Wat kun je het beste eten om prikkelbare darmsyndroom te behandelen?

Elk individu moet uitzoeken welke voedingsmiddelen zijn lichaam een beter of een slechter gevoel geven. Maar bepaalde voedingsmiddelen zoals fruit en groenten zijn in het algemeen goed voor iedereen die last heeft van het prikkelbare darmsyndroom.
Wat kun je het beste eten om prikkelbare darmsyndroom te behandelen?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Wil je graag weten hoe je het prikkelbare darmsyndroom behandelt?

Bij het prikkelbare darmsyndroom ontstaan veranderingen in het darmkanaal en dat veroorzaakt buikpijn. Mogelijk wordt het afgewisseld met perioden van diarree en constipatie. Het is ook nauw verbonden met wat je eet.

In dit artikel vertellen we wat je moet eten als je last hebt van het prikkelbare darmsyndroom. We leggen je ook uit welke voeding je moet vermijden.

Wat is het prikkelbare darmsyndroom?

Je kans op het ontwikkelen van het prikkelbare darmsyndroom hangt af van waar je leeft.

In geïndustrialiseerde landen kan het bijvoorbeeld rechtstreeks verbonden zijn met stress en eetgewoonten.

Bovendien kan het ook beïnvloed worden door je stemming. Want je stemmingen hebben een effect op de afscheidingen uit de darmen. Als je angstig, kwaad of triestig bent, dan scheidt je lichaam meer zuren af.

Deze zuren zijn verantwoordelijk voor het verteren van vet maar ze werken ook laxerend. Dat betekent dat ze diarree kunnen veroorzaken.

Tot voor kort was dit het typische profiel van een patiënt met het prikkelbare darmsyndroom: een vrouw van middelbare leeftijd die buitenshuis werkt en tegelijkertijd voor de kinderen zorgt.

Maar tegenwoordig treft dit probleem mensen van alle leeftijden. Zelfs kinderen en tieners lijden aan dit syndroom.

Het kan van voorbijgaande aard zijn. Meestal is het echter een chronische aandoening die zonder dat je het merkt, komt en gaat. De basiskenmerken zijn uitzetting van de buik, constipatie, diarree en winderigheid.

Het prikkelbare darmsyndroom kan niet gemakkelijk vastgesteld worden. Dat komt omdat zijn symptomen ook bij andere aandoeningen optreden zoals bij indigestie.

Om te bepalen of er sprake is van het prikkelbare darmsyndroom moet de buikpijn gedurende drie maanden drie dagen per maand optreden. Bovendien moet het met minstens één van de volgende symptomen gepaard gaan:

  • Een verergering van de symptomen die te merken zijn aan de vorm en de kleur van de stoelgang.
  • Het optreden van symptomen na veranderen in het aantal darmbewegingen.
  • Een verbetering van de symptomen nadat de ontlasting het lichaam heeft verlaten.

Wat moet ik doen als ik het prikkelbare darmsyndroom heb?

Het dagelijkse voedingspatroon van elke persoon is verschillend. Maar er zijn bepaalde richtlijnen die mensen met het prikkelbare darmsyndroom moeten volgen:

Eet een evenwichtige hoeveelheid vezels

Prikkelbare darmsyndroom en vezels
  • Enerzijds moet je de opname van onoplosbare vezels verminderen (dit zit in volkoren granen). Dat is nodig om te vermijden dat het een disbalans in de darmbeweging veroorzaakt.
  • Anderzijds moet je meer oplosbare vezels eten. Want het ondersteunt de productie van stoelgang en vermeerdert het aantal darmsamentrekkingen.

Vermijd vet en suiker

Voedingsmiddelen die veel vet of geraffineerde suiker en fructose (een soort suiker die in fruit zit) bevatten, kunnen de symptomen van het syndroom verergeren.

Let op wat je drinkt

Prikkelbare darmsyndroom en voldoende drinken
  • Drink koffie en thee met mate. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van alcohol.
  • Bovendien mag je niet vergeten om per dag acht glazen water te drinken. Op die manier zorg je ervoor dat je volledig lichaam gehydrateerd is. Dat is vooral belangrijk voor de vorming van de stoelgang.

Water en kruidenthee helpen om constipatie te bestrijden.

Houd je stress onder controle

Het is belangrijk dat je probeert om je bezorgdheden, zenuwen en angst te beheersen. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar zoek zeker een manier om te vermijden dat stress je overweldigt.

Vaak is het een kwestie van houding en hoe je situaties aanpakt. Probeer niet te veel te piekeren, neem je werkproblemen niet mee naar huis, gebruik je tijd om te doen wat je graag doet, en zorg voor een goede nachtrust.

Als je ook nog een goed voedingsplan volgt, dan zal je het prikkelbare darmsyndroom snel verbeteren.

Ideale voedingsmiddelen in het geval van het prikkelbare darmsyndroom

Ideale voedingsmiddelen voor het prikkelbare darmsyndroom

Je eetgewoonten zijn erg nauw verbonden met deze aandoening. De factoren die jou het meest beïnvloeden, zijn de frequentie en de hoeveelheid voeding die je eet.

Het wordt aangeraden om vaker te eten maar kleinere hoeveelheden.

Als je bijvoorbeeld gewoonlijk drie grote maaltijden per dag eet, probeer dan nu zes kleine maaltijden te eten (eigenlijk deel je dan elke maaltijd in twee).

Vergeet ook niet om elke hap goed te kauwen. Het is bovendien belangrijk dat je langzaam eet. Want je haasten zal alleen maar gasvorming en indigestie veroorzaken. Neem de tijd om te eten. Dus je moet stoppen met in vijf minuten lunchen of te eten terwijl je werkt!

Het is ook een goed idee om vaste eetmomenten aan te houden. Probeer om elke dag het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd op hetzelfde moment te eten.

Als je deze momenten vaak verandert, dan beïnvloedt dit de darmen en veroorzaakt het pijn.

We raden je ook aan om te kiezen voor zachte of gepureerde voeding omdat die gemakkelijker verteert.

Veel mensen denken dat het prikkelbare darmsyndroom het gevolg is van het gebruik van gluten. Maar dat klopt niet. Vele mensen met coeliakie hebben ook problemen met de darmen. Toch moet niet iedereen ophouden met tarwe te eten.

Laat je door een arts onderzoeken zodat je de correcte informatie hebt.

Dit zijn enkele voedingsmiddelen die mensen met het prikkelbare darmsyndroom wel mogen eten:

Fruit

Eet het fruit zonder de schil, en als het mogelijk is, kook het of bak het.

Je kan appels, watermeloen, meloen en bananen eten.

Groenten

Stoom de groenten zodat ze al hun voedingsstoffen bewaren. Bovendien zijn ze dan gemakkelijker te verteren.

Bij deze aandoening kan je het best kiezen voor linzen, asperge, ui en knoflook.

Peulvruchten en granen

Prikkelbare darmsyndroom en peulen en granen

Erwten, linzen en sojabonen kunnen een grote hulp zijn als je het prikkelbare darmsyndroom hebt.

Wat betreft granen bevelen we tarwe, gerst en rogge aan.

Zuivelproducten

Als je lactose-intolerant bent, kan je kiezen voor plantaardige melk. In het andere geval zijn zuivelproducten veilig zolang ze vetvrij zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rozman, C. Compendio de medicina interna, Elsevier España, 2005.
  • Medline Plus [Internet]. Bethesda (MD). Biblioteca Nacional de Medicina de los EEUU. Fibra soluble e insoluble. 2016. (Consultado el 15/10/2018). Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/esp_imagepages/19531.htm
  • Fermín Mearin ManriqueJordi Serra Pueyo Elsevier España23 may. 2016 – 176 páginas.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.