Vijf gezonde gewoonten die voor rust zorgen in je leven

We willen allemaal meer rust in ons leven. Eén van de meest doeltreffende gewoonten om rustiger te leven en stress te vermijden is door veel te bewegen. Maar ook zingen en dansen zijn fantastische manieren om je een rustig gevoel te geven!
Vijf gezonde gewoonten die voor rust zorgen in je leven

Laatste update: 30 maart, 2018

Jaren gaan voorbij en je wordt ouder. Dat betekent dat je meer verantwoordelijkheden moet nemen. Vaak gaan ze ook gepaard met uitdagingen en zware perioden in het leven. We maken allemaal rustige en aangename momenten mee. Maar die rust wordt afgewisseld met problemen en moeilijkheden. Hoe kunnen we zorgen voor rust in ons leven?

In de wereld van vandaag leven we allemaal op volle snelheid. Voortdurend staan we onder lichamelijke, emotionele en spirituele druk.

Het gevolg van deze kwetsbaarheid en de zware eisen van het dagelijks leven is dat we last krijgen van een aantal problemen. Stress en depressie worden tegenwoordig beschouwd als de grootste kwalen van de eenentwintigste eeuw, evenals een gebrek aan rust.

Maar de bron van deze problemen heeft te maken met onze manier van denken. Hoe we de realiteit interpreteren, speelt eveneens een grote rol.

Sommige zijn in staat om op een ontspannen manier te reageren. De wijze waarop ze met tegenslag omgaan, zorgt bij die mensen voor minder stress gerelateerde problemen.

Stress is voor het menselijk lichaam een natuurlijk proces. Maar er zijn allerlei mogelijkheden en methoden om het onder controle te houden en voor rust in je leven te zorgen.

Waarom moet je voor rust in leven zorgen?

Vrouw in rust

Stress en depressie worden vaak geassocieerd met een laag peil in de productiviteit van een persoon. Dat geldt ook voor slechte prestaties en een verminderde efficiënte op verschillende gebieden van het dagelijkse leven.

De negatieve effecten van stress zijn ook schadelijk voor je gezondheid. Want je zal vatbaarder zijn voor lichamelijke ziekten en andere aandoeningen. Dat komt omdat je immuunsysteem verzwakt is.

Dit zijn enkele problemen die in dit geval kunnen optreden:

 • Gastritis
 • Angst
 • Slapeloosheid
 • Colitis
 • Depressie
 • Seksuele stoornissen
 • Een hoge bloeddruk
 • Hartaanval
 • Maagzweren
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Psychose
 • Haaruitval

Enkele gewoonten voor rust in je leven

1. Eet gezond en met mate

Mensen gaan maaltijden overslaan omdat ze het te druk hebben. Dit is een grote vergissing.

Want door gezond te eten verschaf je het lichaam voldoende voedingsstoffen. Dit zal helpen om stressvolle situaties aan te pakken.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen zelfs stress en vermoeidheid tegenwerken.

Eet of drink dus meer:

 • Bosbessen
 • Groene thee
 • Spinazie
 • Melk
 • Donkere chocolade
 • Zalm
 • Rijst

2. Beweeg voldoende

Beweging voor rust in je leven

Door actief te blijven zal je van veel lichamelijke en psychologische voordelen genieten.

Want het is bekend dat bewegingsoefeningen endorfines vrijmaken. Dit geven je een gelukkiger gevoel. Bovendien bevordert het je lichamelijke prestatie en de capaciteit van de longen.

Het ontladen van de spanning zal je geest en je lichaam doen ontspannen. Je zal je dus beter voelen. Tegelijkertijd zorgt het voor een betere slaapkwaliteit. Het zal ook helpen om het stressniveau en agressieve gevoelens te verminderen.

3. Zorg voor een goede nachtrust

Het is belangrijk dat je ‘s nachts goed slaapt. Want tijdens de slaap verwerken de hersenen de grote hoeveelheid informatie die je overdag opgenomen hebt.

Dit proces laat het lichaam herstellen van stress en de invloeden hiervan. De staat waarin je geest en je lichaam zich bevonden, wordt dus met andere woorden hersteld.

Anderzijds hebben onderzoeken ook aangetoond wat het effect is van naast je partner slapen. Het vermindert stressgevoelens door het cortisolniveau te doen dalen en de productie van oxytocine te verhogen.

Oudere mensen moeten zeven tot negen uren per dag slapen. Volwassen tussen de zeven en de acht uur. Adolescenten tussen de acht en de tien uur. En kinderen moeten dagelijks tussen de acht en de twaalf uren slapen.

4. Probeer yoga en meditatie

Yoga voor rust in je leven

Tegenwoordig zijn deze activiteiten erg populair. De reden is namelijk dat ze heel doeltreffend werken om stress te verminderen.

De invloed van yoga op het stressniveau zijn nog niet onderzocht. Maar binnen de wetenschappelijke gemeenschap bestaat er wel een consensus dat Kirtan Krija Meditatie (KKM) erg heilzaam is.

Je mediteert gedurende acht weken elke dag twaalf minuten. Dit vermindert de biologische mechanismen die onder andere verantwoordelijk zijn voor een stijging van ontstekingen in het immuunsysteem.

Een studie door de Nationale Universiteit van Seoul (Zuid-Korea) heeft het effect van mindful-meditatie aangetoond. Op lange termijn zou het een mogelijke behandelingsstrategie kunnen zijn voor klinische populaties met depressie en angststoornis.

5. Zing, dans en luister naar muziek

Men zegt dat de volledige wereld harmonie en ritme is. De wereld op zich heeft geen last van stress want dit zou het ritme verloren doen gaan. Dit zijn de basiselementen voor muziek.

David Garcia-Rodrigo Roquero heeft een boek geschreven met de titel “Gelukkig zijn volgens Don Quixote”. In het boek beweert de auteur dat muziek en zang positieve emoties en motivatie verhogen.

Want ze veroorzaken de productie van endorfines. Die dragen bij tot gevoelens van welbevinden. Ze verminderen angst en bieden een afleiding zodat je je pijn vergeet.

The Mind Lab is een onderzoeksgroep die dit effect bestudeerd heeft. Volgens hen is “Weightlessness” één van de meest ontspannende liedjes ter wereld. Het doet immers je angst tot bijna vijfenzestig procent dalen.

Bij het zingen moet je bij voorbeeld dieper ademen. Op die manier voorzie je het lichaam van zuurstof. Hieruit volgt dat je lichaam zich ontspant.

Zingen bevordert ook de productie van endorfines en oxytocine. Die elementen zullen angst en stress verlichten. In sommige gevallen kan het zelfs de symptomen van depressie en eenzaamheid verbeteren.

Wanneer je danst, beïnvloedt het ritme van de muziek je hart en je ademhaling. Het zorgt ook voor rust in de linkerhersenhelft. Dit deel van de hersenen is onder andere verantwoordelijk voor de emotie en de intuïtie.

Wil je in goede gezondheid blijven? Ontwikkel dan enkele gewoonten die helpen om een rustiger leven te leiden. Met de informatie uit dit artikel weet je nu hoe je voor rust in je leven moet zorgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Black, DS, Cole, SW, Irwin, MR, Breen, E., St. Cyr, NM, Nazarian, N., Khalsa, DS y Lavretsky, H. (2013). La meditación yóguica revierte la dinámica de transcriptoma relacionada con NF-κB e IRF en leucocitos de cuidadores familiares de demencia en un ensayo controlado aleatorio. Psychoneuroendocrinology, 38 (3), 348–355. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2012.06.011.
 • Troxel WM. It’s more than sex: exploring the dyadic nature of sleep and implications for health. Psychosom Med. 2010;72(6):578-586. doi:10.1097/PSY.0b013e3181de7ff8.
 • Hwang WJ, Lee TY, Lim KO, et al. The effects of four days of intensive mindfulness meditation training (Templestay program) on resilience to stress: a randomized controlled trial. Psychol Health Med. 2018;23(5):497-504. doi:10.1080/13548506.2017.1363400.
 • A Study Investigating the Relaxation Effects of the Music Track Weightless by Marconi Union in consultation with Lyz Cooper. Mindlab International. https://www.britishacademyofsoundtherapy.com/wp-content/uploads/2019/10/Mindlab-Report-Weightless-Radox-Spa.pdf.
 • García-Rodrigo Roquero D. Cómo ser feliz según Don Quijote. Madrid: Bubok Publishing S.L.; 2017.
 • Baratucci, Yanina (2011). Estrés y alimentación. Universidad FASTA. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/handle/123456789/343?show=full.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.