De zeven huidverzorgingszonden

De huid is ons grootste orgaan. Daarom is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Maar weet je wel wat je zeker niet moet doen?
De zeven huidverzorgingszonden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel het misschien niet verstandig is om dit heel vaak te doen (aangezien de huid er zwakker van wordt), zijn vormen van huidverzorging als exfoliatie van fundamenteel belang om dode huidcellen te verwijderen en ervoor te zorgen dat de huid er mooi uit blijft zien.

De huid is ons grootste orgaan. Dit orgaan speelt niet alleen een belangrijke rol voor onze schoonheid. Maar het draagt ook de verantwoordelijkheid om ons lichaam te beschermen tegen externe factoren:

  • Luchtvervuiling
  • Micro-organismen
  • Zonnestralen
  • Nog veel meer

Een goede huidverzorging is dan ook al heel lang voor veel mensen hartstikke belangrijk. Doordat we voortdurend worden blootgesteld aan externe factoren in onze leefomgeving wordt onze huid steeds zwakker.

De vervelende gevolgen hiervan

En daardoor ontwikkelen we allerlei onaantrekkelijke huidaandoeningen.

De zoektocht naar de beste middelen om een mooie en perfecte huid te krijgen wordt echter vaak op de achtergrond geplaatst. Immers, er zijn nog zoveel andere dingen die onze aandacht nodig hebben.

Daarom is het belangrijk om goed te weten wat je huid precies nodig. Daarmee heb je de kennis in huis om te doen wat nodig is voor een gezonde huidverzorging.

Weet je zeker dat je goed voor je huid zorgt?

7 huidverzorgingszonden

1. Hete douche

Hete Douche

Vaak moet je haast wel douchen met warm water, omdat het bijvoorbeeld buiten koud is of omdat je net over een verkoudheid of griepje heen komt. Een dagelijkse gewoonte om met te warm water te douchen is echter vrij slecht voor je huid.

Hoe heerlijk het ook is om onder een hete douche te springen, heet water zorgt ervoor dat:

  • De natuurlijke vetlaag van je huid afneemt.
  • Je huid vervolgens droog en trekkerig wordt en kan gaan jeuken.

Soms is deze gewoonte zelfs nog schadelijker, omdat mensen zichzelf tijdens het douchen ook nog eens wassen met agressieve chemische zepen, waardoor de huid schilferig kan worden.

2. Je make-up niet verwijderen

Er bestaat absoluut geen reden waarom je ’s avonds naar bed zou moeten gaan zonder je make-up te verwijderen. Tijdens het slapen kunnen de chemicaliën die in je make-up zitten je huid ernstig beschadigen. Ze zorgen er namelijk voor dat er geen zuurstof in de cellen van je huid kan komen. Huidcellen hebben echter zuurstof nodig om te kunnen herstellen.

Het is belangrijk om elke avond voor het slapengaan je gezicht helemaal schoon te maken van make-upresten. En als het mogelijk is kun je je gezicht het beste ook even verfrissen met een toner.

3. Te veel zonnebaden

Zonnebaden

Een mooi goudbruin kleurtje op je huid ziet er misschien wel spectaculair uit, wat esthetisch gezien natuurlijk geweldig is, maar wanneer je echter te lang in de zon blijft bakken of te vaak onder de zonnebank gaat, dan kan dit een ware aanval zijn op je huid. Deze gewoontes zullen je huid namelijk beschadigen en kunnen ervoor zorgen dat belangrijke huidcellen niet in staat zijn zich te regenereren.

De gevolgen van te veel zonnen zijn na een aantal jaar zichtbaar in de vorm van bijvoorbeeld:

  • Huidstoornissen
  • Vroegtijdige huidveroudering
  • In het ergste geval huidkanker

4. Jezelf te ruw afdrogen

Sommige mensen hebben de gewoonte ontwikkeld om zichzelf na het douchen heel ruw en hardhandig af te drogen. Dit is echter niet verstandig, omdat je hierdoor de natuurlijke vetlaag op je huid kunt beschadigen. Hierdoor zal je huid geïrriteerd raken en droog worden.

De beste manier om jezelf af te drogen is door je huid zachtjes droog te deppen met een zachte handdoek, zonder te wrijven.

5. Niet exfoliëren

Masker

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je huid te vaak exfolieert, maar je moet deze belangrijke stap echter ook niet geheel overslaan.

Veel mensen zeggen dat ze hun huid niet exfoliëren omdat ze niet genoeg tijd hebben of omdat ze te moe zijn van hun werkdag om dit ’s avonds nog te doen. Exfoliatie biedt je huid echter de zorg die hij nodig heeft om zich te kunnen regenereren.

Deze behandeling is noodzakelijk en het is bovendien de meest effectieve manier om dode huidcellen te verwijderen die zich op de huid opstapelen door blootstelling aan de zon of luchtvervuiling.

6. Puistjes uitknijpen

Die vervelende puistjes zijn inderdaad onaantrekkelijk en ontstaan vaak op meerdere plekken in het gezicht en op de rest van je lichaam tegelijk.

Veel mensen kunnen de verleiding niet weerstaan om hun puistjes uit te knijpen. Dit lijkt in eerste instantie ook de snelste manier om van die ontsierende pukkeltjes af te komen. In werkelijkheid is het echter zo dat je hiermee de huid irriteert, waardoor de huid ontstoken kan raken en er lelijke littekens kunnen ontstaan die niet zo gauw verdwijnen.

7. Je gezicht te veel aanraken

Dit doe je misschien niet bewust, maar toch is het belangrijk om te weten dat je allerlei bacteriën, kiemen en ander soort viezigheid die zich op je handen heeft verzameld op je gezicht overbrengt wanneer je je gezichtshuid met je handen aanraakt. Deze onzuiverheden kunnen ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken, waardoor je last kunt krijgen van acne of mee-eters.

Het is dan ook belangrijk om je handen goed schoon te houden om te voorkomen dat micro-organismen en viezigheid in aanraking komen met je gezicht.

Eveneens is het absoluut noodzakelijk dat je je mobiele telefoon regelmatig schoonmaakt. Wanneer je aan de telefoon zit, houd je namelijk je telefoon tegen je wang aan en hoewel je het misschien niet met blote ogen kunt zien, zit het beeldscherm van je telefoon vol bacteriën.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.