5 signalen dat je moet stoppen met het eten van gluten

Wist je dat het mogelijk is om glutenintolerant te zijn zonder het te weten? Als je alleen een van deze symptomen ervaart, betekent dit niet dat je gluten hoeft te elimineren uit je dieet. Als je er verschillende opmerkt, is het misschien nodig om medisch advies in te winnen.
5 signalen dat je moet stoppen met het eten van gluten

Laatste update: 27 april, 2019

Hoe meer er bekend is over dit probleem en hoe meer gevallen er worden gediagnosticeerd, hoe meer mensen zich beginnen af te vragen of ze gluten uit hun dieet zouten moeten elimineren.

Sommige mensen hebben er zelfs voor gekozen om dit te doen zonder last te hebben van problemen. Om deze reden wijden we dit artikel aan dit onderwerp.

We denken dat het van belang is om de sleutelindicatoren die optreden als je problemen hebt met het verteren van gluten toe te lichten.

Allereerst moet je weten dat de gevoeligheid voor gluten en coeliakie twee verschillende dingen zijn. Terwijl in het eerste geval een aantal gelijksoortige symptomen vertoond worden, wordt met coeliakie een ziekte bedoeld die een volledig auto-immuunproces omvat.

Coeliakie is een serie van afweerreacties die door het lichaam razen om je te waarschuwen dat er iets mis is. Het kan zo intens zijn, dat je leven in gevaar kan worden gebracht door zo’n crisis. Wanneer je simpelweg een intolerantie hebt, aan de andere kant, kunnen de bijwerkingen vervelend zijn, maar zijn ze zelden levensbedreigend.

Dus, wat zijn gluten? Het bevat een stof genaamd glycoproteïne. Hiervan bestaan verschillende soorten, maar daar gaan we in dit artikel niet op in.

Deze binden in ieder geval watermoleculen samen zodat je voedsel een vaste vorm krijgt. Het resultaat is dat het de vertering moeilijker maakt. Dat komt doordat de solide vorm het afbreken van je voeding veel gecompliceerder maakt.

Of het nou bewerkte voeding is of niet, ontbijtgranen hebben de hoogste glutengehaltes van allemaal. Een grote meerderheid van de bewerkte voeding heeft ook een hoog glutengehalte.

Daarom bevelen dokters aan om de etiketten van je voedingsmiddelen zorgvuldig te controleren, of je nou glutengevoelig bent of coeliakie hebt.

Wanneer je gluten uit je dieet moet elimineren

1. Ongemak tijdens de vertering

Buikpijn door gluten

Dit is een van de meest opmerkelijke signalen. Het uit zich misschien als gas, verstoppingen of diaree… en niet altijd op dezelfde manier.

Je zou je soms opgeblazen kunnen voelen, terwijl je op andere momenten misschien verstoppingen ervaart. Dit kan opgevolgd worden door last van ontstekingen van de dikke darm, ook al heb je je dieet niet aangepast.

Zie ook:
6 redenen waarom je je buikje maar niet kwijtraakt

2. Je hebt bobbeltjes op de huid aan de achterkant van je armen

De wetenschappelijke benaming van dit fenomeen is keratosis pilaris. Misschien ken je het beter onder de foutieve benaming “kippenvel” omdat het daar heel erg op lijkt.

Zoals je weet, krijg je kippenvel wanneer je geraakt wordt door muziek of empathie deelt met een vriend gedurende een intense situatie. Het kant echter ook optreden zonder duidelijke reden op de achterkant van je armen.

Als dit op regelmatige basis gebeurt, moet je misschien overwegen om gluten te elimineren uit je dieet. De oorzaak van deze episodes is onder andere een tekort aan vitamine A, ten gevolge van een inefficiënte synthese van voedingsstoffen.

3. Vemoeidheid

Het is normaal om jezelf wat moe te voelen nadat je hebt gegeten. Dit is niet het geval als een maaltijd dit gevoel verergert.

Wanneer het optreedt, moet je opletten of het niet komt doordat je voeding consumeert met gluten.

4. Duizeligheid of hoofdpijn

Neurologische problemen komen veel voor bij mensen die gevoelig zijn voor gluten of coeliakie hebben. Dit is omdat het bloed dat de hersenen bereikt, niet de voedingsstoffen heeft die het zou moeten hebben. Dat kan storingen in het gebied veroorzaken.

Probeer de consumptie van glycoproteïne te verminderen als je vaak duizelig bent of hoofdpijn hebt. Als je wat verbeteringen opmerkt, kan het goed zijn dat gluten de boosdoeners zijn.

We bevelen aan:
Veel voorkomende oorzaken van ochtendhoofdpijn

5. Hormonale complicaties

De meest voorkomende hormonale problemen die worden veroorzaakt door een intolerantie voor gluten zijn:

Wanneer deze problemen gelinkt zijn aan gluten, zal een gyneacoloog in staat zijn je oplossingen te bieden. Onthoud dat je je dokter het beste eens per jaar kunt bezoeken voor een controle.

Gevoeligheid voor gluten en coeliakie zijn makkelijk te detecteren vanuit een medisch oogpunt. Als je een of meerdere van deze tekenen hebt geconstateerd, zul je een specialist moeten bezoeken om de juiste diagnose te krijgen.

Gelukkig zijn inmiddels veel glutenvrije producten beschikbaar voor mensen die deze aandoeningen hebben. Grote merken steken veel tijd en geld in het beschikbaar maken van glutenvrije alternatieven. De problemen van een paar jaar geleden zijn daarom al deels geschiedenis. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chander, A. M., et al. (2018). “Cross-Talk Between Gluten, Intestinal Microbiota and Intestinal Mucosa in Celiac Disease: Recent Advances and Basis of Autoimmunity.” Front Microbiol 9: 2597.

  • Itzlinger, A., et al. (2018). “Gluten-Free Diet in Celiac Disease-Forever and for All?” Nutrients 10(11).

  • Pearlman, M. and L. Casey (2019). “Who Should Be Gluten-Free? A Review for the General Practitioner.” Med Clin North Am 103(1): 89-99.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.