10 natuurlijke laxeermiddelen voor constipatie

Omdat appels grote hoeveelheden pectine bevatten, helpen ze op een natuurlijke manier om je darmprocessen te reguleren. Zo helpen ze bij het behandelen van diarree en constipatie.
10 natuurlijke laxeermiddelen voor constipatie
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 27 oktober, 2022

Als je last hebt van constipatie, dan wil je weten welke mogelijkheden er zijn voor natuurlijke laxeermiddelen. Ons dieet zou al voedingsmiddelen moeten bevatten die een hoge hoeveelheid vezels bevatten en voedingsmiddelen zoals yoghurt, die je darmflora gezond houden.

Natuurlijke laxeermiddelen zijn voedingsmiddelen of kruiden die het mogelijk maken om de darmen te reinigen. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen drie soorten, omdat een van deze middelen een veel krachtiger effect heeft en mogelijk bepaalde bijwerkingen heeft.

Soorten natuurlijke laxeermiddelen

Door te overwegen hoe ze werken als laxeermiddelen voor je lichaam, kunnen we natuurlijke laxeermiddelen onderverdelen in de volgende categorieën:

Stimuleringsmiddelen

Ze worden ook wel purgeermiddelen genoemd en worden als stimuleringsmiddelen gezien, omdat ze een effect hebben op de darmspier en ook bepaalde componenten hebben die een effect hebben op het colon om de ontlasting te stimuleren.

Ze werken ook op de darmwanden en zorgen voor een boost van mineralen en vloeistoffen. Ook verminderen ze de mogelijkheid van de ingewanden om natrium en chloor te absorberen.

Negatieve bijwerkingen zijn gebaseerd op de tijdsperiode waarin de stimuleringsmiddelen een effect hebben op het lichaam. Zodra je ze ingenomen hebt, kunnen ze tot wel acht uur werken. Het is aanbevolen om stimulerende laxeermiddelen in te nemen voordat je gaat slapen.

Vrouw heeft pijn op het toilet

Mechanica

Dit zijn laxeermiddelen die vol met vezels zitten en volume aan je afvalstoffen geven, water vasthouden, de wanden van de ingewanden hydrateren en ook op de meest natuurlijke manier helpen om de darmspierbeweging te bevorderen en om te helpen naar het toilet te gaan. Dit zijn zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

Deze natuurlijke laxeermiddelen zijn veel zachter dan stimuleringsmiddelen en worden aanbevolen als de eerste stappen om constipatie te behandelen. We raden aan om deze behandelingen te combineren met probiotica, zoals natuurlijke yoghurt.

Osmotische middelen

Deze soort laxeermiddelen werken door de hoeveelheid water in je darmen te vergroten, waardoor je ontlasting verzacht wordt. Ze zijn vergelijkbaar met mechanica, aangezien ze veel mineralen bevatten en je lichaam forceren om zich te ontdoen van de ontlasting.

Kersen zijn een goed voorbeeld van osmotische laxeermiddelen. De effecten zijn sterk en je moet veel water en isotone vloeistoffen drinken om gehydrateerd te blijven.

Vrouw met handen tegen de buik gedrukt

Hoe kies je een laxeermiddel?

De zachtste laxeermiddelen zijn mechanica, waarvan je hieronder enkele voorbeelden vindt:

Appelsap en olijfolie

Meng een half kopje appelsap met een half kopje olijfolie. Drink het mengsel voordat je gaat slapen.

Kersen en honing

Breng een kopje water in een pan aan de kook. Voeg zes kersen toe. Haal het van het vuur en laat het een nacht bedekt trekken.

Giet het in de ochtend af en voeg een eetlepel honing toe. Bewaar de kersen, zodat je die gedurende de dag kan eten.

Aloëvera

Snijd een aloëverablad af. Breng deze aan de kook in een pan met water. Doe het in een pot met deksel wanneer het afgekoeld is en zet het zonder af te gieten in de koelkast.

Je mag dit maar twee keer per week consumeren.

Dit laxeermiddel wordt afgeraden aan zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of personen die anticoagulantia gebruiken.

Aloëveragel uit het blad

Sap van druiven en lijnzaad

Doe druiven in een blender totdat je een egaal sap voor ongeveer een kopje hebt en voeg een eetlepel lijnzaad in poedervorm toe. Drink het in de ochtend en niet vaker dan één keer per week.

Wonderolie

Dit is een extern laxeermiddel. Week een handdoek of gaasje in wonderolie en maak het warm boven een kleine vlam. Breng het verwarmde doekje of gaasje aan op je onderrug.

Bedek het, zodat het langer warm blijft. Breng het één keer per dag aan. We raden hier niet aan om wonderolie te consumeren.

Voedingsmiddelen die fungeren als natuurlijke laxeermiddelen

Naast aloëvera en kersen zijn er andere effectieve voedingsmiddelen die fungeren als een laxeermiddel. Voordat je ook maar iets inneemt, zou je moeten proberen te achterhalen wat je spijsverteringsproblemen veroorzaakt.

Er is sprake van constipatie wanneer een persoon minder dan drie keer per week naar het toilet hoeft of als de ontlasting droog en hard is.

Spijsverteringsproblemen zijn niet vreemd als je een ongezond dieet volgt. Gebrek aan beweging, een zittende levensstijl, gebrek aan hydratatie, vetten en geraffineerde bloem kunnen ook constipatie veroorzaken.

Als je een gezonde darmflora wilt hebben, dan moet je je levensstijl een beetje aanpassen. Een aantal aanbevolen voedingsmiddelen zijn:

Weegbree

Deze plant komt oorspronkelijk uit Indië en beschikt over veel vezels die je helpen om naar het toilet te gaan. Het kan ook water absorberen, volume aan je ontlasting toevoegen en je stoelgang stimuleren.

Appels

Zowel rode als groene appels bevatten pectine, dat de gezonde beweging van de darmen bevordert, de ontlasting verzacht (vanwege de vezels) en helpt om naar de wc gaan. Eet een appel per dag of eet een kleine portie na het avondeten. We raden rauwe of gedroogde appels aan met een portie kersen.

Rode en groene appels

Bananen

Dit is nog een soort fruit die grote hoeveelheden vezels (en kalium) bevat en dus een geweldig natuurlijk laxeermiddel is. Eén stukje banaan bevat al 12% van je aanbevolen dagelijkse vezelinname. Daarnaast bevatten ze ook oligosachariden, die rechtstreeks naar de dikke darm gaan en de spijsvertering en ontlasting bevorderen.

Uien

Uien zouden altijd de aanbevolen groente moeten zijn, omdat ze niet alleen lekker zijn, maar ook helpen om je lichaam te beschermen tegen ziektes, pathogenen en andere aandoeningen. Daarnaast zijn uien ook nog een veelbelovend natuurlijk laxeermiddel.

Wanneer je rauwe groenten eet, produceert je lichaam op een natuurlijke manier maagzuren en dit kan helpen om je darmflora een boost te geven. De aanwezigheid van kinine stimuleert het metabolisme van je lever, de alvleesklier, maag en darmen.

Probeer eerst deze natuurlijke laxeermiddelen voordat je iets anders probeert om je darmproblemen en constipatie op te lossen


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alookaran J, Tripp J. Castor Oil. 2022 Mar 16. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–.
 • Arslan GG, Eşer I. An examination of the effect of castor oil packs on constipation in the elderly. Complement Ther Clin Pract. 2011 Feb;17(1):58-62.
 • Bae SH. Diets for constipation. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2014 Dec;17(4):203-8.
 • Diaz, S., Bittar, K., & Mendez, M. D. Constipation. StatPearls [Internet]. 2022.
 • Bayer SB, Gearry RB, Drummond LN. Putative mechanisms of kiwifruit on maintenance of normal gastrointestinal function. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(14):2432-2452.
 • Hanif Palla A, Gilani AH. Dual effectiveness of Flaxseed in constipation and diarrhea: Possible mechanism. J Ethnopharmacol. 2015 Jul 1;169:60-8.
 • Hong SW, Chun J, Park S, Lee HJ, Im JP, Kim JS. Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. J Neurogastroenterol Motil. 2018 Oct 1;24(4):528-535.
 • Jalanka J, Major G, Murray K, Singh G, Nowak A, Kurtz C, Silos-Santiago I, Johnston JM, de Vos WM, Spiller R. The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls. Int J Mol Sci. 2019 Jan 20;20(2):433.
 • Katsirma, Z., Eirini, E., Rodriguez-Mateos, A., & Whelan, K. Fruits and their impact on the gut microbiota, gut motility and constipation. Food & Function. 2021.
 • Knez Hrnčič M, Ivanovski M, Cör D, Knez Ž. Chia Seeds (Salvia hispanica L.): An Overview-Phytochemical Profile, Isolation Methods, and Application. Molecules. 2019 Dec 18;25(1):11.
 • Ladas SD, Haritos DN, Raptis SA. Honey may have a laxative effect on normal subjects because of incomplete fructose absorption. Am J Clin Nutr. 1995 Dec;62(6):1212-5.
 • Lever E, Cole J, Scott SM, Emery PW, Whelan K. Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function. Aliment Pharmacol Ther. 2014 Oct;40(7):750-8.
 • Portalatin M, Winstead N. Medical management of constipation. Clin Colon Rectal Surg. 2012 Mar;25(1):12-9.
 • Ramos CI, Andrade de Lima AF, Grilli DG, Cuppari L. The short-term effects of olive oil and flaxseed oil for the treatment of constipation in hemodialysis patients. J Ren Nutr. 2015 Jan;25(1):50-6.
 • Roerig JL, Steffen KJ, Mitchell JE, Zunker C. Laxative abuse: epidemiology, diagnosis and management. Drugs. 2010 Aug 20;70(12):1487-503.
 • Turan İ, Dedeli Ö, Bor S, İlter T. Effects of a kefir supplement on symptoms, colonic transit, and bowel satisfaction score in patients with chronic constipation: a pilot study. Turk J Gastroenterol. 2014 Dec;25(6):650-6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.