Maak kennis met 8 verrassende eetbare planten

Jarenlang hebben vele mensen allerlei planten uit hun moestuin en tuin verwijderd. De reden was dat ze die planten beschouwden als onkruid.
Maak kennis met 8 verrassende eetbare planten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Lang geleden werden vele planten gebruikt in de keuken. De reden was dat ze essentiële voedingsstoffen bevatten. We laten je in dit artikel kennismaken met enkele verrassende eetbare planten.

Ze zijn niet zo populair als traditionele kruiden. Toch zijn ze eetbaar en hebben ze exotische smaken die een lekkere toets geven aan vele verschillende gerechten.

Dat is ook de reden dat je ze moet laten groeien in plaats van ze uit te trekken. Wil je ze eens proberen? Bekijk dan onze lijst en maak kennis met 8 eetbare planten.

Verrassende eetbare planten

1. Wilde snijbiet (Beta vulgaris)

Snijbiet

Snijbiet kan in vruchtbare en semi-vruchtbare gebieden groeien. We vinden het vaak op onbebouwde terreinen van industriële zones of in bermen.

 • Deze plant bevat veel vitaminen en mineralen. Het bevat er zelfs meer dan de geteelde variëteit van snijbiet.
 • Bovendien bevat het geen enkele chemische reststof.

2. Grote brandnetel (Urtica dioica)

De brandnetel is nog één van die verrassende eetbare planten. Men gebruikt brandnetel vaak in de natuurgeneeskunde. Het bezit immers de kracht om bij talrijke gezondheidsproblemen te helpen.

De bladeren kunnen je echter prikken. Dat is heel vreemd voor een eetbare plant. Je moet brandnetel koken op meer dan 60°C. Dan verdwijnt de prikkende stof en wordt de plant eetbaar.

 • Je kan gekookte brandnetel onder andere toevoegen aan soepen, enchilada’s of aardappelgerechten.

3. Jeneverbes (Juniperus communis)

Jeneverbes

Een andere soort van de verrassende eetbare planten zijn jeneverbessen. De jeneverbes is een boom met naaldachtige bladeren en lila vruchten. Ooit gebruikte men deze vruchten om gin te maken.

Tegenwoordig gebruiken weinig mensen nog jeneverbes. Je kan deze bessen echter gebruiken om stoofpotjes, vlees en sauzen te kruiden.

 • Pluk enkele jeneverbessen. Voeg ze dan toe aan de gerechten die we hier vermeld hebben. Het gerecht zal een heel aantrekkelijk bosaroma krijgen.

4. Zoete sla (Reichardia picroides)

Zoete sla is een meerjarige plant die op leemachtige grond groeit. De bladeren zijn het eetbare deel van de plant. Ze bevinden zich aan de basis van de plant net vóór de bloemen.

 • Je kan deze bladeren gebruiken in salades.
 • Ze smaken eigenlijk op zich goed. Deze bladeren hebben een zachte geweldige smaak.

5. Witte zandkool (Diplotaxis erucoides)

Eetbare bloemen

Deze wilde plant groeit in de buurt van wijnranken en olijfbomen. Het is bekend om zijn witte bloemen. De witte zandkool behoort tot dezelfde familie als kool en broccoli. De bladeren hebben een gelijksoortige smaak.

Men gebruikt vooral de bloem bij het koken omdat het een lichte mosterdsmaak heeft.

 • Je plet de bloem en voegt wat olie toe. Op die manier heb je een goede saladedressing.

6. Blaassilene (Silene vulgaris)

Dit ‘onkruid’ is bijna totaal vergeten. Men gebruikt het wel nog steeds in bepaalde Spaanse recepten. Het groeit rond bebouwde gebieden. Het is meestal moeilijk om het te verwijderen. Tegenwoordig zijn de meeste planten echter verdwenen als gevolg van het gebruik van onkruidverdelgers.

Je kan de kleine blaadjes van de blaassilene in de keuken gebruiken. Zijn smaak lijkt wat op die van spinazie. Voor de rest hebben ze echter niets gemeenschappelijk.

 • Men gebruikt deze plant vaak in omeletten. Je kan het ook in salades verwerken of zelfs koken, net zoals je met een andere groene bladgroente doet.

7. Zoete cichorei (Chondrilla juncea)

Deze verrassende eetbare planten groeien gewoonlijk in droge gebieden of in boomgaarden die niet vaak besproeid worden. Wanneer de plant klein is, lijkt ze op de veel voorkomende paardenbloem. Zodra ze volgroeid is, zullen de gele bloemen bloeien.

 • De bladeren zijn eetbaar en geven een geweldige smaak aan salades.

8. Wilde venkel (Foeniculum vulgare)

Wilde venkel groeit langs bermen. Er bestaat echter ook een geteelde variëteit. Venkel is een vezelige plant die je in kleine stukjes moet snijden vóór je het kan eten. Je kan het mengen met groene spruiten, pasta, peulvruchten, enzovoort.

 • De anijssmaak van venkel geeft een frisse toets aan salades.
 • Je kan venkel ook toevoegen aan sappen om de vertering te bevorderen.
 • De zaden zijn een perfect middeltje om bepaalde gerechten smaak te geven.

We hebben nog één belangrijke opmerking. Vóór je deze kruiden eet, moet je zeker zijn dat het de juiste zijn. Je moet bovendien ook weten hoe je ze moet klaarmaken. Als ze op een plaats groeiden waar ze aan chemische stoffen werden blootgesteld kan je ze beter niet eten.  Wellicht ook interessant voor jou

Deze 10 planten kan je gemakkelijk in je tuin kweken
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Deze 10 planten kan je gemakkelijk in je tuin kweken

Als je niet echt groene vingers hebt of je bent een beginner, maak je geen zorgen. Je kan nog altijd je eigen mini-tuintje hebben. Want vele plante...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Biurrun, E., Galetto, L., Anton, A. M., & Biurrun, F. (2007). Plantas silvestres comestibles utilizadas en poblaciones rurales de la Provincia de La Rioja (Argentina). Kurtziana33(1), 121-140.
 • Genders, R. (1988). Plantas silvestres comestibles; frutos, bayas, raíces, brotes. Blume, SA.
 • Van den Eynden, V., Cueva, E., & Cabrera, O. (1999). Plantas silvestres comestibles del sur del Ecuador. Editorial Abya Yala.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.