Vijf redenen om dagelijks pure chocolade eten

Pure chocolade bevordert niet alleen de aanmaak van endorfines. Het kan ons ook helpen om onze cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. De voorwaarde is echter dat we de extra pure chocolade eten.
Vijf redenen om dagelijks pure chocolade eten

Laatste update: 17 november, 2018

Voor zover we weten, gaat de oorsprong van pure chocolade bijna 4000 jaar terug in de tijd naar de oudheid van Centraal-Amerika. De Maya’s dronken het. Het maakte als een heilige drank deel uit van hun rituelen. Wij willen het in het vervolg van dit artikel hebben over de redenen waarom je dagelijks pure chocolade moet eten.

Pure chocolade en andere variëteiten komen van de cacaoboom. De teelt en verbouwing van deze plant werd enorm belangrijk. Na verloop van tijd kreeg de plant opnieuw waardering wegens zijn eigenschappen op diverse gebieden zoals:

  • spiritueel
  • geneeskrachtig
  • politiek
  • economisch

In dit artikel stellen we je 5 geweldige en merkwaardige redenen voor om dagelijks pure chocolade te eten. Dit onweerstaanbare en heerlijke voedingsmiddel dat onze voorouders al kenden, kan een natuurlijke remedie zijn voor sommige stoornissen.

Het is niet alleen een uitstekende antioxidant. Pure chocolade kan ook de cardiovasculaire gezondheid verbeteren en je humeur verbeteren.

Pure chocolade en cacao

Om te beginnen willen we in dit artikel duidelijk stellen dat we alleen verwijzen naar de voordelen van pure chocolade. Dit voedingsmiddel heeft geneeskrachtige eigenschappen dankzij de grote hoeveelheid cacao die het bevat. Deze stof is het heilzame bestanddeel van dit product.

We laten dus melkchocolade en andere minder gezonde variëteiten buiten beschouwing.

Wat we aanbevelen, is te kiezen voor een pure chocolade met minstens 70% cacao. We kunnen ook pure cacao gebruiken om allerlei dranken en recepten te bereiden. Op deze manier zullen we andere schadelijkere ingrediënten vermijden zoals melkvetten of suiker.

Ook dit is een boeiend artikel:
20 geweldige feiten over chocolade

Redenen om dagelijks pure chocolade te eten

1. Een krachtige antioxidant

Cacao is een krachtige antioxidant

De bittere chocolade is gemaakt met de zaden van cacaoboom. Die hebben zelfs een groter antioxidant vermogen dan fruit.

De zaden van de cacaoplant en de chocolade bevatten per kop een groot aantal polyfenolen. Dat zijn natuurlijke antioxidanten. Het cacaozaad wordt niet onterecht een supervoedingsmiddel genoemd. Dat heeft te maken met zijn samenstelling.

We moeten echter wel iets opmerken. Wanneer we chocolade opwarmen, verliest het enkele van zijn voedingsstoffen. Deze methode van pure chocolade verwerken zorgt er namelijk voor dat het in zekere mate zijn vermogen als antioxidant verliest.

Wanneer chocolade een hoge concentratie cacao bevat, is het niet alleen een gastronomische lekkernij. Het is ook een remedie om veroudering te vertragen.

2. Pure chocolade verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Een matige consumptie van pure chocolade kan ons helpen om de meest voorkomende cardiovasculaire stoornissen te voorkomen:

Andere soorten chocolade kunnen echter precies het tegenovergestelde effect op ons lichaam hebben.

Zo helpt pure chocolade ons door de bloeddruk onder controle te houden. Het voorkomt ook ziekten die de bloedvaten en het hart aantasten. Cacao bevat een actief bestanddeel met de naam flavonoïde. Dankzij dit element kan cacao de bloedsomloop verbeteren op dezelfde manier als vele andere remedies.

3. Het regelt de darmen

Pure chocolade is goed voor de darmen

Ongeveer 10% van de inhoud van pure chocolade bestaat uit voedingsvezels. Deze verschaffen je een verzadigd gevoel waardoor het de zin weg om te eten kan verminderen. Bedenk echter wel dat je maar 10 gram pure chocolade per dag zou moeten eten. Het zal dus constipatie en het prikkelbare darmsyndroom niet kunnen verminderen.

4. Dit voedingsmiddel kan de hoestprikkel kalmeren

Pure chocolade bevat een stof genaamd theobromine. Het werkt in op de nervus vagus en vermindert zijn activiteit. Eén van de functies van deze zenuw is de controle van hoestaanvallen.

Dit lijkt misschien onwaarschijnlijk. Dagelijks een blokje pure chocolade eten helpt om hoestbuien te verzachten.

Wanneer we last hebben van de symptomen van griep of van een verkoudheid, kunnen we dus onze toevlucht nemen tot een verzachtende hete chocoladedrank. We bevelen echter aan om geen melk te gebruiken. Dit kan de vorming van slijm vermeerderen en de aandoening erger maken.

Lees ook dit artikel:
De 5 beste theeën tegen hoest

5. Pure chocolade geeft ons een gelukkig gevoel

Pure chocolade geeft je een gelukkig gevoel

Waarom hebben zoveel mensen de behoefte om chocolade te eten? Hoe komt het dat ze zich dan enorm gelukkig voelen? Waarom kunnen we verslaafd raken aan chocolade?

Dit komt omdat onze hersenen endorfines aanmaken wanneer we dit voedingsmiddel eten. Deze hormonen bevorderen de gevoelens van vreugde en geluk.

Deze vijf belangrijke redenen zijn genoeg rechtvaardigingen om de verleiding om chocolade te eten niet te onderdrukken. Onthoud alleen dat je chocolade kiest met een hoge concentratie cacao en van een goede kwaliteit. Eet dagelijks pure chocolade in kleine hoeveelheden.

Je mag dus best pure chocolade eten, vrij van enig schuldgevoel. Nu weet je immers dat het heel gezond is! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ibero-Baraibar Idoia, Abete Itziar, Martínez José Alfredo, Rodríguez Mateos Ana, Zulet María Ángeles. Guías para el consumo de chocolate negro: ¿placer y salud cognitiva?. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2017  Ago [citado  2019  Feb  07] ;  34( 4 ): 759-760. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112017000400001&lng=es.
  • Gomez-Juaristi M, Gonzalez-Torres L, Bravo L, Vaquero MP, Bastida S, Sanchez-Muniz FJ. Beneficial effects of chocolate on cardiovascular health. Nutr Hosp 2011;26(2):289-92.
  • Ibero-Baraibar I, Suarez M, Arola-Arnal A, Zulet MA, Martinez JA. Cocoa extract intake for 4 weeks reduces postprandial systolic blood pressure response of obese subjects, even after following an energy-restricted diet. Food Nutr Res 2016;60:30449.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.