Waarschuwingstekens van huidkanker

Het is belangrijk om het uiterlijk van de moedervlekken op je huid regelmatig te controleren, aangezien een verandering een van de eerste waarschuwingstekens van huidkanker is.
Waarschuwingstekens van huidkanker

Laatste update: 06 november, 2018

Huidkanker is een van de grootste bedreigingen van de moderne wereld geworden. Het is erg belangrijk om te letten op het uiterlijk van de moedervlekken van je huid, omdat een verandering hierin een van de eerste waarschuwingstekens is van huidkanker.

Milieuvervuiling, blootstelling aan uv-stralen en zelfs voeding zijn risicofactoren die de groei van kankercellen in de huid kunnen veroorzaken. Niet-melanomen worden gezien als de meest voorkomende vorm van huidkanker, omdat deze groep van kankergezwellen bestaat uit bijna alle soorten huidkankers, behalve maligne melanoom, dat ontstaat in de melanocyten van de huid.

Oorzaken van huidkanker

 • Een van de primaire oorzaken van huidkanker is frequente blootstelling aan de uv-straling van zonlicht. Personen die lange tijd blootgesteld worden aan sterk zonlicht hebben een groter risico op huidkanker. Het risico hangt af van de intensiteit van het zonlicht, de tijd van de blootstelling en of de huid beschermd was.
 • Het gebruik van zonnelampen of zonnebanken is nog een risico dat tot huidkanker kan leiden. Zonnebanken zijn een bron van uv-straling en het is bewezen dat ze niet-melanome huidkanker kunnen veroorzaken.
 • Contact of blootstelling aan toxische chemische elementen, zoals arseen, industriële teer, kool, paraffine en bepaalde soorten oliën.
 • Straling van stralingstherapie.
 • Verwondingen of ernstige huidontstekingen, zoals ernstige brandwonden, een huid boven een botinfectie en/of huid die beschadigd is door ontstekingsziektes.
 • Genetische risicofactoren.

Waarschuwingstekens van huidkanker

Waarschuwingstekens van huidkanker

Elke verandering in de huid, zoals zweren, bultjes, vlekken, markeringen of alles dat niet normaal is, is een potentieel waarschuwingsteken dat het niet-melanome huidkanker kan zijn en in het ergste geval melanoom.

De waarschuwingstekens van niet-melanome huidkanker beginnen met markeringen op de huid. De belangrijkste waarschuwingstekens zijn onder andere de verschijning van een massa, bultje of vlek die na verloop van tijd blijft groeien. Dit kan maanden of zelfs jaren kan duren. Een zweer die niet binnen drie maanden geneest kan ook huidkanker betekenen.

Basaalcelcarcinoom is een langzaam groeiende kanker die opgemerkt kan worden door de verschijning van rode, geschubde, platte gebieden op de huid.

Het kan ook verschijnen als kleine, wasachtige gebieden die makkelijk bloeden. Het manifesteert zich ook als donkerblauwe, bruine of zwarte gebieden en onregelmatige bloedvaten die zichtbaar zijn onder de huid.

Van alle huidkankers is 20% een plaveiselcelcarcinoom en deze ontwikkelt zich in de bovenste lagen van de opperhuid. Het kan opgemerkt worden door de verschijning van gezwellen die vaak een ruwe oppervlakte hebben, maar ze kunnen ook ontwikkelen als een plat, roodachtig gebied dat langzaam groter wordt.

Deze soort kanker kan vaak gevonden worden in gebieden van het gezicht en op de achterkant van de handen.

Kaposisarcoom begint in de huid, maar kan ook in de interne organen beginnen. Het begint vaak met het uiterlijk van een blauwe plek, maar groeit verder tot een tumor.

Tekenen en symptomen van melanomen

Goedaardige en kwaadaardige moedervlekken

Een veel voorkomend kenmerk van een melanoom is de verschijning van een nieuwe moedervlek op de huid of een verandering in de vorm of kleur van een bestaande.

Nog een waarschuwingsteken is een moedervlek die er anders uitziet dan andere op je huid. Het is ieder geval altijd het beste om zo snel mogelijk contact met je huisarts op te nemen.

Nog een simpele manier om een melanoom te detecteren, is door de ABCDE-regel te volgen:

 • Asymetry (asymmetrie): de ene helft van de moedervlek komt niet overeen met de andere.
 • Border (grens): slecht gedefinieerde, oneven of abnormale randen.
 • Color (kleur): oneven kleur, waaronder tinten van bruin of zwart. Markeringen die rood, blauw, wit of roze zijn kunnen ook verschijnen.
 • Diameter: een diameter die groter dan 6 mm is.
 • Evolving (ontwikkelend): verandering in afmeting, vorm of kleur. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.