Voedsel dat slecht is voor de spijsvertering

Spijsverteringsproblemen zoals constipatie kunnen worden veroorzaakt door de verkeerde dingen te eten. Door een uitgebalanceerd dieet aan te houden en voldoende water te drinken, kunnen ze echter ook voorkomen worden. 
Voedsel dat slecht is voor de spijsvertering
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Iedereen heeft weleens last gehad van constipatie. We proberen de symptomen vaak te behandelen door veel dingen te eten die rijk zijn aan vezels. Het is echter ook belangrijk om voedsel dat slecht is voor de spijsvertering te vermijden.

Hoewel vezelrijk voedsel een goede tijdelijke oplossing kan zijn, zullen de spijsverteringsproblemen, wanneer we stoppen met het eten van voedingsvezels, gewoon weer opnieuw verschijnen. Als je lichaam te vaak heen en weer gaat in dit proces, kan dit je spijsverteringskanaal aantasten waardoor het niet goed meer in staat is om voedsel af te breken zoals het normaal zou doen.

Als je jezelf ooit hebt afgevraagd wat voorbeelden zijn van voedsel dat slecht is voor de spijsvertering, dan kun je hier in dit artikel eindelijk antwoord op krijgen. Laat deze informatie dan ook niet aan je voorbij gaan!

Voedsel dat slecht is voor de spijsvertering en constipatie veroorzaakt

Junkfood is voedsel dat slecht is voor de spijsvertering

In veel gevallen treedt constipatie op omdat mensen voedsel eten dat voor het lichaam moeilijk te verteren is. Deze voedingsmiddelen bestaan ​​meestal uit:

 • Verzadigde vetten
 • Suiker
 • Koolhydraten
 • Weinig water

Deze kenmerken gelden met name voor voedingsmiddelen die we hieronder zullen beschrijven.

1. Melk

Omdat melk een product is dat veel vet, melkzuur en lactose bevat, kan het gemakkelijk de boosdoener van constipatie worden.

Bij mensen die regelmatig last hebben van constipatie, veroorzaakt melk vaak:

 • Maagpijn
 • Darmgas
 • Buikpijn

2. Rood vlees en constipatie

Rood vlees is voedsel dat slecht is voor de spijsvertering

Rood vlees is een voorbeeld van voedsel dat weinig vezels en tegelijkertijd juist vaak een heleboel vet bevat. Deze combinatie maakt dat rood vlees voor het lichaam vrij moeilijk te verteren is.

Bovendien bevat rood vlees tevens veel eiwitten, die voor het lichaam ook moeilijk te verwerken zijn.

3. Kaas

Net als in het geval van melk, is kaas een product dat veel ongunstige bestanddelen bevat:

 • Melkzuur
 • Zout
 • Veel vet

Deze bestanddelen kunnen ervoor zorgen dat kaas erg moeilijk te verteren is voor mensen die aan constipatie lijden.

4. Cafeïne

Koffie is voedsel dat slecht is voor de spijsvertering

Het komt voor dat cafeïne-liefhebbers regelmatig last hebben van obstipatie en blaasontsteking, omdat cafeïne kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen.

5. Gefrituurd voedsel

Gefrituurd voedsel is slecht voor de spijsvertering

Ook gefrituurde producten zijn een goed voorbeeld van voedsel dat slecht is voor de spijsvertering. Naast dat het helemaal geen voordelen biedt voor het lichaam, bevat gefrituurd voedsel vaak namelijk ook enorm veel vetten.

Teveel vet in je maag zorgt ervoor dat voedsel langzaam door wordt gesluisd naar de darm.

Misschien ook interessant: Het slechtste voedsel dat je kunt eten

6. Suiker

Suiker is voedsel dat slecht is voor de spijsvertering

Suiker, of het nu een dun laagje poedersuiker is of een ingrediënt, vind je meestal in voedingsmiddelen zoals:

 • Cake
 • Koekjes en gebak
 • Koolzuurhoudende dranken

Deze zoete lekkernijen bevatten vaak ook een hoog vetgehalte en juist zeer weinig vezels en water. Dit zorgt ervoor dat we deze voedingsmiddelen maar beter kunnen vermijden.

7. Eieren

Eieren zijn slecht voor de spijsvertering

Hoewel eieren natuurlijk ook ontzettend veel voordelen bieden voor het lichaam, zoals vitamine C, foliumzuur en vitamine B12, kun je door te veel eieren te eten helaas last krijgen van constipatie.

Het is verstandig om verdeeld over de week in totaal niet meer dan zeven eieren te eten.

8. Chocolade

Chocolade is voedsel dat slecht is voor de spijsvertering

Ja, je leest het goed, ook chocolade behoort tot het voedsel dat slecht is voor de spijsvertering. Mensen die regelmatig last hebben van constipatie, kunnen chocolade dan ook beter vermijden. Niet alleen omdat het rijk is aan vet, maar ook omdat het erg veel suiker kan bevatten.

Deze combinatie is niet ideaal voor een goede darmdoorvoer.

9. Bananen

Bananen zijn slecht voor de spijsvertering

Als bananen nog groen zijn, zullen ze tijdens de vertering gassen vormen die zich in de darmen kunnen ophopen. Deze gassen kunnen een opstopping in het spijsverteringskanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot obstipatie.

10. Alcohol

Alcohol is slecht voor de spijsvertering

Hoewel alcohol niet als voedsel wordt beschouwd, zijn er wel een hele hoop mensen die het regelmatig consumeren.

Het probleem met alcohol is dat het niet alleen uitdroging kan veroorzaken. Het kan er voor zorgen dat de darmen tijdelijk minder actief worden.

Het gevolg daarvan kan het ontstaan van ontsteking en constipatie zijn.

11. Maïzena

Maizena is voedsel dat slecht is voor de spijsvertering

Maïzena, ook wel maïszetmeel, is ook een van die voedingsproducten die constipatie kunnen veroorzaken.

In dit geval hebben we het namelijk over een geraffineerde graansoort die de situatie kan verergeren als het veel wordt geconsumeerd door iemand die al last heeft van obstipatie-problemen.

Tegelijkertijd heeft maïzena ook samentrekkende eigenschappen, waardoor het vocht uit de darmen kan absorberen.

Als jij een van de mensen bent die vaak last heeft van constipatie, dan zou het verstandig zijn om niet meer dan één keer per week maïzena te eten.

Om de symptomen die voortvloeien uit constipatie te verlichten en te voorkomen dat dit probleem terugkeert, raden wij je aan om een uitgebalanceerd dieet aan te houden dat rijk is aan vezels en dat je daarnaast ook veel water drinkt


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chen, L. B., Liu, H. Z., Yu, P., Zhao, J. Y., & Chen, X. (2009). Determination of Acrylamide in Foods by Solid Phase Microextraction-Gas Chromatography. Food Science and Biotechnology.
 • Rock, M., McIntyre, L., & Rondeau, K. (2009). Discomforting comfort foods: Stirring the pot on Kraft Dinner® and social inequality in Canada. Agriculture and Human Values. https://doi.org/10.1007/s10460-008-9153-x
 • Müller-Lissner, S. A., Kaatz, V., Brandt, W., Keller, J., & Layer, P. (2005). The perceived effect of various foods and bevereges on stool consistency. European Journal of Gastroenterology and Hepatology. https://doi.org/10.1097/00042737-200501000-00020

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.