Ontdek wanneer je het beste kunt douchen en waarom

Natuurlijk moet je rekening houden met je dagelijkse routine en gewoontes, maar over het algemeen zou de keuze om ’s ochtends of ’s avonds te douchen af moeten hangen van het effect dat je wil bereiken.
Ontdek wanneer je het beste kunt douchen en waarom

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Douchen is een van de normaalste gewoontes die we als mensen hebben. Het wordt gezien als een vanzelfsprekend onderdeel van onze dagelijkse routine.

Dit komt doordat gewoontes om onze hygiëne te onderhouden vanaf de achttiende eeuw steeds meer deel begonnen uit te maken van onze maatschappij. Rond die tijd werd douchen nog gezien als schadelijk voor het lichaam. Geen wonder dus dat het toentertijd streng verboden was om je kinderen dit te laten doen.

Vrouw onder de Douche

Hoewel het misschien heel simpel lijkt, houdt het veel meer in dan nat worden, jezelf inzepen en jezelf weer afspoelen. Naast jezelf reinigen zijn er nog een hoop andere redenen om onder de douche te springen. Denk hierbij aan ontspanning, opfrissing, een oppeppertje krijgen of zelfs behandeling van een bepaalde aandoening.

Een controversieel onderwerp

Aangezien de meerderheid van de wereldbevolking dagelijks onder de douche gaat, bestaan er natuurlijk verschillende meningen over dit gebruik.

De meeste mensen kiezen ervoor om ’s ochtends te douchen, voordat ze aan hun dagelijkse routine beginnen, of in de avond, wanneer hun dag erop zit en voordat ze hun bed in duiken. Sommige mensen doen beide.

Hoewel veel mensen dus ’s ochtends en ’s avonds douchen, is het misschien interessant om te weten dat er verder geen uitsluitende redenen bestaan waarom je op een bepaald tijdstip zou moeten douchen.

Er bestaan genoeg geldige argumenten die de controversie achter deze gewoonte in stand kunnen houden. Daarbij kunnen we natuurlijk niet vergeten dat dit een zeer persoonlijke keuze is die elk individu voor zichzelf moet maken.

1. Wanneer je vies bent

Dit is waarschijnlijk het meest gebruikte argument achter de noodzaak om te douchen. Dit is ook het meest logische argument, aangezien het primaire doel is om jezelf schoon te maken.

2. Voor je plezier

Dit lijkt misschien vreemd, maar er zijn genoeg mensen die onder de douche gaan om lichamelijk genot te ervaren. Vormen van genot als ontspanning, wat soms zeer noodzakelijk kan zijn voor de spieren.

Houd echter rekening met je huid

Huiduitslag

De achterliggende controversie over wanneer je zou moeten douchen is meteen duidelijk als je kijkt naar deze argumenten.Er bestaat echter een zeer belangrijk aspect waar maar weinig of helemaal geen mensen rekening mee houden: de huid.

De huid is een van de meest belangrijke factoren als het gaat om wel of niet onder de douche springen. De huid beschikt namelijk over een soort beschermende laag van bacteriën. Deze laag kan ernstig beïnvloed worden als je te vaak doucht of te veel doucheproducten gebruikt (zeep, lotion etc.).

De medische gemeenschap raadt daarom aan om slechts één keer per dag te douchen. Dit om te voorkomen dat deze beschermende laag van bacteriën beschadigd en in onbalans raakt.

Te vaak douchen binnen een bepaalde tijd problemen kan op die manier leiden tot problemen met ons huidweefsel, zoals dermatitis en allergieën.

Wanneer kunnen we dus het beste onder de douche gaan?

Douchstraal

Zonder ze allemaal op te noemen, kunnen we zeggen dat er net zo veel geldige argumenten bestaan om ’s ochtends te douchen als om ’s avonds te douchen.

Hieronder delen we enkele argumenten voor beide douchemomenten:

In de ochtend douchen

Wij raden aan om ’s ochtends te douchen als enkele van de onderstaande redenen onderdeel zijn van je dagelijkse routine:

 • Je staat vroeg op;
 • Je hebt problemen met vroeg scheren;
 • Je bent slaperig wanneer je opstaat;
 • Je zweet veel gedurende de nacht;
 • Je doet lichamelijk licht werk;
 • ’s Avonds douchen heeft invloed op je nachtrust;
 • Je hebt een vette huid.

In de avond douchen

De redenen om ’s avonds te douchen, met name vlak voor het slapengaan, zijn vaak het tegenovergestelde van de redenen om ’s ochtends te douchen.

 • Je hebt weinig tijd in de ochtend;
 • Je moet jezelf opmaken;
 • Je bent extreem vermoeid;
 • Je doet lichamelijk zwaar werk;
 • Je bent die dag van plan aan lichaamsbeweging te doen (sporten of wandelen);
 • Je zweet veel gedurende de dag;
 • Je gaat overal op de fiets naar toe;
 • Je moet je eerst ontspannen om goed te kunnen slapen.

Met wat voor water kunnen we het beste douchen?

Haren Wassen

Nadat je alle argumenten tegen elkaar hebt afgewogen en je voor jezelf hebt bepaald op welk tijdstip je het beste kunt douchen, is er echter nog iets waar je over na moet denken: met wat voor water kan ik het beste douchen?

Over het algemeen hebben we twee opties: warm of koud. Hier kunnen we echter nog een derde optie aan toevoegen, lauwwarm water.

Het is nooit goed om tot uitersten te gaan. De temperatuur die daarom het beste is voor je lichaam, is lauwwarm (eerder koel dan warm).


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zhai, H., Wang, J., & Fang, Y. (2006). DUCHA: A new dual-channel MAC protocol for multihop ad hoc networks. IEEE Transactions on Wireless Communications. https://doi.org/10.1109/TWC.2006.04869

 • En naranja. (2016). ¿Qué tipo de calentador de agua es más eficiente?

 • Blanco S., H. A., De Williams, M. L., Velezmoro, A. C., & Aguilar L., V. H. (2014). Consumo de agua en actividades domésticas. Caso de estudio: Estudiantes de la asignatura saneamiento ambiental de la UCV. Revista de La Facultad de Ingenieria.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.