Ananas en komkommer tegen vochtretentie

De combinatie van thee van paardenstaart (ook heermoes genoemd) met ananas en komkommer drijft vocht af. Het levert ook belangrijke mineralen en nutriënten voor een optimale gezondheid. Probeer het zelf!
Ananas en komkommer tegen vochtretentie

Laatste update: 14 februari, 2019

Als je vocht vasthoudt, kun je dat op natuurlijk wijze afdrijven met diuretische voedingsmiddelen zoals ananas, komkommer en paardenstaart. Lees hier meer hoe je deze middelen tegen vochtretentie kunt gebruiken.

Ontdek hieronder wat deze producten kunnen doen voor je lichaam en hoe je ze moet gebruiken om op dagelijkse basis vocht te verwijderen, gewicht te verliezen en een opgeblazen gevoel te verlichten.

Raak vochtophoping kwijt door goed te eten

Mensen die vocht vasthouden, kijken normaal gesproken naar supplementen of diuretica om het overtollige vocht kwijt te raken. Als je het vocht kwijtraakt, zie je dit op de weegschaal terug. Het gewicht kan wel weer oplopen door verschillende factoren, zoals overmatig zoutgebruik of een zittend bestaan.

Sommige aandoeningen die gerelateerd zijn aan ontstekingen kunnen ook verbeterd worden met diuretische voedingsmiddelen. Dit omdat het vocht verwijdert dat zich in het aangedane gebied heeft opgehoopt. Dit is ook het geval bij bijvoorbeeld jicht en artritis.

Sommige voedingsmiddelen met vochtafdrijvende eigenschappen kunnen aan je dagelijks voedingspatroon worden toegevoegd om het vocht in je lichaam in balans te brengen.

Het is ook behulpzaam om voldoende water tussen de maaltijden door te drinken. Dit stimuleert een goede nierfunctie. Het is aan te raden om ten minste acht glazen water per dag te drinken, vooral als het buiten warm is.

Ananas tegen vochtretentie

Ananas tegen vochtretentie

Ananas is een zoete, zuurhoudende tropische vrucht met een verfrissende smaak en een hoog gehalte aan water en vezels.

Dit fruit wordt vaak voorgeschreven bij diëten voor gewichtsverlies, omdat het de vertering van eiwitten en vetten verbetert. Ook geeft het een verzadigd gevoel. Het hoge gehalte aan oplosbare vezels moedigt de peristaltische beweging van de darm aan en bestrijdt constipatie.

Ananas dankt zijn ontgiftende en diuretische eigenschappen aan een aantal nutriënten, te weten:

  • Asparagine
  • Bromelaïne
  • Kalium
  • Cafeïnezuur
  • Arginine

Daarnaast bevat ananas ook antioxidanten en stoffen die kanker zouden tegengaan. Ook helpt het de bloedsomloop te verbeteren.

Om ananas tegen vochtretentie te gebruiken en van alle voordelen te proifiteren, moet je altijd voor verse ananas kiezen, niet voor ananas uit blik. Je kunt ananas toevoegen aan zelfgemaakte smoothies of sapjes, salades, in desserts, gebakken, of besprenkelt met kaneel, gember en bruine suiker.

Komkommer tegen vochtretentie

Komkommer tegen vochtretentie

Komkommer werd in het oude Egypte al als medicinaal voedsel gebruikt. Cleopatra gebruikte komkommers als schoonheidsproduct. Komkommers zijn milde, zeer verfrissende tuingroentes en zijn familie van meloen en pompoen.

Een van de meest gebruikte toepassingen van komkommer in schoonheidsbehandelingen is het bedekken van gesloten ogen met dunne plakjes. Dit vermindert de ontsteking en de wallen onder de ogen, vooral omdat ze het overtollige vocht uit het lichaam verwijderen.

Komkommers bestaan bijna volledig uit water en bevatten heel weinig calorieën, wat ze zeer geschikt maakt om af te vallen.

Je kunt een salade maken van komkommers en andere groenten of ze in een sapje of gazpacho doen. Ze zijn fantastisch om je lichaam van vocht te voorzien en opgehoopt vocht in de zomer af te drijven.

Paardenstaart tegen vochtretentie

Paardenstaart tegen vochtretentie

Paardenstaart of heermoes is een populaire medicinale plant die rijk is aan een grote variëteit aan mineralen, zoals silicium, kalium en magnesium. Het groeit in het wild bij rivieren en op vochtige plekken, wat het gemakkelijk maakt om hem te vinden.

Deze plant maakt een eind aan vochtretentie en stimuleert de productie van urine. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat er geen mineralen verloren gaan zoals bij andere diuretica vaak het geval is.

Zijn weelde aan mineralen maakt paardenstaart de ideale plant om de gezondheid van je huid en voorkomen te verbeteren. Ook je haren en je nagels hebben baat bij deze plant. Ook helpt het om osteoporose en gebitsproblemen te voorkomen.

Daarnaast is het een hemostatisch middel, wat betekent dat het kan helpen om bloedingen te stoppen.

Je kunt het als supplement nemen, als extract of als een thee. Je kunt een thee maken door gedroogde paardenstaart vijftien minuten in water te koken. Als je hem zelf plukt, kun je de stengels mengen met fruit en ervan genieten.

Een complete smoothie tegen vochtretentie

Wil je deze drie ingrediënten combineren in een smoothie om opgehoopt vocht op natuurlijke wijze effectief te verwijderen?

We raden aan om dan eerst een thee van paardenstaart te maken. Als het gezeefd is, kun je het mengen met de ananas en komkommer. Dit is een goede manier om van deze medicinale remedie te genieten.

Het beste moment om deze smoothie te drinken is op een lege maag. Eet of drink hier niks bij om de ontgiftende en diuretische werking te verhogen.

We raden niet aan om paardenstaart langere tijd achter elkaar te gebruiken. Gebruik het tijdelijk om te ontgiften.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.