Ontdek de ongelooflijke en natuurlijke positieve eigenschappen van paardenbloem!

Paardenbloem is vooral bekend voor zijn vochtafdrijvende eigenschappen. Een ander voordeel van paardenbloem is dat het voedingsstoffen bevat die bloedarmoede helpen bestrijden en de gezondheid van de ogen verbeteren.
Ontdek de ongelooflijke en natuurlijke positieve eigenschappen van paardenbloem!
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 27 oktober, 2022

De wetenschappelijke naam voor paardenbloem is Taraxacum. Deze plant behoort tot de Asteraceaefamilie. Maar wat vooral belangrijk is, is dat er veel ongelooflijke voordelen van paardenbloem zijn, die je zeker moet leren kennen.

Paardenbloem wordt beschouwd als onkruid. Het heeft echter een alternatieve geneeskundige waarde. Want het bezit meerdere voedzame eigenschappen en voordelen voor de gezondheid.

Dit kruid groeit gemakkelijk in tuinen, paadjes en weiden. Maar veel mensen telen het met opzet en gebruiken het om natuurlijke remedies te maken.

Veel mensen weten niet eens dat paardenbloem zoveel voordelen biedt. Maar het is in werkelijkheid een plant met ontstekingsremmende, vochtafdrijvende en antioxidante effecten.

Vooral wanneer je het als thee drinkt, voorkomt het de ontwikkeling van bepaalde ziekten. Het helpt ook om de werking van verschillende lichaamssystemen zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Aangezien vele mensen nog steeds niet weten waarvoor je paardenbloem kan gebruiken, stellen we je in dit artikel de zeven voornaamste toepassingen aan je voor.

Zorg dat je ze zeker leert kennen!

Verbazingwekkende en natuurlijke positieve effecten van paardenbloem

1. Paardenbloem bestrijdt vochtophoping

Paardenbloem

Dankzij zijn vochtafdrijvende en ontstekingsremmende eigenschappen wordt paardenbloem gebruikt als een aanvullend middel om de afvoer van overtollig vocht in het lichaam te stimuleren.

Het bevat natuurlijke actieve ingrediënten die de werking van de nieren bevordert. Zo helpt het om overmatig vocht af te voeren door voldoende urine te produceren.

 • Om dit resultaat te bereiken drink je twee tot drie keer per dag thee van paardenbloem.

2. Het verbetert de werking van de lever

De wortel van paardenbloem is bekend als beschermer van de lever. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat het de leverfunctie verbetert. Want het voorkomt ook ontstekingsproblemen en regelt de stroming van de gal.

De antioxidanten in deze plant helpen om de gifstoffen te verwijderen die zich in de weefsels ophopen. Maar dat is nog niet alles. Het voorkomt ook aandoeningen zoals leververvetting.

 • De ideale manier is om thee te maken van dit kruid en het minstens drie keer per week te drinken.

3. Paardenbloem bestrijdt het syndroom van luie darmen

Paardenbloem en luie darmen

Deze plant heeft een licht laxerend effect dat helpt om de darmbewegingen te bevorderen. Dit zorgt ervoor dat de verwijdering van het afval dat zich in de darmen opstapelt optimaal verloopt.

Het bevat grote hoeveelheden voedingsvezel en antioxidanten. Samen ondersteunen ze de werking van de spijsvertering en voorkomen dat de vertering te traag gaat.

Bovendien wordt het zelfs aanbevolen in geval van indigestie en gasvorming. De reden is dat het helpt om een zure zuurtegraad te neutraliseren zonder de activiteit van de gezonde bacteriën aan te tasten.

 • Twee uren voor je gaat slapen, drink je een kop thee van paardenbloem.

4. Een middel tegen bloedarmoede

Paardenbloem bevat een aanzienlijke hoeveelheid ijzer, magnesium en calcium. Deze gezonde plant is dus ook een goede aanvulling om het herstel van periodes van bloedarmoede en vermoeidheid te versnellen.

Wanneer het lichaam deze elementen opneemt, dan ondersteunt dit de vorming van rode en witte bloedcellen. Op die manier versterkt het onder andere het immuunsysteem.

 • Maak een liter thee van paardenbloem. Drink het drie tot vier keer per dag. Spreid dit over de volledige dag.

5. Het beschermt de gezondheid van het zicht

Paardenbloem

Omdat paardenbloem essentiële voedingsstoffen bevat, is het één van de planten die kunnen helpen om de gezondheid van je ogen te beschermen.

Want deze plant bevat luteïne en zeaxanthine. Die twee bestanddelen verminderen het risico op cataract, maculaire achteruitgang en andere kwalen die verbonden zijn met slijtage als gevolg van veroudering.

 • Drink minstens drie keer per week één kop paardenbloemthee.

6. Paardenbloem bestrijdt huidproblemen

Je kan paardenbloem zowel drinken als uitwendig aanbrengen als een natuurlijke remedie voor de voornaamste problemen die de gezondheid van de huid aantasten.

Zijn antioxidante eigenschappen helpen het bloed reinigen, zodat de gifstoffen die de ernst van acne en eczeem beïnvloeden afgevoerd worden.

Bovendien heeft het ontstekingsremmende en genezende effecten die het herstel van oppervlakkige wondjes en allergieën bevorderen.

 • Drink twee tot drie keer per dag thee van paardenbloem om huidaandoeningen te genezen.
 • Breng het uitwendig aan met kompressen of voeg het toe aan zalfjes.

7. Het verlicht ontstekingen

Paardenbloem en ontstekingen

Deze plant bevat belangrijke vetzuren, beta-caroteen en essentiële mineralen. Wanneer het lichaam deze bestanddelen opneemt, helpen ze om het evenwicht in de ontstekingsprocessen te herstellen.

De opname van deze elementen bevordert de verlichting van veel voorkomende kwalen zoals ernstige hoofdpijn. Bovendien vergemakkelijkt het de behandeling van chronische aandoeningen zoals artritis en osteoartritis.

 • Gebruik het als je last hebt van nachtelijke krampen of gewrichtspijn.
 • Drink twee tot drie koppen thee per dag zowel preventief als om klachten te behandelen.
 • Eventueel kan je een aftreksel maken en het met een kompres aanbrengen op de pijnlijke zone.
 • Laat het tien minuten inwerken. Herhaal de behandeling elke dag.

Dit zijn dus allemaal voordelen van paardenbloem. Maar vergeet niet dat men zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, afraadt om deze plant te gebruiken. De reden is dat de kleurstoffen in paardenbloem een hoog gehalte aan alcohol bevatten. En dit kan schadelijk zijn.

Het mag ook niet toegediend worden aan patiënten met galblaasstenen of andere problemen van de galblaas.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.