8 voedingsmiddelen die je stoelgang op gang brengen

Door goed voor je darmen te zorgen, zorg je er tegelijkertijd voor dat ook de rest van je lichaam optimaal kan functioneren. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels, waardoor je vaker en gemakkelijker naar de wc kunt. 
8 voedingsmiddelen die je stoelgang op gang brengen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Vandaag delen we een aantal tips om constipatie en een onregelmatige stoelgang tegen te gaan. Met behulp van deze voedingsmiddelen kun je namelijk je stoelgang op gang brengen. Je zult al snel verschil merken.

Vergeet niet dat er in je dikke darm diverse micro-organismen bevinden. Er zijn maar liefst 100 miljard:

  • parasieten
  • bacteriën
  • schimmels

Deze micro-organismen helpen allemaal om ervoor te zorgen dat afval op de juiste manier geëlimineerd wordt.

Om hen en je dikke darm te ondersteunen, is het ook belangrijk om veel water te drinken en vezelrijk voedsel te eten. Hiertoe behoren ook groenten en fruit, die de combinatie en hoeveelheid micro-organismen in balans helpen te houden.

1. Je stoelgang op gang brengen met lijnzaad

Stoelgang op gang brengen met lijnzaad

Lijnzaad draagt bij aan een regelmatige stoelgang. Dit type zaad bevat namelijk enorm veel vezels. Maar liefst twee gram per eetlepel. Om deze reden is het een geweldige keuze voor mensen die last hebben van constipatie.

Het beste is dat je lijnzaad met van alles kunt combineren. Aarzel dus niet om dit heerlijke zaad toe te voegen aan dingen zoals smoothies of zelfs pastasauzen. Probeer het zelf maar eens.

2. Appels

De appel is een geweldige vrucht. Appels staan erom bekend dat ze veel mineralen en essentiële voedingsstoffen bevatten.

Appels kunnen daarom altijd helpen ervoor te zorgen dat je lichaam goed functioneert. Dankzij de grote hoeveelheid oplosbare vezels, ook wel pectine genoemd, die ze bevatten zijn ze zeer goed om je stoelgang weer op gang te brengen.

3. Rozijnen

Stoelgang op gang brengen met rozijnen

Rozijnen zijn rijk aan vezels. Het is zelfs zo dat 100 gram rozijnen 3,7 gram vezels bevat. Het is dus zonder twijfel een product dat kan helpen bij spijsverteringsproblemen.

Bovendien bevatten rozijnen suikers zoals sorbitol en fructose.

4. Kiwi

Ook kiwi kan je helpen om je stoelgang op gang te brengen. Een kiwi bevat namelijk 0,9 gram vezels. Tegelijkertijd is deze vrucht rijk aan vitamine C en bevat het zeer veel antioxidanten. Het is dus niet alleen een goede keuze voor je darmen maar ook voor je huid.

5. Sinaasappels

Stoelgang op gang brengen sinaasappels

Zoals iedereen al weet, bevatten sinaasappels veel vitamine C. Wellicht weet je echter niet dat ze ook veel vezels bevatten.

Dus de volgende keer dat je trek hebt in de smaak van sinaasappels, drink dan niet gewoon een glas jus d’orange, maar probeer de vrucht in zijn geheel te eten. Zodoende profiteer je namelijk van alle vezels die aanwezig zijn in het vruchtvlees, zonder veel calorieën binnen te krijgen.

6. Je stoelgang op gang brengen met haver

Havermout staat erom bekend goed te zijn tegen slecht cholesterol. Het kan je lichaam echter ook voorzien van 1 gram oplosbare en onoplosbare vezels per 20 gram. Voedingsvezels maken je ontlasting zachter. Hierdoor helpen ze je lichaam om afval sneller en effectiever te verwijderen.

7. Yoghurt

Stoelgang op gang brengen met yoghurt

Je kunt ook je stoelgang op gang brengen met yoghurt. De probiotica in yoghurt dragen namelijk bij aan een gezonde spijsvertering. Dit maakt dit product geweldig voor mensen met constipatieproblemen.

8. Bonen

Bonen zijn peulvruchten die bijna twee keer meer vezels bevatten dan welke andere groente dan ook. Ze hebben een zeer volledige voedingswaarde en kunnen met van alles worden gecombineerd.

  • Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan verschillende stoofschotels en salades.
  • Een andere optie is om vegetarische hamburgers te maken met gekookte bonen.

Als je een of meer van deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt, zul je geheid verbetering merken in de biochemie van je darmen. Bovendien zul je met meer gemak dagelijks naar de wc kunnen gaan.

Als je goed voor je darmen zorgt, zal ook de rest van je lichaam beter functioneren. Deze aanbevelingen zijn bedoeld om je te helpen, neem ze dus niet voor lief en voorkom dat je toestand verergert. Denk er wel om dat je goed op de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt moet letten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Healthline.com Top 10 Health Benefits of Flaxseeds [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds
  • Healthline.com 10 Impressive Health Benefits of Mung Beans [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/mung-beans
  • Sánchez Ruiz F, Gilbert JJ, Bedate Calderón P, Espín Jaime B. Estreñimiento y encopresis. Asociación Española de Pediatría. (2010)
  • López-Sobaler AM, Aparicio Vizuete A, Ortega Anta RM. Beneficios nutricionales y sanitarios asociados al consumo de kiwi. Nutr Hosp 2016;33(4):21-25

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.