Crèmes tegen donkere plekken op je gezicht

Donkere plekken zijn veranderingen in de uniformiteit van de kleur van je huid. Ze kunnen, wit, bruin, roze, rood etc. zijn. Hoe donkerder ze zijn, hoe meer problemen ze zouden kunnen veroorzaken.
Crèmes tegen donkere plekken op je gezicht

Laatste update: 09 november, 2018

Donkere plekken in het gezicht komen vaak voor, want ze hebben zeer verscheidene oorzaken. Het goede nieuws is dat er huisgemaakte, natuurlijke crèmes bestaan om de donkere plekken op je gezicht tegen te gaan.

Waarom heb ik donkere plekken op mijn gezicht?

De plekken zijn vaak het gevolg van een overdaad aan natuurlijk pigment (melanine), door bijvoorbeeld een hogere aanwezigheid van cellen. Eén van de belangrijkste oorzaken is blootstelling aan de zon, wat kortstondige of blijvende plekken kan veroorzaken.

De meest voorkomende vorm van plekken op je gezicht (of elk ander deel van de huid) zijn moedervlekken, (zomer)sproeten en lentigines (in de vorm van een boon). Ook al zijn deze niet schadelijk voor je gezondheid, toch beslissen veel mensen om esthetische redenen om deze weg te laten halen.

plek 2

Aanbevelingen om donkere plekken te voorkomen

 • Bescherm jezelf tegen de zon, vooral tijdens de middag in de zomer. Stel je niet bloot aan de zon zonder zonnebrandolie of -crème met een hoge factor. Draag ook een pet en een zonnebril.
 • Zorg voor een gezond en gebalanceerd dieet met veel fruit en groenten. Vergeet ook geen vis en walnoten, twee erg goede voedingsmiddelen voor de gezondheid van je huid.
 • Drink minstens zes glazen water per dag om je huid en je lichaam goed gehydrateerd te houden.
 • Was je gezicht elke dag en hydrateer het. Voor je naar bed gaat, verwijder je je make-up en was je je gezicht met warm water. Gebruik ‘s ochtends een goede vochtinbrenger en maak zo mogelijk gebruik van natuurlijke producten.

Natuurlijke remedies voor donkere plekken op het gezicht

De volgende middelen kunnen zonder problemen op je gezicht worden aangebracht om geleidelijk aan donkere plekken te bestrijden:

Natuurlijke vloeistoffen en poeders

 • Appelazijn: Week een wattenstaafje in appelazijn en breng het dagelijks aan. Laat het 20 minuten inwerken en was je gezicht vervolgens met warm water.
 • Kokosroom: Kokosmelk kan ook gebruikt worden. Breng de room elke avond aan en laat die inwerken tot de volgende dag.
plek 3
 • Citroensap: Dit is de meest populaire remedie tegen donkere plekken. Je moet hier echter wel mee opletten en het sap enkel ‘s nachts gebruiken of op momenten dat je het huis niet verlaat. Wanneer het sap in contact komt met de zon kan het namelijk een omgekeerd effect hebben.
 • Melk: Al duizenden jaren wordt melk gebruikt om de huid zacht en mooi te maken. Zo baadde Cleopatra bijvoorbeeld in geitenmelk. Het melkzuur verwijdert dode huidcellen en maakt de huid bleker, waardoor je huid opnieuw helder wordt. Op dezelfde manier kan je yoghurt gebruiken. Masseer het goedje zacht op je gezicht, laat het drogen en was het vervolgens af met warm water.
 • Olijfolie: De olie moet extra vierge zijn (de puurste olijfolie die bestaat). Breng wat olie aan op je gezicht met een wattenstaafje. Wacht tot de olie opgedroogd is en verwijder die dan met warm water.
 • Waterstofperoxide: Dit is een onwaarschijnlijke witmaker (het middel wordt ook gebruikt om tanden te bleken). Gebruik het middel ‘s avonds door er een wattenstaafje in te weken en zachtjes aan te brengen op je huid. Doe dit twee weken lang elke dag.
 • Kurkumapoeder: Dit is een veelvoorkomend ingrediënt in de Indische keuken, maar is ook een uitstekende remedie tegen donkere vlekken op de huid. Breng het poeder met een klein beetje water of citroensap aan op je gezicht. Masseer zacht en spoel het na 30 minuten af.

Plantaardige middelen

plek 4
 • Ui: Dit is nog een fantastische remedie tegen donkere plekken, dankzij de voedingsstoffen dat het sap bevat. Gebruik een ui lokaal op de huid tegen rimpels en acne. Laat tien minuten inwerken en was dan af met koud water. Wanneer je een gevoelige of beschadigde huid hebt, zal de ui een branderig gevoel geven. Verwijder de ui dan zo snel mogelijk.
 • Komkommer: Dit mag niet ontbreken op het lijstje met middelen voor de huid (het is niet voor niets de meest voorkomende symbool voor een behandeling in de spa). Deze groente bevat zeer veel water, vitamine E, natuurlijke oliën en voedingsstoffen die de vitaliteit van de huid kunnen herstellen en rimpels en donkere plekken helpen verwijderen. Snijd hem in plakjes en maak een homogene pasta. Breng die gedurende tien minuten op je gezicht aan en reinig het dan.
 • Aloë vera: Nog een product dat niet mag ontbreken en dat al in oude Egyptische tijden gebruikt werd door Nefertiti. Het voedt de huid en maakt ze glad. Snijd een blad aloë vera af en verwijder de gel. Breng die aan op plaatsen met plekken en laat 30 minuten inwerken.

 

plek 5
 • Tomaat: Tomatensap bevat een groot aandeel aan voedingsstoffen, zoals vitamine A en C en proteïnen die kunnen helpen verhinderen dat vrije radicalen zich vermenigvuldigen. Snijd een tomaat doormidden en breng die aan op je gezicht zodat het sap vrij komt. Dat is een uitstekende remedie tegen zonnebrand.
 • Kamille: Kamillethee kan gebruikt worden als een versteviger van de huid. Gebruik de thee voor een diepe reiniging van het gezicht. Maak daarvoor een gewone thee en laat er een wattenstaafje weken. Breng die aan op je gezicht en laat drogen. Je hoeft het goedje niet af te wassen.

Opmerking tot slot…

We hopen dat je deze informatie over crèmes tegen donkere plekken op het gezicht bruikbaar vond. Wanneer je echter merkt dat donkere plekken abnormale vormen hebben of plots groeien, ga dan onmiddellijk naar de dokter. Zulke verschijnselen kunnen namelijk een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is.

Foto’s: Shannon Kringen, Kristen Taylor, Daniel R. Blume, ER en Jenny and Eddi.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.