Maak havermout-douchezakjes voor een stralende huid

Haver heeft niet alleen ontstekingsremmende eigenschappen. Het brengt ook de huid op spanning als je het erop aanbrengt. Daarom is haver zeer geschikt om rimpels te voorkomen en voor het bestrijden van huidproblemen. Je kunt het ook gebruiken om je huid te scrubben. Leer hoe je de kracht van haver kunt benutten met deze natuurlijke havermout-douchezakjes.
Maak havermout-douchezakjes voor een stralende huid
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Haver is extreem goed voor je lichaam. Het is niet alleen zeer voedzaam en rijk aan voedingsstoffen. Je kunt het ook gebruiken om je huid te verzorgen, dankzij de reinigende werking. Maak bijvoorbeeld havermout-douchezakjes!

De natuurlijke componenten in haver absorberen vuil en achtergebleven residuen uit je poriën. Haver maakt je huid echt schoon, niet alleen oppervlakkig.

Haver wordt al sinds tijden zeer gewaardeerd

Havermoutmasker

In het jaar 2000 voor Christus werd haver al gebruikt door de Egyptenaren en de Arabieren om hun huid te verzorgen.

Haver werd ook genoemd door de oude Grieken en Romeinen. Zij gebruikten haver als een natuurlijk middel om huidaandoeningen te genezen.

Lees meer over huidverzorging:
Producten die slecht zijn voor de gezichtshuid

Voordelen van haver voor je huid

De eiwitten in haver ondersteunen en versterken je huid op een natuurlijke wijze. Tevens zorgen ze ervoor dat je pH op peil blijft.

Door de vetten en de absorberende bestanddelen die het bevat, vormt haver een beschermende barrière die je huid beschermt tegen gevaren van buitenaf en tegen uitdroging.

Laten we eens kijken naar een aantal andere opmerkelijke voordelen:

 • Haver heeft een ontstekingsremmende werking.
 • Deze graansoort is geschikt voor alle huidtypes, ook voor de zeer gevoelige huid.
 • Haver bevat saponine, een schoonmaakproduct dat gebruikt kan worden als een milde zeep en dat dode huidcellen verwijdert.
 • Het wordt aangeraden bij huidaandoeningen zoals eczeem en rosacea.
 • Ook is haver goed om de symptomen van huidveroudering te bestrijden dankzij het vermogen om de huid strakker te maken.

Hoe kun je van de voordelen van haver profiteren?

Zeep van havermout

Een van de beste manieren om te profiteren van dit graan is zowel natuurlijk als zelfgemaakt.

Dat is waarom we je stap voor stap gaan laten zien hoe je je eigen havermout-douchezakjes kunt maken. Deze geven je een stralende huid, die er ontspannen, maar mooi glad en vrij van acne en vet uitziet.

Zelfgemaakte havermout-douchezakjes

Deze havermout-douchezakjes zullen er voor zorgen dat je huid alle voedingsstoffen van dit fantastische voedingsmiddel op kan nemen.

Ze zijn erg makkelijk om te maken en daarnaast zijn ze erg voordelig. Het enige wat je hoeft te doen is ze consequent te gebruiken. Dan zul je fantastische resultaten zien.

Ingrediënten voor 4 havermout-douchezakjes

Havermoutvlokken
 • 300 gram havervlokken
 • 1 stuk zeep, geraspt
 • etherische olie die jij lekker vindt
 • 3 zakjes van stof

Kies de goede zeep uit voor jouw huidtype. 

 • Als je een vette huid hebt, kun je het beste kleizeep gebruiken.
 • Heb je een droge huid, dan kun je het beste een vochtinbrengende zeep gebruiken.
 • Als je een gevoelige of gemengde huid hebt, zal glycerinezeep wonderen verrichten.

De etherische olie kan iedere soort zijn, welke je maar lekker vindt. Er bestaan vele soorten, met fantastische geuren en voordelen. Dit ingrediënt zal je havermout-douchezakjes een heerlijke geur geven.

De stoffen zakjes kunnen van diverse stoffen gemaakt zijn:

 • chiffon
 • organza
 • mousseline

Als je dat niet hebt, kun je ook een ongebruikte panty nemen. Je kunt ook een klein stoffen cadeauzakje gebruiken dat je al tijden hebt bewaard. Ze zijn perfect voor dit doel omdat ze klein zijn en ze hebben een lintje om ze dicht te binden.

Het maken van de havermout-douchezakjes

Zeep en havermout

Ze zijn super simpel te maken.

 • Doe de geraspte zeep en de havervlokken in een schaal.
 • Roer dit goed door elkaar en vul de zakjes.
 • Breng tot slot 10 druppels van je favoriete etherische olie op ieder zakje aan.
 • Bindt de zakjes goed dicht om te voorkomen dat de inhoud eruit kan komen.
 • Nu zijn ze klaar voor gebruik.

Misschien ook interessant:
7 bodyscrubs voor een droge huid

Hoe gebruik ik de havermout-douchezakjes?

Om optimaal van de haver te profiteren, hoef je de zakjes alleen maar nat te maken en je huid ermee te masseren.

De combinatie van de granen met de zeep en de etherische oliën zorgt ervoor dat de zakjes een zachte, heerlijk ruikende crème afgeven. Deze crème zal ervoor zorgen dat je je herboren voelt na iedere douche.

Hoe lang gaan de havermout-douchezakjes mee?

Na iedere douchebeurt kun je de zakjes op een lichte, geventileerde plek bewaren. Hierdoor zullen ze opdrogen, zodat je ze steeds opnieuw kan gebruiken.

Nadat je de zakjes een aantal keer hebt gebruikt, zal je merken dat de zeep op raakt en de geur vervlogen is. Was de zakjes uit, vul ze opnieuw en gebruik ze zoals je deed. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sur, R., Nigam, A., Grote, D., Liebel, F., & Southall, M. D. (2008). Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Archives of Dermatological Research. https://doi.org/10.1007/s00403-008-0858-x
 • Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … Southall, M. D. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.