7 voordelen van iedere dag tomaten eten

27 april 2019
Als je tomaten gaat eten en je wilt hiervan optimaal profiteren dan kan je ze het beste koken. Op deze manier verhoog je zowel het antioxidantengehalte als het lycopeengehalte.

Tomaten kunnen intens rood, geel, ovaal, en rond zijn met een dikke of een dunne schil. Er zijn grote en juist hele kleine tomaten te vinden. Maar ken jij de voordelen van iedere dag tomaten eten?

Er zijn zoveel verschillende soorten tomaten. Ze zijn allemaal even gezond, lekker en onverslaanbaar om ons te helpen de heerlijkste maaltijden op tafel te zetten en de geweldigste recepten te maken.

Toch zijn veel mensen wat terughoudend om ze dagelijks te eten… “Wat als ik hier maagzuur van krijg? Wat als ik door het alkalische gehalte migraine, hoofdpijn of spierpijn krijg?”

Dagelijks tomaten eten in een gematigde hoeveelheid verbetert niet alleen de gezondheid maar ook de kwaliteit van de maaltijden en de voedingsmiddelen die we eten.

Er is echter een ding dat we niet mogen vergeten: eet altijd biologische tomaten en als je vaak tomatensaus gebruikt, maak dit dan zelf met olijfolie.

Wanneer we tomaten koken wordt het gehalte aan antioxidanten versterkt. Twijfel dus niet langer over het eten van deze uitzonderlijke groente.

Je gezondheid zal je dankbaar zijn. Hieronder hebben we 7 voordelen van tomaten beschreven die je hiervan zullen overtuigen.

1. Iedere dag tomaten eten wordt aanbevolen voor het hele gezin

tomaten

Soms zijn we ons er niet bewust van wat bepaalde voedingsmiddelen, zoals tomaten bijvoorbeeld, voor ons kunnen betekenen.

We zien de voedingswaarden niet direct, maar ons lichaam zal hier ons erg dankbaar zijn. Tomaten bevatten onder andere:

  • Vitamines (A, C, K, B6, foliumzuur en thiamine)
  • Mineralen (Kalium, mangaan, magnesium, fosfor, koper)
  • Plantaardige eiwitten

2. Iedere dag tomaten eten is goed voor je hart

Tomaten bevatten veel vezels, kalium, vitamine C en choline (een type vitamine B). Al deze elementen verminderen het risico op de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen.

  • Kalium is geweldig voor het reguleren van de bloeddruk en het voorkomen van gevaarlijke ischemische ziektes.
  • Het lycopeen dat wordt gevonden in tomaten reguleert het slechte cholesterol (LDL) en vermindert bovendien het gehalte aan triglyceriden in het bloed.

We mogen niet vergeten dat deze soorten vet de reden zijn voor de meeste cardiovasculaire ziekten. Zij leiden tot langzame, maar progressieve afzetting van vetten in onze bloedvaten.

3. Iedere dag tomaten eten om het effect van sigarettenrook tegen te gaan

sigaretten

Rook jij? Werk of woon je in een omgeving waar andere rokers zijn? Als dit het geval is, moet je gauw een oplossing vinden voor deze situaties. Daarnaast adviseren wij je om een tot twee tomaten per dag te eten.

  • Twee van de belangrijkste componenten van dit fantastische voedsel zijn coumarinezuur en chlorogeenzuur.
  • Deze elementen zijn zeer effectief om de nitrosamines die in het lichaam worden geproduceerd te bestrijden.
  • Nitrosamines zijn de belangrijkste kankerverwekkende stoffen die in sigarettenrook voorkomen.

4. Iedere dag tomaten eten om de spijsvertering te verbeteren

Regelmatig tomaten eten helpt ons om zowel constipatie als diarree te voorkomen.

We moeten niet vergeten dat het eten van tomaten reinigend en ontgiftend is.

Dankzij hun hoge vezelgehalte stimuleren tomaten de peristaltische beweging van de darmen en de afgifte van maagsappen.

5. Iedere dag tomaten eten voor minder blaasontstekingen

Als we er gewend aan zijn geraakt om op regelmatige basis tomaten te eten dan zullen we merken dat we minder vaak last hebben van blaasontstekingen, of dat ze sneller herstellen.

Tomaten bevatten veel water en kalium en dit is ideaal om de verwijdering van gifstoffen met de urine te stimuleren. 

6. Iedere dag tomaten eten om te zorgen voor je ogen en gezichtsvermogen

De vitamine A die wordt gevonden in tomaten zorgt voor je ogen en je gezichtsvermogen. Ook is het erg goed om maculadegeneratie mee te voorkomen.

Vitamine A is een krachtig antioxidant dat de negatieve effecten van vrije radicalen bestrijdt. Daarnaast zorgt het voor de gezondheid van onze weefsels.

7. Iedere dag tomaten eten voor een gezonde huid

huid

Niet alleen zullen we hierdoor een elastischere, strakkere en jongere huid krijgen, maar we merken ook dat onze tanden gezonder zijn. Bovendien maakt het ons haar glanzender.

  • Uiteraard zal je blij zijn dat tomatensap helpt bij het behandelen van een verbrande huid, met name in het geval van zonnebrand.
  • Ook kan je een huisgemaakt gezichtsmasker maken om de huid te verzorgen en tekenen van vroegtijdige veroudering voorkomen.

Het is een sensationeel middel om voor de schoonheid van onze huid te zorgen.

Het wordt sterk aanbevolen voor het hele gezin om regelmatig biologische tomaten te eten, in gematigde hoeveelheden. Gebruik dus je eigen verbeelding en voeg ze toe aan het ontbijt, de lunch en het diner!