De weinig bekende geneeskrachtige eigenschappen van sinaasappelschil

Gooi nooit een sinaasappelschil weg! Die schil bezit zelf een aantal ongelooflijke voordelen voor de gezondheid. Ontdek ze in dit artikel.
De weinig bekende geneeskrachtige eigenschappen van sinaasappelschil

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sinaasappelen behoren tot een van de meest gegeten fruitsoorten ter wereld. Vele mensen weten echter niet dat ook de sinaasappelschil waardevol is. Het bevat immers een uitgebreid en gevarieerd aantal voedingsstoffen die de gezondheid kunnen verbeteren.

Velen onder ons hebben bijna de onmiddellijke reflex om een sinaasappelschil in de groenbak te gooien. Men heeft echter aangetoond dat ook de schil veel nuttige eigenschappen bezit. Door de positieve lichamelijke effecten voorkomt het onder andere dat bepaalde ziekten zich snel kunnen ontwikkelen.

De sinaasappelschil is niet zo smaakvol als het fruit zelf of het sap. Toch bezit het actieve bestanddelen die het de moeite waard maken om deze schil toe te voegen aan je dieet. Bovendien vind je vele recepten met dit ingrediënt.

Ze leggen je uit hoe je van de exotische en een beetje zurige smaak kan genieten, ondanks het bittere randje. Graag willen we je motiveren de sinaasappelschil te gebruiken. Daarom leggen we je in dit artikel uit welke interessante geneeskrachtige eigenschappen deze heeft en hoe nuttig ze zijn voor je gezondheid.

1. Het reguleert je cholesterolspiegel

Cholesterol in de aderen

Sinaasappelschillen bevatten fytochemicaliën en flavonoïden. Voor mensen met een ongecontroleerde slechte cholesterolspiegel kan dit een natuurlijke remedie zijn.

De antioxidanten reinigen de slagaders en voorkomen dat er zich nieuwe afzetting vormt in de aders. Die kunnen verstoppingen en bloedklonters veroorzaken.

Tegelijkertijd heeft het een aantal positieve effecten op de cardiovasculaire gezondheid. Dat komt doordat het het risico op een hoge bloeddruk, op een hartaanval en op beroerten vermindert.

2. Het bestrijdt maagzuur

De actieve bestanddelen in dit ingrediënt hebben een alkalisch effect. Dit zal het brandend maagzuur verminderen.

Om dit effect te bereiken, kun je het in smoothies of in thee drinken. Het zorgt voor een evenwicht van de zuurtegraad in de spijsvertering. Bovendien verhindert het dat er te veel zuur wordt geproduceerd. Overtollig zuur is een van veel spijsverteringsproblemen.

Wanneer je last hebt van ernstig en regelmatig terugkerend maagzuur, drink dan gedurende twintig dagen elke dag een drankje met sinaasappelschil.

3. Het verlicht spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen verlichten door middel van de eigenschappen van sinaasappelschil

Naar schatting geeft elke 100 gram sinaasappelschil je tot 10,6 gram vezel. Vezel is een essentiële voedingsstof om de gezondheid van de spijsvertering te ondersteunen.

Als je regelmatig deze schil eet, zal dit de darmbewegingen versnellen. Zo bevordert het ook de afvoer van de afvalstoffen die zich in de dikke darm opstapelen.

Dit is een van de best mogelijke zelfgemaakte remedies om het prikkelbaredarmsyndroom, diarree of ontstekingsziekten te verlichten.

Naast al die positieve eigenschappen werkt het bovendien kalmerend. Bovendien heeft het een goede invloed op de microbiële flora die de ingewanden beschermt.

4. Sinaasappelschil bezit antibacteriële eigenschappen

De natuurlijke elementen in deze schil hebben een hoog gehalte aan fenolen en antioxidante bestanddelen. Tegelijkertijd bezitten ze antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen.

Zowel in het lichaam als aan de buitenkant kan het een hele reeks schadelijke ziektekiemen bestrijden. Voorbeelden hiervan zijn E. Coli of Listeria monocytogenes.

5. Het voorkomt en bestrijdt ademhalingsstoornissen

Verkoudheid

De schil van een sinaasappel bevat tot tien keer meer vitamine C dan het sap. Dat betekent dan ook dat het een van de beste middelen is om je immuunsysteem te versterken.

Deze antioxidante voedingsstof vertraagt de verspreiding van virussen en bacteriën. Het versterkt ook de verdedigingsmechanismen van het lichaam. Op die manier voorkomt het aandoeningen zoals:

  • Bronchitis
  • Verkoudheden
  • Griep
  • Allergieën
  • Astma
  • Longkanker

6. Het zorgt voor gezondere tanden

Maak er een gewoonte van om op een stukje sinaasappelschil te kauwen. Je zult de volgende effecten ondervinden:

  • Het verfrist de adem.
  • De bacteriën worden onder controle gehouden.
  • Je vermijdt dat er gele vlekken op je tanden ontstaan.

Het bevat bestanddelen en etherische oliën die je tanden beschermen tegen de schadelijke effecten van bacteriële tandplak en bijbehorende infecties.

Je kunt de sinaasappelschil malen en het gebruiken zoals een zalf, maar je kunt ook de binnenkant van de schil over je tanden wrijven.

7. Het helpt je om gewicht te verliezen

Dit voedingsmiddel bevat weinig calorieën en veel vezel. Het bezit ook ontgiftende eigenschappen die je kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Drink het in een thee of voeg het toe aan andere recepten. Dit zal de reinigende processen in het lichaam stimuleren. Het zorgt er ook voor dat je gedurende langere tijd een verzadigd gevoel hebt. Het zal dus voorkomen dat je teveel calorieën eet.

8. Het zorgt voor een mooiere huid

Ook aan de buitenkant van het lichaam zorgt sinaasappelschil voor interessante positieve effecten. Je kunt zowel genieten van de voordelen voor je gezondheid als voor je schoonheid.

Het hoge gehalte aan vitamine C vermindert de aanwezigheid van vlekjes en andere tekenen die veroorzaakt worden door vroegtijdige veroudering.

De bestanddelen van sinaasappelschil helpen je om deze kleine vlekjes te reinigen en te bedekken. Vlekjes kunnen een gevolg zijn van blootstelling aan de zon, van brandwonden en van gifstoffen.

Aftreksels van sinaasappelschil werken ook als een natuurlijke tonic. Ze reinigen de poriën van de huid tot in de diepte. Dit voorkomt de vorming van mee-eters, puistjes en acne.

Dit deel van de sinaasappel gooi je gewoonlijk weg, maar zoals je ziet, is het eigenlijk een uitstekend hulpmiddel voor de gezondheid. Rasp de schil of gebruik het in een thee. Je kunt ook van de exotische smaak genieten door het in allerlei recepten te gebruiken!  Wellicht ook interessant voor jou

Vijf alternatieve manieren om sinaasappelschil te gebruiken
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Vijf alternatieve manieren om sinaasappelschil te gebruiken

Gooi de sinaasappelschil niet weg! Want je kan gebruiken om natuurlijke remedies te maken. Ze zijn zelfs handig als middeltje in het huishouden.