe bent of om spataderen te behandelen.
 • De olie kan helpen vochtretentie te reguleren.
 • Muntolie kan helpen bij het tegengaan van roos. Wrijf een beetje olie in je haar wanneer het vochtig is, laat de olie even intrekken, spoel het vervolgens uit met water op kamertemperatuur en was je haar daarna zoals je normaal zou doen.
 • Je kunt muntolie gebruiken als deodorant.
 • Ook is muntolie goed in staat luizen af te stoten bij kinderen. Zeer effectief!

Gezondheidstoepassingen van muntolie

 • Muntolie kan worden gebruikt bij het verlichten van hoofdpijn. Doe een beetje olie op een koud kompres om van spanningshoofdpijn af te komen.
 • Je kunt de olie ook gebruiken als je last hebt van migraine.
 • Muntolie vermindert zwelling.
 • De olie werkt ook goed als pijnstiller wanneer je gewond bent geraakt.
 • Gebruik de olie om lichte verbrandingen te behandelen.
 • Het verlaagt koorts en stimuleert zweten.
 • Één van de beste eigenschappen van muntolie is dat het erg behulpzaam is bij het verlichten van spierpijn. Hieronder valt ook reumatische pijn.
 • Doen je voeten vaak pijn aan het eind van de dag? Voel je je opgezet en moe? Er bestaat geen betere behandeling voor deze problemen dan een heerlijk heet bad met tien druppels van dit middel.
 • Muntolie is een basismiddel voor elk probleem dat te maken heeft met de luchtwegen (bronchitis, heesheid, griep, verkoudheid…). Maak een stoombad met de olie klaar en adem de stoom in, of masseer de olie in de borst.
 • Het is goed voor het behandelen van insectenbeten.
 • De olie kan menstruatiekrampen verlichten. Smeer wat muntolie op de buik of doe wat druppels op een natte doek en leg deze op de buik.
 • Het werkt zeer verkoelend nadat je een zonnebrand hebt opgelopen.
 • Nog een manier waarop je dit middel kunt gebruiken, is voor het onderhouden van het zenuwstelsel en het tegengaan van mentale vermoeidheid. Echt geweldig!
 • Het kan ervoor zorgen dat je energieniveau stijgt. Voeg hiervoor bijvoorbeeld een paar druppels olie toe aan je luchtverfrisser.

Hoe maak ik zelf muntolie?

munt5

Je hebt nodig

 • 350 gram verse munt (pepermunt).
 • 200 ml basisolie. Je kunt kiezen tussen amandelolie of olijfolie.
 • Een donkere glazen pot met een inhoudswaarde van 250 ml.

Het recept

 1. Het eerste wat je moet doen is zorgen dat je wat pepermunt in huis hebt (let goed op, we hebben het dus niet over gewone munt).Je kunt zowel zelfgekweekte pepermunt gebruiken of de pepermunt kopen bij de supermarkt. Wanneer je voldoende munt bemachtigd hebt, maak je deze grondig schoon in wat koud water. Doe dit blaadje voor blaadje, zodat er geen viezigheid meer op zit.

  Onthoud dat je de muntolie direct op de huid gaat aanbrengen. De munt moet dus goed schoon zijn.

 2. De volgende stap? Stamp de muntblaadjes fijn. Gebruik hiervoor een houten klopper of houten lepel. Probeer hier voldoende kracht bij te gebruiken, je wilt namelijk dat de blaadjes breken zodat het sap vrijkomt. 

  Wanneer dit gebeurt zal het echt heerlijk gaan ruiken.

 3. Hierna is het tijd voor het gasfornuis. Haal een pan uit de kast en vul deze met de 200 ml basisolie. Zet de pan op het vuur en voeg dan de gestampte munt toe. Roer een beetje en laat het mengsel op laag vuur distilleren.Vergeet niet om een deksel op de pan te doen wanneer je de pepermunt laat distilleren, zodat de eigenschappen goed geconcentreerd blijven en de pepermunt zijn natuurlijke essentie niet verliest. Laat de pan ongeveer een half uur staan op laag vuur.

   

 4. Wanneer het half uur voorbij is, zet je het vuur uit en laat je het mengsel nog even staan. Dan is het tijd om je donkere glazen pot erbij te pakken.Giet de muntolie door een fijne zeef over in de pot. Zorg ervoor dat er geen hele muntblaadjes meer inzitten.

Hoe bewaar ik het?

 1. Bewaar de pot op een donkere, koele plek waar deze niet wordt blootgesteld aan zonlicht.
 2. De volgende stap? Geduld. Je zult namelijk tien dagen moeten wachten voordat alle eigenschappen geheel ontwikkeld zijn en de muntolie klaar is voor gebruik. Probeer niet te vergeten om de pot elke twaalf uur om te draaien zodat alles goed gemengd wordt.

We willen ook graag laten weten dat sommige mensen muntalcohol maken in plaats van muntolie. Muntalcohol is vaak beter om spierproblemen of reumatiek te behandelen, alsook voor sneden en schaafwonden.

Als je liever muntalcohol wilt maken, dan kun je dit doen door door een paar pepermuntblaadjes toe te voegen aan een glas met 95% alcohol. Giet dit mengsel over in een waterdichte houder en bewaar deze vijftien tot twintig dagen op een koele, donkere plek.

Zodra de vijftien tot twintig dagen voorbij zijn, giet je het mengsel door een zeef en vang je de alcohol op. Muntalcohol is zeer geneeskrachtig en zal helpen spierpijn of pijn bij reumatiek te verlichten. Erg handig dus!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Duke JA, Bogenschutz-Godwin MJ, duCellier J, Duke PAK.Handbook of medicinal herbs. Boca Raton: CRC Press; 2002. pp. 562–564
 • Final report on the safety assessment of Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf, and Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Water. Nair B Int J Toxicol. 2001; 20 Suppl 3():61-73.
 • Peppermint oil. National Center of Complementary and Integrative Health. https://nccih.nih.gov/health/peppermintoil
 • Ford AC, Talley NJ, Spiegel BM, et al. Effect of fibre, antispasmodics, and peppermint oil in the treatment of irritable bowel syndrome: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2008;337:a2313.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.