Elf gezonde voedingsmiddelen die op lichaamsdelen lijken

Wist je dat avocado's de vorm hebben van een menselijke baarmoeder en dat het negen maanden duurt voordat ze rijp zijn? Dat is net zo lang als een zwangerschap!
Elf gezonde voedingsmiddelen die op lichaamsdelen lijken
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 04 januari, 2023

Heb je je wel eens afgevraagd waarom sommige gezonde voedingsmiddelen lijken op lichaamsdelen? En waarom ze vooral voordelen hebben voor dat lichaamsdeel en niet voor andere? Verrast het je?

“De studie en contemplatie van de natuur zijn voedsel voor het hart en geest.”

Cicero

Het feit dat de natuur wijs is, is iets dat we allemaal wel weten, maar dat ze zo direct naar ons communiceert, is schokkend.

Ze zeggen dat de waarheid is dat Moeder Aarde niet zomaar iets doet, dat alles een reden heeft, zelfs als we het niet kunnen zien. We willen deze lijst van elf overeenkomsten tussen bepaalde gezonde voedingsmiddelen en onze organen graag met je delen, evenals de functies die ze in het lichaam vervullen.

Gezonde voedingsmiddelen die in verband staan met lichaamsfuncties

1. Wortels en de ogen

Wortels zijn een heel belangrijk voedingsmiddel voor onze gezondheid, vooral voor ons gezichtsvermogen, dankzij hun hoge gehalte aan bèta-caroteen. Ze bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden van:

 • De vitamines A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K
 • Choline
 • Kalium
 • Magnesium
 • IJzer
 • Calcium
 • Fosfor

Wat het tot een van de gezondste voedingsmiddelen maakt die je maar kunt eten.

Deze voedingsstoffen zijn vooral belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Om je een idee te geven: als je lichaam geen vitamine A zou binnenkrijgen, zou je last hebben van nachtblindheid. Het helpt ook bij het voorkomen van staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

Als je een wortel in de breedte doormidden snijdt, zie je hoe sterk hij lijkt op een menselijk oog. Je ziet dan hoe de strepen op de pupil en de iris lijken.

Je kunt zoveel wortels eten als je maar wilt. Hoewel het koken van wortels hun zoete smaak naar boven brengt, zorgt het er ook voor dat ze hun functie als antioxidant kwijtraken, wat ook bijdraagt aan het visuele systeem.

Wortels bestaan vooral uit koolhydraten en zijn een bron van gezonde vezels, terwijl ze geen vet of cholesterol bevatten. Ze bevatten ook bijna geen calorieën (40 calorieën per 100 gram) en dus zijn ze uitermate geschikt om gewicht te verliezen.

2. Aardbeien en de tanden

aardbei en een tand

Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien, lijkt het profiel van de tand en het innerlijk van een aardbei erg op elkaar. Buiten dat het een natuurlijk middel is om de tanden witter te maken, zijn aardbeien goed voor sterke, gezonde tanden en ook voor het tandvlees en de mond.

3. Gember en de maag

Een ander product dat bovenaan de lijst staat van gezonde voedingsmiddelen is gember, dat al eeuwenlang in de oosterse geneeskunde wordt gebruikt om buikpijn te genezen. Als je goed kijkt, zul je dus zien dat dit voedsel een vorm heeft die vergelijkbaar is met die van de maag.

4. Tomaat en het hart

hart en een tomaat

Als je naar een tomaat kijkt die doormidden is gesneden, zul je zien dat er verschillende compartimenten zijn waarin de zaadjes zich bevinden. Dit doet dan denken aan het hart.

Tomaten zijn een van de toppers als het gaat om gezonde voedingsmiddelen. Ze zijn rijk aan lycopeen, een groentepigment dat het hart beschermt tegen hartziekten en de negatieve effecten van cholesterol bestrijdt.

Interessant genoeg zijn er ook andere voedingsmiddelen die niet over de karakteristieke rode kleur beschikken maar wel lycopeen bevatten, zoals bonen en peterselie.

5. Bonen en de nieren

bonen en een nier

De typische overeenkomsten tussen bonen en de nieren zijn duidelijk te zien. Dit voedsel heeft een krachtig reinigend effect op dit orgaan. In traditionele Chinese geneeskunde worden ze gebruikt om de nierfunctie te verbeteren en te versterken.

6. Sinaasappels en melkklieren

Sinaasappels, citroenen, limoen en grapefruit lijken allemaal op de menselijke borsten op een wonderlijke manier. Ze bevatten eigenschappen die de lymfatische drainage van de melkklieren bevorderen en verhinderen de vorming van kankercellen in de borst.

7. Vijgen en geslachtsorganen

Vijgen verhogen het libido en de vruchtbaarheid in beide geslachten. Dit fruit bevat ook hoge hoeveelheden B6, wat verantwoordelijk is voor de afscheiding van serotonine, het gelukshormoon.

8. Walnoten en de hersenen

walnoot en hersenen

Walnoten zijn een ideaal voedingsmiddel voor de hersenen, dankzij hun hoge gehalte aan omega 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren. Wat vooral verrassend is, is dat de rimpels, vouwen en zelfs de vorm van de schil identiek zijn aan de cerebrale distributievolume bij mensen.

Walnoten maximaliseren de ontwikkeling van neurotransmitters en het handhaven van het chemische evenwicht in de hersenen. Er zijn onderzoeken die het feit ondersteunen dat het regelmatig eten van noten helpt bij het bestrijden van aandoeningen als depressie en dementie.

9. Avocado en de baarmoeder

avocado en baarmoeder

Zoals je kunt zien is de vorm van een avocado te vergelijken met die van een baarmoeder. Buiten alle voordelen die hij aan ons lichaam geeft, zijn hier nog een paar interessante weetjes:

 • Avocado’s bevatten foliumzuur, een stof die zwangerschap bevordert.
 • Foliumzuur vermindert het risico op cervicale dysplasie, een precancereuze ziekte.
 • Een ander interessant feit is dat een avocado er negen maanden over doet om van bloem naar rijpe vrucht te groeien, dezelfde tijd dat een baby erover doet om in de baarmoeder te groeien.

10. Selderij en de botten

selderij en botten

Selderij heeft een bot-achtige uitstraling en interessant genoeg beïnvloedt het de botsterkte. De omtrek en ellepijp van de arm zijn als lange, slanke stengels bleekselderij.

Dit voedsel bevat hoge concentraties silica, dat van fundamenteel belang is voor de versterking van de botstructuur. Bovendien is het rijk aan calcium, een noodzakelijk element voor onze botten. Hun opvallende gelijkenissen gaan zelfs nog verder: zowel botten als selderij zijn samengesteld uit 23% natrium.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf geweldige, maar vrij onbekende voordelen van selderij

11. Bananen en de handen

bananen en hand

Het is bekend dat bananen rijk zijn aan kalium, wat noodzakelijk is voor gezonde gewrichten en ook voor het vermijden van gewricht- en spierdegeneratie.

De natuur is echt geweldig en stuurt ons vele berichten door de taal van gelijkenissen met gezonde voedingsmiddelen, een taal die we nog maar pas beginnen te begrijpen. Het is essentieel om te leren deze taal te begrijpen, want als we dichter bij de natuur komen, komen we ook dichter bij onszelf. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rocha F., Yumi Sugahara L., Leimann FV., De Oliveira SM., et al., Nanodispersions of beta carotene: effects on antioxidant enzymes and cytotoxic propertires. Food Funct, 2018. 9 (7): 3698-3706.
 • Haniadka R., Saldanha E., Sunita V., Palatty PL., et al., A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingibeer officinale Roscoe). Food Funct, 2013. 4 (6): 845-55.
 • Costa Rodrigues J., Pinho O., Monteiro PRR., Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem, 2018. 245: 1148-1153.
 • Mesripour A., Hajhashemi V., Kuchak A., Effect of concomitant administration of three different antidepressants with vitamin B6 on depression and obsessive compulsive disorder in mice models. Res Pharm Sci, 2017. 12 (1): 46-52.
 • Deacon G., Kettle C., Hayes D., Dennis C., Tucci J., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 212-223.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.