De 9 beste natuurlijke pijnstillers

Het is niet altijd fijn om chemische pijnstillers te gebruiken, vooral vanwege de grote kans op bijwerkingen. Gelukkig zijn er ook natuurlijke pijnstillende middelen, die net zo effectief zijn.
De 9 beste natuurlijke pijnstillers

Laatste update: 09 oktober, 2018

Het doel van pijnstillende middelen is om pijn te verlichten of tegen te gaan – vooral in het hoofd, maar ook in de spieren en gewrichten. Er zijn verschillende soorten pijnstillers die je kunt kopen bij de apotheek of drogist, maar mensen die liever huismiddelen gebruiken zullen dit artikel erg nuttig vinden.

Je zult hieronder ontdekken wat de beste natuurlijke pijnstillers zijn.

De negen beste natuurlijke pijnstillers

1. Olijfolie

Olijfolie is één van de geneesmiddelen die de natuur ons biedt tegen veel verschillende pijnen en aandoeningen, en het is ook nog eens heerlijk. Je kunt beter extra vierge olie kopen, die gezonder is dan de andere soorten, of naar een gezondheidswinkel gaan.

Olijfolie in een fles

Deze olie bevat een natuurlijke substantie, die hetzelfde werkt als ibuprofen en andere niet-steroïde ontstekingsremmende middelen. Onderzoek heeft aangetoond dat olijfolie vergelijkbaar is met deze medicijnen, omdat het pijn kan verminderen.

Het goede nieuws is dat dit geneesmiddel natuurlijk is en ook minder risico’s met zich meebrengt, zoals de kans op bloedproppen, Alzheimer of kanker (voor mensen die dit soort chemische medicatie erg vaak innemen).

2. Kurkuma

Deze specerij bevat curcumine, een van de beste natuurlijke pijnstillers. Dit is een stof die pijn verlicht en ontstekingen voorkomt.

Je kunt het gebruiken in plaats van farmaceutische medicijnen, zonder bijwerkingen. Zoals verschillende onderzoeken hebben aangetoond kan kurkuma reumapijn stoppen door neurotransmitters te blokkeren in hun weg naar de hersenen.

De aanbevolen dosis kurkuma is ongeveer 600 mg, een hoeveelheid die je het best drie keer per dag kunt eten voor optimaal resultaat.

3. Visolie

Omdat visolie omega 3-vetzuren bevat, kan het de productie van ontstekende chemische substanties blokkeren, zoals leukotriënen en cytokines, die veel intense pijn veroorzaken en ook één van de oorzaken zijn van artritis.

Visolie in een kom

Het eten van visolie kan de impact van de ziekte van Crohn merkbaar verminderen. Het kan ook helpen bij het afkicken van steroïden en farmaceutische producten, die verslavend worden en waarvan je steeds hogere doseringen nodig hebt om pijn te verlichten.

4. Bosbessen

Dit kleine, blauwe, heerlijke vruchtje beschikt over veel eigenschappen. Het is een geweldige ontstekingsremmer, omdat het veel antioxidanten bevat. Zij bestrijden vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor de ontsteking van spijsverteringsslijm. Dit veroorzaakt zweren, urineweginfecties of slechte stoelgang, naast andere ziektes.

Volgens onderzoek helpt een kop bosbessen per dag tegen bijvoorbeeld bijna 60% van de urineweginfecties. Ze zijn ook geweldig voor het schoonmaken van je bloed, het verminderen van ontstekingen en vochtretentie en het verlagen van glucose bij diabetici.

Misschien ook interessant: Leer zelf bosbessen verbouwen en gebruiken

5. Druiven

Druiven helpen bij de behandeling van rugpijn, wat tegenwoordig zo vaak voorkomt door computer- of televisiegebruik met een slechte houding. De ontstekingsremmende eigenschappen van druiven verbeteren de bloedsomloop in het lumbale gebied, waardoor pijn verdwijnt.

Druiven aan een tros

Volgens onderzoek zorgt één beker druiven per dag voor de beste resultaten. Dit helpt rug-, nek-, schouder- en buikpijn te verminderen.

6. Haver

Haver heeft een hoop eigenschappen, dus wij raden ze aan bij het ontbijt met melk, sinaasappelsap en yoghurt. Het is een geweldige ontstekingsremmer voor vrouwen, omdat het ontsteking vermindert in de bekkenregio tijdens de menstruatie.

Het is ook een perfect en volledig voedingsmiddel om de hoeveelheid zink in je lichaam te verhogen, wat veel verlichting kan brengen voor mensen die lijden aan endometriose. Je kunt het ook eten met vlees, kip, groenten, salade of soep.

7. Knoflook

Hoe kan het ook anders: knoflook heeft duizend-en-één mogelijkheden en één daarvan is dat het een van de beste pijnstillers is. Het helpt pijn te verminderen in gewrichten die lijden onder artritis.

Om gebruik te maken van de voordelen kun je het best een teen knoflook pellen en opwarmen in een eetlepel olie. Pas het toe op het gebied dat pijn doet en laat het inwerken. Je zult meteen merken dat het ongemak en de pijn verdwijnen of verminderen.

Knoflook op tafel

Je kunt knoflook ook gebruiken tegen kiespijn. Om dat te doen plet je drie teentjes knoflook en meng je ze met een beetje zout. Pas het toe op de tand die pijn doet en laat het een paar minuten zitten. Het speeksel dat dit produceert en het sap dat de knoflook afgeeft, zal je verlossen van tandpijn (wat één van de ergste pijnen kan zijn).

8. Appelazijn

Dit is een toevoeging voor salades, die het ook nog eens prima doet als pijnstiller. Het heeft alkalische effecten, die door je hele lichaam gaan. Het zal geweldig zijn voor jouw drukke leven. Appelazijn verlicht zuren en ontstekingen in het bovenste deel van de maag.

9. Kamille

Kamillethee is geweldig om ontstekingen van de spieren te verminderen en je zenuwen te kalmeren. Het heeft een hoop goede eigenschappen voor je lichaam. Het helpt rug-, nek- en buikpijn te verminderen.

Drink tot drie bekers kamillethee tijdens de dag of avond. Je zult merken dat je spieren of gewrichten nauwelijks pijn doen.

Afbeeldingen afkomstig van delfina basterrica, Smabs Sputzer, Steven Jackson, Alpha, Daniella Segura, Anders Ljungberg, Wiennat Mongkulmann, David Pursehouse, veganbaking.net, Valter Wei.  Ook interessant voor jou

9 drukpunten die je zullen helpen bij pijnverlichting
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
9 drukpunten die je zullen helpen bij pijnverlichting

Momenteel zijn we veel meer bezig met zowel onze fysieke als mentale gezondheid dan we voorheen waren. Er zijn echter momenten waarop je je om de een of andere reden lichamelijk en psychisch slecht zult voelen. Het kennen van je drukpunten kan een remedie zijn om je beter te voelen.  • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana, 33(1), 50-64.
  • de Cos, P. S., & Pérez-Urria, E. (2014). Cúrcuma I (Cúrcuma Longa L.). Reduca (Biología), 7(2).
  • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative medicine review, 14(2).
  • Puertollano, M., Puertollano, E., Álvarez de Cienfuegos, G., & De Pablo, M. A. (2010). Aceite de oliva, sistema inmune e infección. Nutrición Hospitalaria, 25(1), 1-8.
  • Basu A, Du M, Leyva MJ, Sanchez K, Betts NM, Wu M, Lyons TJ. Blueberries Decrease Cardiovascular Risk Factors in Obese Men and Women with Metabolic Syndrome. The Journal of Nutrition 2010; 140 (9): 1582-1587. Available at: https://doi.org/10.3945/jn.110.124701.
  • Vélez-Marín, M., Uribe-Velásquez, L. F., & Souza, M. I. L. (2012). Papel del resveratrol de uva como antioxidante. Revista luna azul, (34), 240-256.
  • García Bacallao, L., Rojo Domínguez, D. M., García Gómez, L. V., & Hernández Ángel, M. (2002). Plantas con propiedades antiinflamatorias. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 21(3), 214-216.