8 redenen om elke dag ananas te eten

5 december 2018
Wanneer je ananas eet, krijg je veel vitaminen, mineralen en vezels binnen die op veel manieren bijdragen aan je gezondheid. Maar eet niet te veel; een kopje per dag is genoeg.

Ananas is een van de heerlijkste tropische fruitsoorten die je kunt vinden. Naast de goede smaak, zijn er meerdere goede redenen om ananas te eten en vandaag gaan we deze met je delen.

Een van de beste dingen van deze fruitsoort is dat je het kan toevoegen aan elk dieet op verschillende manieren:

 • Vers
 • In sapjes
 • Gekookt
 • Ingeblikt

Wanneer je ananas eet, krijg je vitaminen, mineralen en oplosbare en onoplosbare vezels binnen, ook wel bromelaïne. Al deze stoffen helpen je lichaam goed te functioneren. Ze helpen je op de volgende manieren.

Verbeteren van je immuunsysteem

Een portie ananas bevat 130% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C en dit maakt het een van de rijkste natuurlijke bronnen.

Vitamine C is bekend om het verminderen van ziekten door je immuunsysteem te stimuleren en bestrijden vrije radicalen als een krachtige antioxidant.

Leestip:
Neem deze vitamines om het immuunsysteem te versterken

Voorkomen van kanker

Ananassap

Dankzij de bescherming tegen vrije radicalen die je krijgt door de vitamine C, helpt ananas ook om kanker te bestrijden. Het bevat naast de hoeveelheid antioxidanten ook:

 • Vitamine A
 • Bètacaroteen
 • Bromelaïne
 • Verschillende flavonoïden
 • Hoge dosis mangaan

Het is belangrijk om te weten dat de mangaan die in ananas zit, helpt de vrije radicalen die je cellen aantasten te bestrijden. Dit helpt gezonde cellen gezond te houden en niet te veranderen in gevaarlijke cellen, vooral diegene die kanker kunnen veroorzaken in de mond, keel of borsten.

Verbeteren van de spijsvertering

Zoals veel andere fruitsoorten, is ananas rijk aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Daarom kan het eten van deze tropische plant in de juiste hoeveelheid je beschermen tegen:

Het eten van ananas stimuleert de peristaltische bewegingen en laat maagsappen vrijkomen die helpen je voedsel beter te verteren.

Lees ook:
Problemen van de spijsvertering verbeteren met vijf kruiden

Bestrijden van verkoudheid en hoest

Stukjes Ananas

Het bromelaïnegehalte in ananas vermindert slijm dat zich ophoopt in de luchtwegen en sinussen. Daarom helpt het de symptomen van verkoudheid te verminderen en biedt het je lichaam ondersteuning om de gevoeligheid voor infecties te verlagen.

Behouden van sterke botten

Het hoge gehalte calcium en mangaan in ananas maakt het uitermate geschikt om je botten te versterken. Het helpt ze te vernieuwen wanneer ze zijn beschadigd en biedt ondersteuning bij het groeiproces.

Mangaan is een van de meest voorkomende mineralen in ananas. Het eten van een portie van deze vrucht geeft je meer dan 70% van de aanbevolen hoeveelheid van dit essentiële mineraal.

Behouden van gezonde ogen

Gesneden Ananas

Het zicht is een van de belangrijkste zintuigen van de mens en ananas doet zijn werk goed om hier aan bij te dragen. Dit komt omdat de consumptie van deze vrucht nauw verwant is aan oogaandoeningen die gerelateerd zijn aan leeftijd.

Maculaire degeneratie komt voornamelijk voor bij ouderen, maar het bètacaroteen in ananas kan problemen gerelateerd aan het zicht helpen te vertragen.

Wanneer je voorzichtig de juiste hoeveelheden bètacaroteen toevoegt aan je voeding, zal je de wereld nog goed zien op latere leeftijd.

Reguleren van de bloeddruk

Herinner je dat we kalium hebben benoemd, naast de vele andere voedingsstoffen in ananas? Dit is één van de belangrijkste mineralen voor je lichaam. Kalium helpt de bloedvaten te verwijden. Dit betekent dat het helpt je bloedvaten vrij te houden van stress en spanningen.

Ook ondersteunt het bij een betere bloedsomloop.

Wanneer je bloedvaten ontspannen zijn, gebeurt het volgende:

 • Een hoge bloeddruk blijft onder controle.
 • Proppen die je bloedvaten kunnen blokkeren worden voorkomen.
 • Je vermindert de opbouw van plaque in je slagaderen.
 • Je voorkomt ernstige ziektes, zoals atherosclerose, hartaanvallen en beroertes.

Artritis onder controle houden

Salade met Ananas

Dit is misschien één van de bekendste redenen om ananas te eten, wanneer gezondheid een rol speelt. Het eten van deze vrucht kan helpen ontstekingen in de spieren en gewrichten te verminderen, vooral degene die veroorzaakt zijn door artritis.

Dankzij bromelaïne, dat normaal gesproken wordt geassocieerd met het afbreken van eiwitcomplexen, heeft ananas een geweldige ontstekingsremmende werking. Dit kan intense pijn en ongemak verminderen. Je moet in staat zijn je dagelijkse activiteiten met meer comfort uit te kunnen voeren. 

Vermijd te veel ananas eten

Ondanks dat het waar is dat ananas een fruitsoort is met ontelbare voordelen, moet je niet vergeten dat het ook veel suiker bevat. Daarom is het belangrijk op je porties af te meten voordat je het gaat eten.

Een portie ananas is gelijk aan de hoeveelheid die in een klein kopje past. Wanneer je het drinkt als een sapje, is het een goed idee om dit te combineren met wat groenten.

 • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22