Crèmes tegen donkere plekken op je gezicht

25 mei 2015

Donkere plekken in het gezicht komen vaak voor, want ze hebben zeer verscheidene oorzaken. Het goede nieuws is dat er huisgemaakte, natuurlijke crèmes bestaan om de donkere plekken op je gezicht tegen te gaan.

Waarom heb ik donkere plekken op mijn gezicht?

Het zijn veranderingen in de uniformiteit van de kleur van je huid. Ze kunnen, wit, bruin, roze, rood etc. zijn. Hoe donkerder ze zijn, hoe meer problemen ze kunnen veroorzaken. De plekken zijn het gevolg van een overdaad aan natuurlijk pigment (melanine), door bijvoorbeeld een hogere aanwezigheid van cellen. Eén van de belangrijkste oorzaken is blootstelling aan de zon, wat kortstondige of blijvende plekken kan veroorzaken.

De meest voorkomende vorm van plekken op je gezicht (of elk ander deel van de huid) zijn moedervlekken, (zomer)sproeten en lentigines (in de vorm van een boon). Ook al zijn deze niet schadelijk voor je gezondheid, toch beslissen vele mensen om esthetische redenen om deze weg te laten halen.

plek 2

Aanbevelingen om donkere plekken te voorkomen

 • Bescherm jezelf tegen de zon, vooral tijdens de middag in de zomer. Stel je niet bloot aan de zon zonder zonnebrandolie of -crème met een hoge factor. Draag ook een pet en een zonnebril.
 • Zorg voor een gezond en gebalanceerd dieet met veel fruit en groenten. Vergeet ook geen vis en walnoten, twee erg goede voedingsmiddelen voor de gezondheid van je huid.
 • Drink minstens zes glazen water per dag om je huid en je lichaam goed gehydrateerd te houden.
 • Was je gezicht elke dag en hydrateer het. Voor je naar bed gaat, verwijder je je make-up en was je je gezicht met warm water. Gebruik ’s ochtends een goede vochtinbrenger en maak zo mogelijk gebruik van natuurlijke producten.

Natuurlijke remedies voor donkere plekken op het gezicht

De volgende middelen kunnen zonder problemen op je gezicht worden aangebracht om geleidelijk aan donkere plekken te bestrijden:

 • Appelciderazijn: Week een wattenstaafje in appelcider azijn en breng het dagelijks aan. Laat het 20 minuten inwerken en was je gezicht vervolgens met warm water.
 • Kokosroom: Kokosmelk kan ook gebruikt worden. Breng het elke avond aan en laat het inwerken tot de volgende dag.

plek 3

 • Citroensap: Dit is de meest populaire remedie tegen donkere plekken. Je moet hier echter wel mee opletten en het enkel ’s nachts gebruiken of op momenten dat je het huis niet verlaat. Wanneer het in contact komt met de zon heeft het namelijk een omgekeerd effect.
 • Olijfolie: Het moet extra vierge zijn (de puurste olijfolie die bestaat). Breng wat olie aan op je gezicht met een wattenstaafje. Wacht tot het opgedroogd is en verwijder dan met warm water.
 • Ui: Dit is nog een fantastische remedie tegen donkere plekken, dankzij de voedingsstoffen dat het sap bevat. Gebruik het lokaal op de huid tegen rimpels en acne. Laat het tien minuten inwerken en was het dan af met koud water. Wanneer je een gevoelige of beschadigde huid hebt, zal het aanbrengen van ui een branderig gevoel geven. Gebeurt dit, verwijder het dan zo snel mogelijk.

plek 4

 • Melk: Al duizenden jaren wordt melk gebruikt om de huid zacht en mooi te maken. Zo baadde Cleopatra bijvoorbeeld in geitenmelk. Het melkzuur verwijdert dode huidcellen en maakt de huid bleker, waardoor je huid opnieuw helder wordt. Op dezelfde manier kan je yoghurt gebruiken. Masseer het zacht op je gezicht, laat het drogen en was het vervolgens af met warm water.
 • Komkommer: Dit mag niet ontbreken op het lijstje met middelen voor de huid (het is niet voor niets de meest voorkomende symbool voor een behandeling in de spa). Het bevat zeer veel water, vitamine E, natuurlijke oliën en voedingsstoffen die de vitaliteit van de huid herstellen en rimpels en donkere plekken verwijderen. Snijd het in plakjes en maak een homogene pasta. Breng het gedurende tien minuten op je gezicht aan en reinig het dan.
 • Aloë vera: Nog een product dat niet mag ontbreken en dat al in oude Egyptische tijden gebruikt werd door Nefertiti. Het voedt de huid en maakt het glad. Snijd een blad aloë vera af en verwijder de gel. Breng het aan op plaatsen met plekken en laat het 30 minuten inwerken.

plek 5

 • Tomaat: Tomatensap bevat een groot aandeel aan voedingsstoffen, zoals vitamine A en C en proteïnen die, naast lycopeen, verhinderen dat vrije radicalen zich vermenigvuldigen. Snijd een tomaat doormidden en breng het aan op je gezicht zodat het sap vrij komt. Het is een uitstekende remedie tegen zonnebrand.
 • Kurkumapoeder: Dit is een veelvoorkomend ingrediënt in de Indische keuken, maar is ook een uitstekende remedie tegen donkere vlekken op de huid. Breng het met een klein beetje water of citroensap aan op je gezicht. Masseer zacht en spoel het na 30 minuten af.
 • Waterstofperoxide: Dit is een onwaarschijnlijke witmaker (het wordt ook gebruikt om tanden te bleken). Gebruik het ’s avonds door er een wattenstaafje in te weken en zachtjes aan te brengen op je huid. Doe dit twee weken lang elke dag.
 • Kamille: Kamillethee kan gebruikt worden als een versteviger van de huid. Gebruik het voor een diepe reiniging van het gezicht. Maak daarvoor een gewone thee en laat er een wattenstaafje weken. Breng het aan op je gezicht en laat het drogen. Je hoeft het niet af te wassen.

We hopen dat je deze informatie over crèmes tegen donkere plekken op het gezicht bruikbaar vond.

Foto’s: Shannon Kringen, Kristen Taylor, Daniel R. Blume, ER en Jenny and Eddi.
Bekijk Ook