Vijf geweldige, maar vrij onbekende voordelen van selderij

Wist je dat selderij een van de weinige groenten is die geen voedingsstoffen verliezen wanneer je het kookt? Je kunt selderij dus zowel rauw als gekookt consumeren en in beide gevallen van dezelfde voordelen profiteren. Leer meer in dit artikel!
Vijf geweldige, maar vrij onbekende voordelen van selderij
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Selderij is een eetbare plant die tot de Apiaceae-familie behoort. Zoals je je waarschijnlijk wel al kunt voorstellen, heeft selderij enorm veel eigenschappen die kunnen helpen om je lichaam gezond te houden.

Vandaag willen we daarom enkele van de geweldige voordelen bespreken die deze heerlijke groente te bieden heeft. Zorg ervoor dat selderij vanaf nu regelmatig deel uitmaakt van je dieet!

Een eeuwenoud ingrediënt

Selderijstengels

Wilde selderij komt oorspronkelijk uit drassige en gematigde klimaten in Midden-Europa en West-Azië. Sommige historici zijn echter van mening dat deze plant oorspronkelijk afkomstig is uit landen aan de Mediterraanse kust.

Deze groente wordt al zo’n 800 tot 900 jaar door mensen verbouwd. Zo werd het bijvoorbeeld rijk gebruikt door de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken. Zelfs Hippocrates heeft het gebruik van deze groente als vochtafdrijvend middel wel eens aangeraden.

Pas tegen de middeleeuwen werden de voordelen van deze geweldige plant ook bekend in Europa en begonnen mensen de plant steeds vaker te verbouwen.

Vandaag de dag is het voor iedereen die graag wat af zou vallen van essentieel belang om selderij in zijn dieet op te nemen. Deze groente bevat tenslotte maar zestien calorieën per 100 gram en bestaat voor zo’n 95% uit water.

Daarnaast zorgt het hoge vezelgehalte ervoor dat je deze groente erg zorgvuldig moet kauwen wanneer je het rauw eet, waardoor je er sneller vol van zit.

Laten we eens wat beter kijken naar enkele andere voordelen die selderij biedt.

De geweldige voordelen van selderij

Selderijsap

Het toevoegen van selderij aan je maaltijden kan enorm veel voordelen bieden. Dit zijn er alvast een paar:

1. Bevordert de bloedstolling

Selderij is een geweldige bron van vitamine K, een onmisbaar bestanddeel voor de bloedstolling. Eén kop selderij voorziet het lichaam al van dertig procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze vitamine.

2. Beschermt het hart

Deze zeer bekende plant draagt bij aan de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Dit doet het op de volgende manieren:

  • Het reguleert de bloeddruk. Dit is te danken aan het gehalte kalium dat selderij bevat.
  • Het is cholesterolverlagend. De vezels die deze groente bevat, verwijderen cholesterol uit je darmen, waardoor het niet in je bloedbaan terecht kan komen.
  • Tot slot heeft deze groente een kalmerende werking, dit dankzij de aanwezigheid van een fytochemicaal die ook wel fallide genoemd wordt.

3. Selderij heeft ontstekingsremmende eigenschappen

De antioxidanten die deze groente bevat, helpen om ontstekingen te remmen. Daarom is selderij vooral geweldig als je last hebt van ontstekingen als gevolg van jicht of artritis.

Daarnaast helpen de flavonoïden die deze groente bevat om je gewrichten en het bindweefsel te beschermen en versterken.

4. Verzorgt het spijsverteringssysteem

Deze groente wordt al eeuwenlang gebruikt om brandend maagzuur tegen te gaan. Het kan echter nog veel meer betekenen voor je spijsverteringssysteem.

Zo is selderij behulpzaam om:

  • Constipatie te voorkomen, dankzij het grote vezelgehalte.
  • De uitscheiding van speeksel en maagsappen te bevorderen, wat vooral behulpzaam is voor mensen die een trage of slechte spijsvertering hebben.
  • De gezondheid van de maagwand te verbeteren.
  • De ontwikkeling van maagzweren te voorkomen.

5. Heeft een geweldige zuiverende werking

Deze fantastische groente helpt het lichaam tot slot ook om gifstoffen en afvalstoffen die het niet meer nodig heeft te verwijderen.

Bovendien is het ook zeer effectief om galstenen en nierstenen te verwijderen.

Maar dat is nog niet alles…

Selderij

Een van de meeste geweldige eigenschappen van deze groente is dat je hem zowel rauw als gekookt kunt eten. In tegenstelling tot andere groenten gaan er bij selderij namelijk geen voedingsstoffen verloren wanneer je de groente bereidt. 

Als je er niet van houdt om selderij rauw te eten, dan kun je de groente dus koken zonder positieve eigenschappen mis te hoeven lopen!

Tot slot willen we nog een laatste voordeel delen: selderij maakt mannen aantrekkelijker. 

We maken geen grapje, we zijn 100% serieus. Deze plant bevat namelijk grote hoeveelheden androstenone en androstenol, twee mannelijke feromonen. Een hoop wetenschappers zijn ervan overtuigd dat deze feromonen mannen aantrekkelijker maken.

Hoe dan ook, het is duidelijk dat selderij een geweldige aanvulling kan zijn op zowel je eigen dieet als het dieet van je partner! Het is een uitstekende manier om voor je gezondheid te zorgen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sowbhagya, H. B. (2014). Chemistry, Technology, and Nutraceutical Functions of Celery (Apium graveolens L.): An Overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.586740
  • Moghadam, M. H., Imenshahidi, M., & Mohajeri, S. A. (2013). Antihypertensive Effect of Celery Seed on Rat Blood Pressure in Chronic Administration. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2012.2664
  • Kooti, W., Mansouri, E., Ghasemiboroon, M., Harizi, M., Ashtary-Larky, D., & Afrisham, R. (2014). The effects of hydroalcoholic extract of Apium graveolens leaf on the number of sexual cells and testicular structure in rat. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products. https://doi.org/10.17795/jjnpp-17532

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.