Ontwikkelingen in de behandeling van osteoartritis

Volgens recent onderzoek zullen we binnen 5 jaar in staat zijn om osteoartritis te vertragen en de patiënt een betere kwaliteit van leven te bieden.
Ontwikkelingen in de behandeling van osteoartritis
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 22 februari, 2019

Een vroegtijdige diagnose is noodzakelijk om controle te krijgen over osteoartritis. Alle vorderingen die we in dit gebied maken, brengen ons dichterbij een betere kwaliteit van leven.

Volgens een specialist van de  Universidad Internacional Menéndez Pelayo in Madrid zullen we binnen 5 tot 10 jaar de mogelijkheid hebben om osteoartritis te vertragen. Zodoende kunnen we patiënten dus ook een betere kwaliteit van leven bieden.

Op dit moment is het bijna onmogelijk om deze chronische en invaliderende ziekte uit te roeien. Omdat de wetenschap constant kleine stapjes vooruit zet, blijven we echter hoopvol.

Het is nu gebruikelijk om een diagnose te stellen wanneer 30% van het gewricht verwoest is. Als we echter beter kunnen anticiperen op de ziekte, zal de realiteit anders zijn.

De onderzoeksresultaten van de laatste paar jaren hebben goede resultaten gegeven. In dit artikel willen we je uitleggen wat kan gebeuren in een relatief korte tijd.

Handen met osteoartritis

Osteoartritis zal in korte tijd beter te controleren zijn

Osteoartritis treft 52% van de vrouwen tegenover 29% van de mannen. De eerste symptomen komen over het algemeen te voorschijn tussen 54e en 60e levensjaar en volgen dit patroon:

 • Osteoartritis komt het meeste voor in de handen (70%)
 • Vervolgens in de voeten (40%)
 • Andere gebieden zijn de knieën en heupen (met ongeveer 10% en 3%)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat weten dat 28% van de wereldbevolking last heeft van osteoartritis. Men schat dat 80% van de wereldbevolking boven de 60 lijdt aan een probleem dat wordt geassocieerd met deze ziekte.

Zoals we kunnen zien, kent dit probleem een hoge incidentie. We kennen allemaal wel een familielid, vriend of kennis die dit heeft. We weten zelfs dat veel van onze lezers deze ziekte meedragen en in stilte lijden.

Pijnlijke duim door osteoartritis

De sleutel voor deze ziekte is een vroegtijdige diagnose

Volgens het Biomedische onderzoeksinstituut (INIBIC) in La Coruña, Spanje, zullen we osteoartritis binnen 5 tot 10 jaar in een ander licht zien.

 • Het vertragen van osteoartritis zal mogelijk zijn dankzij een vroegtijdige diagnose.
 • Op dit moment wordt er een diagnosekit ontwikkeld voor osteoartritis. Het idee is dat door middel van een simpele bloedtest de tekenen van de ziekte kunnen worden opgespoord.

Wanneer we naar de dokter gaan, op zoek naar hulp, is dit omdat we de pijn niet langer kunnen verdragen. De pijn in de handen is vreselijk. Ze tintelen ‘s nachts en worden langzaamaan misvormd.

Wanneer de ziekte dit stadium heeft bereikt, is het onmogelijk om het nog te vertragen. Daarom is het zo belangrijk dat de eerste tekenen van de ziekte vroegtijdig herkend worden. 

De proteomische studie

Volgens de reumatoloog Francisco Blanco, Wetenschapsdirecteur van de INIBIC, hebben we veel ontdekt in het onderzoek naar osteoartritis.

 • Proteomica is de studie van eiwitten. Het draait hier om de combinatie van eiwitten van een genoom (een completische genetische samenstelling van een organisme of cel).
 • Door middel van proteomisch onderzoek in de getroffen weefsels hebben wetenschappers biomarkers weten te identificeren. 
 • Deze markers maken het mogelijk om een vroegtijdige diagnose te geven met een 96% kans op een nauwkeurige diagnose.

Met een vroegtijdige diagnose kunnen we de ziekte vertragen. Wetenschappers schatten bovendien dat tussen de 5 en 10 jaar, men erg effectieve behandelingen zal hebben ontwikkeld voor deze ziekte.

De preventie van osteoartritis neigt eenzelfde patroon te volgen. Bij deze ziekte worden namelijk bepaalde substanties afgegeven die beetje bij beetje gezond weefsel vernietigen. Als we tegen deze stoffen kunnen enten, kunnen we het ziekteproces vertragen.

Bloedonderzoek

De behoefte om osteoartritis onder controle te houden

Osteoartritis is een veelvoorkomende reumatische ziekte en kan tot invaliditeit leiden. Je kunt dit niet luchtig opvatten en het is geen eenvoudige aandoening die alleen ouderen treft.

Sommige mensen associëren osteoartritis met oudere mensen. Het is echter belangrijk om dit idee te veranderen en de realiteit onder ogen te komen. Het treft namelijk ook vaak  actieve mensen die lijden aan een ziekte die hen invalide maakt.

 • Osteoartritis verminder leefkwaliteit en mobiliteit.
 • We mogen ook niet de medische kosten vergeten die gepaard gaan met deze ziekte: operaties, behandelingen, medicijnen, enzovoorts. Als we meer hadden geïnvesteerd in onderzoek, hadden we deze ziekte wellicht al beter onder controle kunnen hebben.
 • Experts schatten in dat het diagnoseproces binnen enkele jaren zal verbeteren. Factoren zoals obesitas en deelnemen aan bepaalde sporten — hoe gek het ook klinkt — vergroten de kans op het ontwikkelen van osteoartritis.
 • Bepaalde genetische componenten gecombineerd met onze levensstijl, vernietigen mettertijd gezond weefsel.
Vrouw aan zee

Medische instellingen zijn zich bewust van het probleem. Het is erg belangrijk dat we osteoartritis onder controle leren te houden om de kwaliteit van het leven te behouden.  Leven met chronische pijn en lijden is geen leven, ook al raken we eraan gewend.

We wachten meer nieuwe informatie af die we zullen delen met jullie zodra we deze ontvangen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • University of Nottingham. (2014, February 26). Progress in osteoarthritis pain relief signaled by new research. ScienceDaily. Retrieved February 22, 2019 from www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140226074931.htm
 • National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. (2010). What Is Osteoarthritis? U.S. Department of Health and Human Services, (November), 1–4.
 • Monfort, J., Garcia-Giralt, N., López-Armada, M. J., Monllau, J. C., Bonilla, A., Benito, P., & Blanco, F. J. (2006). Decreased metalloproteinase production as a response to mechanical pressure in human cartilage: A mechanism for homeostatic regulation. Arthritis Research and Therapy8(5). https://doi.org/10.1186/ar2042

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.