Het effect op je lichaam als je gas binnenhoudt

Gas in je lichaam houden kan je gezondheid op een negatieve manier beïnvloeden. Ontdek wat er kan gebeuren als je het niet normaal kan verdrijven.
Het effect op je lichaam als je gas binnenhoudt
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Meestal is het verdrijven van gassen uit je lichaam erg gênant, vooral wanneer je bij andere mensen bent. Op dat moment probeer je het misschien in te houden in plaats van dat beschamend gevoel mee te maken. Als je gas binnenhoudt, heeft dit een echter een negatief effect op je lichaam.

Plassen, ontlasten, braken en eigenlijk alles wat te maken heeft met de afscheiding van afvalstoffen uit het lichaam vinden we vervelend. Het doet ook niets om ons imago te verbeteren. Toch is het heel normaal.

Weinig mensen weten echt hoe schadelijk het effect van gas vasthouden is op het lichaam. De gevolgen voor je gezondheid en het effect op je lichaam variëren afhankelijk van hoe vaak je gas binnenhoudt. Hoe vaker je het doet, hoe meer schade het kan berokkenen.

Waarom is het slecht als je gas binnenhoudt?

Waarom is gas vasthouden slecht

Winderigheid kan veroorzaakt worden door de voeding die je eet. Zelfs de lucht die je inademt of de bacteriën die tijdens de vertering aangemaakt worden, kunnen leiden tot flatulentie.

Het is dus nodig dat je gas uit je lichaam verdrijft zodat je gezondheidsproblemen kan voorkomen.

Worstel je met het effect op je lichaam omdat je gas binnenhoudt?

Als iemand die altijd doet zou dit tot de volgende problemen kunnen leiden:

 • Buikpijn
 • Nare geur
 • Maagpijn

Sommige mensen denken dat je zelfs een buikontsteking of peritonitis (in ernstige gevallen) zou kunnen krijgen.

Het is natuurlijk dat je gas laat ontsnappen. Iedereen zou het ongeveer 14 tot 18 keer per dag moeten doen. De kans is groot dat je meer gas zal binnenhouden als je iets gegeten hebt dat veel vezels of gas bevat, zoals frisdranken.

Gas binnenhouden heeft een negatief effect op je lichaam

Er zijn artsen die zeggen dat ze de toestand van het lichaam van iemand door middel van hun winderigheid kunnen vaststellen. 

Zij kunnen de staat van je verteringssysteem alleen al bepalen op basis van de stank (de bestanddelen die de stank veroorzaken) en de hoeveelheid die je elke dag afscheidt.

Als je al problemen hebt dan kan het vasthouden het zelfs erger maken.

Gas binnenhouden kan je ook belemmeren om symptomen op de juiste manier te herkennen. Koliek of een zwelling in de buik kan bijvoorbeeld door diverse problemen veroorzaakt worden.

Als je echter de slechte gewoonte hebt om gas binnen te houden, zal je niet in staat zijn na te gaan wat de oorzaak werkelijk is. Het effect van gas zou volgens bepaalde stromingen ook nog tot andere symptomen leiden zoals:

 • Verandering in lichaamstemperatuur
 • Huiduitslag
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid

Het is belangrijk dat je onmiddellijk een arts raadpleegt. Die kan de symptomen evalueren en de nodige onderzoeken uitvoeren en vaststellen of er sprake is van een ziekte.

Je kan het probleem ook op een andere manier oplossen. Door te voorkomen dat zich gas vormt, zal je geen gas binnen hoeven te houden. Deze aanpak wordt ook het meest aanbevolen. Je hoeft alleen maar enkele adviezen op te volgen.

Hoe kan je gas voorkomen?

1. Let op je voedingspatroon

Let op je dieet en vermijd gasvorming

Alle voedingsmiddelen produceren gas wanneer ze in het lichaam verteerd worden. Sommige voedingsmiddelen laten de vorming van gas echter flink stijgen. Ze zorgen ervoor dat de dikke darm harder moet werken.

In plaats van ze volledig uit je dieet te verwijderen kan je ze beter in kleine hoeveelheden eten als je last hebt van voortdurende winderigheid.

Ten eerste kun je de inname van zuivelproducten zoals onder andere melk, kaas, boter en schepijs verminderen. Daarnaast kan je ook bepaalde groenten, vruchten en peulvruchten vermijden:

 • Kool
 • Komkommer
 • Maïs
 • Broccoli
 • Ui
 • Radijs
 • Bloemkool
 • Rozijnen
 • Pruimen
 • Peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen

Naast aanpassingen van je voedingspatroon zijn er nog andere manieren. Ze helpen je vertering en voorkomen overdreven winderigheid.

2. Eet niet te veel

Te veel eten kan de productie van gas verhogen. Dat gebeurt vooral bij het eten van:

 • vette voedingsmiddelen
 • spruitjes
 • junkfood
 • melk
 • bonen of linzen

Ook dit artikel zal je boeiend vinden:
8 voedingsmiddelen die je stoelgang op gang brengen

3. Vermijd frisdranken

Vermijd frisdranken en hou gasvorming tegen

Diverse drankjes zoals frisdrank en bier bevatten veel k oolzuur . Dit gas gaat rechtstreeks naar de maag en wordt doorgestuurd naar de darm. Als je grote hoeveelheden van deze drankjes neem kan dit leiden tot gasvorming. Drink ze dus met mate. Gebruik geen rietje want op die manier krijg je nog meer lucht binnen.

4. Kauw goed

Het is het beste om niet te praten terwijl je eet. Wanneer je veel praat of drinkt tijdens het eten, slik je meer lucht in. Je zal je dan ongemakkelijk voelen.

5. Drink ‘s avonds geen koude dranken

Drink 's avonds geen koude dranken

Het drinken van koude dranken zal je maag ‘afkoelen’. Het is dus beter dat je ‘s avonds warme dranken of drankjes op kamertemperatuur drinkt.

Het is altijd belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Laten we ons in dit geval allemaal op een volwassen manier gedragen. We zijn allemaal mensen. Het is dus natuurlijk dat gas ontsnapt.

Onthoud echter ook dat het een goed idee is om beleefd en attent te zijn. Verlaat de kamer even als je voelt dat je last hebt van gasvorming.

Laat echter niet toe dat het effect van gas binnenhouden de natuurlijke processen van je lichaam verstoort. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.