Ontwikkelingen in de behandeling van osteoartritis

· 27 oktober 2017
Volgens een specialist in Madrid, Spanje, zullen we binnen 5 jaar in staat zijn om osteoartritis te vertragen en de patiënt een betere kwaliteit van leven te bieden.

Een vroegtijdige diagnose is noodzakelijk om controle te krijgen over osteoartritis. Alle vorderingen die we in dit gebied maken, brengen ons dichterbij een betere kwaliteit van leven.

Handen

Volgens een specialist van de  Universidad Internacional Menéndez Pelayo in Madrid zullen we binnen 5 tot 10 jaar de mogelijkheid hebben om osteoartritis te vertragen en patiënten een betere kwaliteit van leven kunnen bieden. 

Op dit moment is het bijna onmogelijk om deze chronische en invaliderende ziekte uit te roeien. Omdat de wetenschap constant kleine stapjes vooruit zet, krijgen we hoop. Zoals vakmensen uitleggen, is het nu gebruikelijk om een diagnose te stellen wanneer 30% van het gewricht verwoest is. Als we echter kunnen anticiperen op de ziekte, zal de realiteit anders zijn.

De onderzoeksresultaten van de laatste paar jaren hebben goede resultaten gegeven. In dit artikel willen we je uitleggen wat kan gebeuren in een relatief korte tijd.

Osteoartritis zal in korte tijd beter te controleren zijn

Osteoartritis treft 52% van de vrouwen tegenover 29% van de mannen. De eerste symptomen komen over het algemeen te voorschijn tussen 54e en 60e levensjaar en volgen dit patroon:

 • Osteoartritis komt het meeste voor in de handen (70%)
 • Vervolgens in de voeten (40%)
 • Andere gebieden zijn de knieën en heupen (met ongeveer 10% en 3%)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat 28% van de wereldbevolking last heeft van osteoartritis. Er wordt geschat dat 80% van de mensen boven de 60 lijdt aan een type probleem dat wordt geassocieerd met deze ziekte.

Zoals we kunnen zien, is er een hoge incidentie van dit probleem. We hebben of kennen allemaal wel een familielid, vriend of kennis die dit heeft. We weten zelfs dat veel van onze lezers deze ziekte meedragen en in stilte lijden.

Pijnlijke duim

De sleutel voor deze ziekte is een vroegtijdige diagnose

Volgens de Biomedische onderzoeksinstituut (INIBIC) in La Coruña, Spanje, zien we osteoporose binnen 5 tot 10 jaar in een ander licht.

 • Het vertragen van osteoartritis zal mogelijk zijn dankzij een vroegtijdige diagnose.
 • Op dit moment wordt er een diagnosekit ontwikkeld voor osteoartritis. Het idee is dat door middel van een simpele bloedtest de tekenen van de ziekte kunnen worden gevonden.
 • Wanneer we naar de dokter gaan, op zoek naar hulp, is dit omdat we de pijn niet langer kunnen verdragen. De pijn in de handen is vreselijk. Ze zijn verdoofd in de nacht en er zijn kleine misvormingen.
 • Wanneer de ziekte dit stadium heeft bereikt, is het onmogelijk om het nog te vertragen. Daarom is het zo belangrijk dat de eerste tekenen van de ziekte vroegtijdig herkend wordt. 

De proteomische studie

Volgens de reumatoloog Francisco Blanco, Directeur wetenschap van de INIBIC, hebben we veel ontdekt in het onderzoek naar osteoartritis.

 • Proteomica is de studie van eiwitten, die een combinatie van eiwitten zijn van een genoom.
 • Met proteomische onderzoek in de getroffen weefsels hebben wetenschappers biomarkers weten te identificeren. 
 • Deze markers maken het mogelijk om een vroegtijdige diagnose te geven met een 96% slagingskans.

Met een vroegtijdige diagnose kunnen we de ziekte vertragen. Wetenschappers schatten dat tussen de 5 en 10 jaar er erg effectieve behandelingen beschikbaar zijn voor deze ziekte.

Osteoartritis neigt een zelfde patroon te volgen. Bepaalde substanties worden gegeven die beetje bij beetje gezond weefsel vernietigen. Als we tegen deze stoffen kunnen enten, kunnen we de progressie vertragen.

Bloedonderzoek

De behoefte om osteoartritis onder controle te houden

Osteoartritis is een veelvoorkomende reumatische ziekte en is de vierde in lijn die invaliditeit veroorzaakt. Je kan dit niet luchtig opnemen en het is geen eenvoudige aandoening die alleen ouderen beïnvloedt.

Sommige mensen associëren osteoartritis met oudere mensen. Echter is het belangrijk om dit idee te veranderen en de realiteit te zien. Over het algemeen gaat het om actieve mensen die lijden aan een ziekte die hen invalide maakt.

 • Osteoartritis neemt de kwaliteit van leven en de mobiliteit weg.
 • We mogen ook niet de medische kosten vergeten die gepaard gaan met deze ziekte: operaties, behandelingen, medicijnen etc. Als we meer hadden geïnvesteerd in onderzoek, was het mogelijk dat we deze ziekte nu beter onder controle hadden gehad.
 • Experts schatten in dat diagnose dit binnen enkele jaren zal verbeteren. Factoren zoals obesitas en deelnemen aan bepaalde sporten (hoe gek het ook klinkt) vergroten de kans op het ontwikkelen van osteoartritis.
 • Bepaalde genetische componenten gecombineerd met onze levensstijl, vernietigen mettertijd gezond weefsel.
Vrouw aan zee

Medische instellingen zijn zich bewust van het probleem. Het is erg belangrijk dat we osteoartritis onder controle leren te houden om de kwaliteit van het leven te behouden. Leven met chronische pijn en lijden is geen leven, ook al raken we er gewend aan.

We wachten af op nieuwe en meer informatie die we zullen delen met jou.