Zo ontcijfer je de berichten van je huid
Huidproblemen zijn niet altijd alleen een esthetisch probleem. Er zijn ook huidproblemen die een belangrijke achterliggende medische betekenis hebben. Luister daarom naar de berichten van je huid.
Er zijn verscheidene ziektes waar je huid onder kan lijden. Het is het daarom zeker waard om aandacht te besteden aan wat je huid je vertelt. In dit artikel leer je meer over de natuurlijke signalen en hoe je de berichten van je huid kan ontcijferen.
Huidproblemen: Wat zijn het en wat zijn de symptomen
Dit zijn ziektes die te maken hebben met je huid. Er zijn er vele en ze variëren van acne tot kanker (melanoom) en worden ook geassocieerd met je nagels, talg, haar en zweet.
Dermatologen verzorgen ook de problemen die veroorzaakt worden door seksueel overdraagbare aandoeningen, omdat ze een rechtstreeks effect op je huid hebben (zoals HIV en syfilis).
De symptomen van de verschillende huidaandoeningen zijn ook verschillend, al hebben ze wel een aantal criteria die overeen komen.
In het algemeen zal het uiterlijk, kleur, textuur en temperatuur van een bepaald gebied veranderen. Deze aandoeningen kunnen zich manifesteren als donkere vlekken, puistjes, kleine uitstulpingen, pus, schilfers, jeuk, pijn of een branderig gevoel.
De oorzaken van de meeste van deze huidziektes zijn onbekend, maar wat men wel weet is dat stress en overmatige blootstelling aan de zon een sterke invloed hebben. Je dieet, slechte gewoontes en externe factoren zoals schoonmaakmiddelen of smog kunnen ook een effect op de gezondheid van je huid hebben.
Je moet de signalen daarom niet wegwuiven en zo snel mogelijk contact opnemen met een dermatoloog.
Psychologische aspecten
Als we een kijkje nemen naar de psychologische aspecten, dan kunnen onrust en angst ook vlekken op je opperhuid, de buitenste laag van je lichaam, veroorzaken. Als een persoon zich aangevallen of bedreigd voelt door wat dan ook, dan zal de huid reageren met een natuurlijke barrière.
Wanneer je huid erg gevoelig is, dan kan dit zo zijn omdat de individu dit zelf ook is. Is de huid sterk, dan komt dit omdat de desbetreffende persoon dat ook is. Wanneer de huid rood is, is de persoon opgewonden en wanneer deze veel zweet kan dit onzekerheid betekenen.
Let op de veranderingen in de kleur van je huid.
- Als deze erg wit is, dan laat het uitputting of bloedarmoede zien.
- Heeft de huid een blauwe teint, dan komt dit door een gebrek aan zuurstof in je bloed.
- Als deze geelachtig is, dan komt het door een overvloed aan bilirubine.
Signalen die je moet onthouden
Je zou jezelf periodiek moeten laten controleren om elke soort ziekte uit te sluiten. Ook moet je een aantal symptomen onthouden, zoals degene die hieronder beschreven staan.
Extreem diepe rimpels
Rimpels zijn niet alleen onwenselijk om esthetische redenen. Ze kunnen ook gerelateerd zijn aan een groter risico zoals bijvoorbeeld gebroken botten.
Vrouwen die meer rimpels op hun nek en gezicht hebben na de menopauze bijvoorbeeld zijn vatbaar voor een lagere botdichtheid in hun hielen, ruggengraat en heupen. Dit komt door een gebrek aan collageen, dat niet alleen in je huid zit, maar ook in je botten.
Vlindervormige uitslag
Dit is een uitslag in de vorm van dit insect die op je gezicht verschijnt en het kan het eerste symptoom van Lupus zijn. Je hoeft je niet te haasten om het te laten controleren, omdat het ook kan komen door dermatitis of rosacea of door het contact met een product of kleding. Je kan echter klinische testen laten doen om vast te stellen wat het is.
Eelt op je hand
Dit is een huidaandoening waarbij deze dikker en leerachtig en wit van kleur wordt en duidelijke rimpels heeft. Het kan door een repetitieve actie komen of niet. De oorzaak zou kanker kunnen zijn dus hou het goed in de gaten.
Als het eelt bijvoorbeeld alleen op je palmen zit, dan kan het zijn dat je longkanker hebt. Als je daarnaast last hebt van acanthosis nigricans, dan kan dit komen door maagkanker.
Fluweelachtige plekken
Fluweelachtige vlekken of markeringen op je nek of oksels kunnen veroorzaakt worden door diabetes. Je kan erachter komen door je bloedsuikerspiegel te laten testen.
Rode plekjes op je polsen
Jeuk en paars-rode plekjes in dit gebied zijn bekend als lichen planus. Ze kunnen ook verschijnen op je enkels, mond, nek, benen, onderrug en geslachtsdelen. De oorzaak is niet bekend, maar het is erg goed mogelijk dat het komt door hepatitis C.
Ruwe, witte plekjes
Deze witachtige of vleeskleurige vlekken op je rug zijn laesies in de vorm van sinaasappels, door hun ovale vorm aan één kant en een puntige aan de andere kant. Dit zijn signalen van een zeldzame, genetische ziekte die tubereuze sclerose heet en goedaardige tumoren op verscheidene vitale organen kan veroorzaken, zoals je hersenen.
Erg ondoorzichtige en droge huid
Dit kan een gebrek aan omega 3-vetzuren betekenen, die de functies van je hersenen verbeteren, ontstekingen verminderen en ook de mogelijkheid om ziektes zoals artritis, hartritmestoornis en kanker te krijgen verminderen.
Deze ziekte veroorzaakt een vertraging van de natuurlijke cyclus van de exfoliatie van je huid, wat daardoor droogheid of schilfers veroorzaakt. Als er andere symptomen zijn, zoals bijvoorbeeld onverklaarbaar gewichtsverlies, kortademigheid, zwelling en pijn in de lymfeklieren of vermoeidheid merkbaar zijn, dan kan het geassocieerd zijn met kanker.
Heb jij één of meer van bovenstaande symptomen? Je weet nu waar je op moet letten, maar onthoud dat je altijd een arts moet raadplegen om de aandoening te bevestigen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- D’Orazio, J., Jarrett, S., Amaro-Ortiz, A., & Scott, T. (2013). UV radiation and the skin. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms140612222
- Honari, G. (2017). Skin structure and function. In Sensitive Skin Syndrome, Second Edition. https://doi.org/10.1201/9781315121048
- Hansen, C. B., Fiorentino, D. F., & Sontheimer, R. D. (2017). Cutaneous lupus erythematosus. In Clinical and Basic Immunodermatology: Second Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-319-29785-9_30
- Shelley, S., & Goetzinger, K. R. (2017). Tuberous Sclerosis. In Obstetric Imaging: Fetal Diagnosis and Care: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-44548-1.00143-1