11 etenswaren die je nooit in de koelkast mag bewaren

In tegenstelling tot wat vele mensen denken, is het geen goed idee om brood in de koelkast te bewaren. Dit zal namelijk het afbraakproces versnellen en de groei van schimmel stimuleren.
11 etenswaren die je nooit in de koelkast mag bewaren

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is waar dat de koelkast de beste plaats is om vele voedingswaren die we in de winkel of op de markt kopen te bewaren. Zeker wanneer we dit voedsel niet meteen consumeren.

Er zijn echter bepaalde eetwaren die we nooit in de koelkast mogen stoppen, omdat ze eigenschappen zoals textuur kunnen verliezen wanneer ze gekoeld worden. Ook bederven ze hierdoor vaak sneller.

Je probeert waarschijnlijk zoveel mogelijk eten in de koelkast te bewaren, zonder te beseffen dat dit de smaak en textuur kan veranderen. Als je niet zeker bent welke etenswaren je niet in de koelkast zou mogen plaatsen, lees dan dit artikel en kom te weten waar je welke voedingswaren het beste bewaart.

11 etenswaren die je nooit in de koelkast mag bewaren

Uien

De beste manier om uien te bewaren is ze op een koele, droge plaats op kamertemperatuur te zetten. Uien kunnen makkelijk een broeiplaats voor bacteriën worden als ze niet goed worden opgeslagen. In de koelkast kunnen deze bacteriën zich sneller vermenigvuldigen.

Volgens de National Onion Association (NOA) in de Verenigde Staten moeten uien in hun schil bewaard worden en moeten ze aan lucht blootgesteld worden, zodat ze kunnen ademen. Je mag ze alleen in de koelkast bewaren wanneer ze al geschild en in stukjes gesneden zijn. Bewaar ze dan in een luchtdichte verpakking.

Tomaten

Schijfjes Tomaat

Wanneer we tomaten in de koelkast bewaren, zullen ze langzaamaan hun textuur verliezen. We zullen bovendien ook merken dat ze minder smaak hebben dan wanneer je ze net gekocht hebt.

Volgens het National Institute of Agricultural Research zullen tomaten die blootgesteld worden aan koude temperaturen (zoals in de koelkast) minder zuren en andere voordelige eigenschappen bevatten. Bewaar ze dus beter op een droge plaats op kamertemperatuur.

Aardappelen

Wanneer je aardappelen in de koelkast bewaard, zullen ze hun originele smaak verliezen en zacht worden. Je moet aardappelen ongewassen en op een koele, droge en goed verluchte plaats bewaren. Blootstelling aan vocht zal schimmelgroei stimuleren.

Koffie

Koffiebonen

Zoals met zoveel andere etenswaren moet koffie bewaard worden op een koele, droge plaats. Als je koffie in je koelkast zou stoppen, zal het zowel zijn smaak als zijn geur verliezen. Koffie neemt bovendien zeer makkelijk de geur van ander voedsel over. Bewaar het dus in een luchtdichte verpakking en bij voorkeur op een donkere plaats.

Knoflook

Je moet knoflook  bij voorkeur op kamertemperatuur bewaren en opnieuw in een koele en droge omgeving. Wanneer je het in de koelkast zou stoppen, zal het al zijn goede eigenschappen verliezen en zal het sneller bederven. Buiten de koelkast kan je het maanden bewaren.

Honing

Honing

Volgens de Beekeepers Association of Ontario (Canada) moet honing op kamertemperatuur bewaard worden in een goed afgesloten pot. Honing in de koelkast bewaren heeft als gevolg dat het sneller dik wordt en zal kristalliseren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf remedies met honing die goed zijn voor de gezondheid

Avocado

Avocado’s in de koelkast bewaren zal er enkel voor zorgen dat het rijpingsproces vertraagt. De meeste mensen verkiezen echter rijpe avocado’s. Bewaar ze dus op kamertemperatuur.

Brood

Brood

Brood in de koelkast stoppen is een van de meest voorkomende fouten die mensen maken in een poging voedsel vers te houden. Wanneer je dit doet zal je echter alleen maar het bederven van het brood versnellen. Het brood zal ook sneller oud worden en er kunnen zich zelfs schimmels in ontwikkelen.

Om brood langer te laten meegaan, bewaar je het bij voorkeur op kamertemperatuur en op een koele en droge plaats.

Chocolade

Je zou ook nooit chocolade in de koelkast mogen stoppen. Dit is enkel nodig wanneer het erg warm is en de chocolade anders zou smelten. De beste manier om het aroma en de smaak van chocolade te behouden is het te bewaren in een vochtvrije omgeving, waar geen extreme temperaturen voorkomen.

Ananas

Ananas en Ananassap

Een ananas in de koelkast plaatsen zal het rijpingsproces vertragen en zal het fruit zijn smaak doen verliezen. Je moet ananas niet aan koude temperaturen blootstellen dit heeft namelijk als gevolg dat de enzymen die het fruit doen rijpen vernietigd worden. Het krijgt dan niet zijn typische zoete smaak.

Granen en pasta

Granen en pasta worden het beste op een koele, droge plaats bewaard. Lage temperaturen (zoals die van de koelkast) kunnen hun smaak verloren doen gaan. Wanneer je ze vervolgens eet, heb je een vervelende smaak en textuur in je mond. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.