Leer huidkanker herkennen

Het is niet alleen erg belangrijk om het uiterlijk van je moedervlekken te controleren en je dokter ervan op de hoogte te stellen als de moedervlek van kleur of vorm verandert, maar het is ook erg belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon.
Leer huidkanker herkennen

Laatste update: 18 december, 2018

Huidkanker is over de hele wereld de meest gediagnosticeerde ziekte. Het is dus belangrijk om te weten hoe je huidkanker kan herkennen.

De huid is het grootste orgaan en heeft verscheidene functies. Zo biedt de huid bescherming tegen letsel, omdat hij een beschermende barrière vormt tegen mogelijke micro-organismen die fataal kunnen zijn voor het lichaam.

Ook fungeert de huid als opslagplaats voor water en werkt het orgaan samen met vetweefsel (onderhuids vet). Tot slot reguleert de huid de lichaamstemperatuur.

Er bestaan meerdere factoren die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van huidkanker, zoals bijvoorbeeld ultraviolette (uv) stralen die worden uitgestraald door de zon.

Uv-stralen kunnen mutaties in het DNA van huidcellen veroorzaken, waarbij ze de genetische samenstelling van de cellen veranderen, waardoor de cellen kwaadaardig worden. Huidkanker komt het meest voor bij mensen die een lichte huid hebben.

Het herkennen van de vormen van huidkanker

Moedervlek

Basaalcelcarcinoom

Deze vorm van huidkanker kan je herkennen, omdat het zich vaak ontwikkelt op plekken als het gezicht, met name op het voorhoofd en de neus.

Sommige mensen hebben door genetische aanleg misschien meer kans op het ontwikkelen van deze vorm van huidkanker. Uv-stralen en de blootstelling aan bepaalde chemicaliën als arsenicum hebben ook invloed op de ontwikkeling van huidkanker.

Plaveiselcelcarcinoom

Deze vorm van huidkanker komt meestal voor op delen van het lichaam die direct worden blootgesteld aan zonlicht. Uv-stralen werken namelijk in op het huidweefsel. Het is echter niet zo dat deze vorm van kanker zich alleen op deze delen kan ontwikkelen.

Hoe kan je deze vorm van huidkanker herkennen?

In het beginstadium ziet plaveiselcelcarcinoom eruit als een rode plek en kan het ook het uiterlijk hebben van een wrat. Meestal tast deze vorm van kanker alleen het gebied aan waar het zich ontwikkelt, aangezien het de neiging heeft om dieper te groeien in het omliggende weefsel.

Er bestaat echter ook de kans dat de kanker zich uitspreidt, waardoor het risicovolle gebieden kan binnendringen en er een grote kans op overlijden bestaat.

Melanoom

Deze vorm van kanker gaat uit van pigmentcellen, ook wel bekend als melanocyten.

Deze vorm van huidkanker kan je herkennen, omdat er bij een melanoom van de huid sprake is van een donkergekleurde tumor – dit komt doordat er een opeenhoping van melanine plaatsvindt. Dit is het pigment dat ervoor zorgt dat je bruin wordt. Ook kan er sprake zijn van zwarte of bruine vlekken op de huid.

Melanoom is de voornaamste doodsoorzaak in het geval van huidkanker. Het komt over het algemeen voor bij mensen met een lichte huid (Kaukasiërs). Wereldwijd worden er elk jaar ongeveer 165.000 mensen gediagnosticeerd met melanoom. Voor ongeveer 48.000 van deze mensen is deze vorm van huidkanker uiteindelijk fataal.

Melanoomcellen zijn vaak vrij invasief, omdat ze een sterk vermogen hebben om zich uit te zaaien en zich naar de rest van het lichaam te verspreiden.

Andere organen die kunnen worden aangetast door melanomen zijn de darmen en de ogen. Melanomen zijn verantwoordelijk voor het overlijden van 75% van de mensen die worden gediagnosticeerd met huidkanker.

Over het algemeen is blootstelling aan zonlicht de sterkste veroorzaker van deze vorm van huidkanker. Dagelijks wordt er echter ook gebruik gemaakt van allerlei apparaten die het ook waard zijn om te vermijden als je deze vorm van huidkanker wilt voorkomen, zoals de zonnebank etc.

Daarnaast bestaan er huidverzorgingsbehandelingen die, wanneer je ze consistent toepast, kunnen helpen huidkanker te voorkomen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Huisgemaakte zonnebrandcrème

Aanbevelingen om huidkanker te voorkomen

Zonnebrandcreme

Mensen die vaak direct worden blootgesteld aan zonlicht lopen een groter risico op het ontwikkelen van huidkanker. Ze zouden dan ook enkele voorzorgsmaatregelen moeten nemen.

Onthoud dat onderstaande suggesties je kunnen helpen bij het voorkomen van een ernstige ziekte. Wanneer je weet dat je meerdere uren in de zon zult doorbrengen is het aanbevolen om:

  • Een capuchon, pet of ander hoofddeksel te dragen.
  • Een zonneklep te dragen.
  • Een hoed te dragen.
  • Zonnebrandcrème op te doen.

Mensen die een lichte huid en lichte of blauwe ogen hebben en ongeveer vijftig jaar oud zijn lopen een groter risico op het ontwikkelen van deze ziekte. Ze zouden dus nog voorzichtiger moeten zijn.

Enkele van de factoren die de ontwikkeling van huidkanker kunnen prikkelen zijn:

  • Overmatige blootstelling aan natuurlijk of kunstmatig licht; we moeten de schadelijke uv-stralen dus vermijden. Deze stralen kunnen worden gefilterd door zonnebrandcrème te dragen.
  • Lichte of blauwe ogen.
  • Een verzwakt immuunsysteem.
  • Genetische veranderingen die verbonden zijn aan deze vorm van kanker.
  • Blootstelling aan arsenicum.
  • Blootstelling aan grote hoeveelheden bestraling.

Onthoud: draag altijd zonbescherming, zelfs in de winter, en wees voorzichtig!  Ook interessant voor jou

Deze kruiden kunnen helpen om huidkanker te voorkomen
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Deze kruiden kunnen helpen om huidkanker te voorkomen

De meest voorkomende soort kanker is huidkanker. Dat is waarom het belangrijk is om te weten op welke manieren je jouw risico.