Zo ontcijfer je de berichten van je huid

· 23 oktober 2015

Huidproblemen zijn niet altijd alleen een esthetisch probleem. Er zijn ook huidproblemen die een belangrijke medische betekenis hebben. Er zijn verscheidene ziektes waar je huid onder kan lijden en het is het zeker waard om aandacht te besteden aan wat je huid je vertelt. In dit artikel leer je meer over de natuurlijke signalen en hoe je de berichten van je huid kan ontcijferen.

Huidproblemen: Wat zijn het en wat zijn de symptomen

Dit zijn de ziektes die te maken hebben met je huid. Er zijn een hoop en ze variëren van acne tot kanker (melanoom) en worden ook geassocieerd met je nagels, talg, haar en zweet. Dermatologen verzorgen de problemen die veroorzaakt worden door seksueel overdraagbare aandoeningen, omdat ze een rechtstreeks effect op je huid hebben (zoals HIV en syfilis).

De symptomen zijn ook verschillend, al hebben ze wel een aantal criteria die hetzelfde zijn. Over het algemeen zal het uiterlijk, kleur, textuur en temperatuur van een bepaald gebied veranderen. Deze stoornissen kunnen zich manifesteren als donkere vlekken, puistjes, kleine uitstulpingen, pus, schilfers, jeuk, pijn of een branderig gevoel.

Droge Huid

De oorzaken van de meeste van deze ziektes zijn onbekend, maar wat men wel weet is dat stress en overmatige blootstelling aan de zon een sterke invloed hebben. Je dieet, slechte gewoontes en externe factoren zoals schoonmaakmiddelen of smog kunnen ook een effect op de gezondheid van je huid hebben. Je moet de signalen niet wegwuiven en zo snel mogelijk contact opnemen met een dermatoloog.

Als we een kijkje nemen naar de psychologische aspecten, dan kunnen onrust en angst ook vlekken op je opperhuid, de buitenste laag van je lichaam, veroorzaken. Als een persoon zich aangevallen of bedreigd voelt door wat dan ook, dan zal de huid reageren met een natuurlijke barrière. Wanneer je huid erg gevoelig is, dan kan dit zo zijn omdat de individu dit zelf ook is. Wanneer hij sterk is, dan komt dit omdat de desbetreffende persoon dat ook is. Wanneer de huid rood is, is de persoon opgewonden en wanneer deze veel zweet betekent dit onzekerheid.

Let op de veranderingen in de kleur van je huid, want als deze erg wit is, dan laat het uitputting of bloedarmoede zien. Als de huid blauw is, dan komt dit door een gebrek aan zuurstof in je bloed. Als deze geelachtig is, dan komt het door een overvloed aan bilirubine.

Melanoom

Signalen die je moet onthouden

Je zou jezelf periodiek moeten laten controleren om elke soort ziekte uit te sluiten en onthoudt ook een aantal symptomen, zoals degene die hieronder staan.

Extreem diepe rimpels

Rimpels zijn niet alleen onwenselijk om esthetische redenen. Ze kunnen ook gerelateerd zijn aan een groter risico op gebroken botten. Postmenopauzale vrouwen die meer rimpels op hun nek en gezicht hebben zijn vatbaar voor lagere botdichtheid in hun hielen, ruggengraat en heupen. Dit komt door een gebrek aan collageen, wat niet alleen in je huid, maar in je botten zit.

Vlindervormige uitslag

Dit is een uitslag in de vorm van dit insect die op je gezicht verschijnt en het is het eerste symptoom van Lupus. Je hoeft je niet te haasten om het te laten controleren, omdat het ook kan komen door dermatitis of rosacea of door het contact met een product of kleding. Je kan klinische testen laten doen om vast te stellen wat het is.

Huidallergie

Eelt op je hand

Dit is een huidaandoening waarbij deze dikker en leerachtig en wit van kleur wordt en duidelijke rimpels heeft. Het kan door een repetitieve actie komen of niet. Ongeveer 90% van de gevallen die activiteiten doen die dit soort eelt kunnen veroorzaken, worden geassocieerd met kanker. Als het eelt alleen op je palmen zit, dan kan het komen door longkanker. Als je daarnaast acanthosis nigricans krijgt, kan het komen door maagkanker.

Fluweelachtige plekken

Fluweelachtige vlekken of markeringen op je nek of oksels kunnen veroorzaakt worden door diabetes. Deze aandoening heeft de wetenschappelijke naam acanthosis nigricans en het kan goedaardig zijn of door obesitas komen. Je kan het uitvinden door je bloedsuikerspiegel te laten testen.

Rode plekjes op je polsen

Jeuk en paars-rode plekjes in dit gebied zijn bekend als lichen planus en ze kunnen ook verschijnen op je enkels, mond, nek, benen, onderrug en geslachtsdelen. De oorzaak is niet bekend, maar het is erg goed mogelijk dat het komt door hepatitis C.

Vlekken op de Arm

Ruwe, witte plekjes

Deze witachtige of vleeskleurige vlekken op je rug zijn laesies in de vorm van sinaasappels, door hun ovale vorm aan één kant en een puntige aan de andere kant. Dit zijn signalen van een zeldzame, genetische ziekte die tubereuze sclerose heet en goedaardige tumoren op verscheidene vitale organen veroorzaakt, zoals je hersenen.

Erg ondoorzichtige en droge huid

Dit kan een gebrek aan omega 3-vetzuren betekenen, die de functies van je hersenen verbeteren, ontstekingen verminderen en ook de mogelijkheid om ziektes zoals artritis, hartritmestoornis en kanker te krijgen verminderen. Deze ziekte veroorzaakt ook een vertraging van de natuurlijke cyclus van de exfoliatie van je huid, wat daardoor droogheid of schilfers veroorzaakt. Als er andere symptomen zijn, zoals bijvoorbeeld onverklaarbaar gewichtsverlies, kortademigheid, zwelling en pijn in de lymfeklieren of vermoeidheid merkbaar zijn, dan kan het geassocieerd zijn met kanker.

Schilferige Huid