Vijf oefeningen om angst onder controle te houden

18 oktober 2017
Heb je last van angst? Ontdek dan een paar geweldige oefeningen die je kunnen helpen er beter mee om te gaan!

Angst is een emotionele gemoedstoestand die gepaard gaat met bezorgdheid, spanning en vrees.

Mensen die last hebben van angst voelen zich vaak hopeloos in situaties waar ze geen controle over denken te hebben. Hiertoe behoren ook situaties waarin ze het gevoel hebben alsof ze gevaar lopen.

Het is voor de mensen die er last van hebben absoluut niet makkelijk om hun angst onder controle te houden. Het lijkt van buitenaf misschien wel mee te vallen of ronduit onnozel. In werkelijkheid is het echter zeer lastig om dit soort gevoelens in bedwang te houden.

Angst is niet langer normaal wanneer het oncontroleerbaar wordt en meer dan zes maanden aanhoudt. In dit geval is het van belang om angst te behandelen alsof het een ziekte is en om de hulp van een deskundige in te schakelen.

Het is belangrijk om angst onder controle te houden, zodat je werkelijk van je leven kunt genieten. In dit artikel zullen we iets dieper ingaan op deze aandoening en zullen we een paar oefeningen voorstellen die je kunnen helpen het te beheersen.

Lees ook: Heb je last van een stress- of angststoornis?

Symptomen van angst

Angstige vrouw

Het is vrij makkelijk om angst te herkennen. Bij de meeste van ons komt het automatisch opzetten. Toch hebben we even een lijstje gemaakt van de meest voorkomende symptomen, mocht je twijfels hebben:

 • Borstpijn en hartkloppingen
 • Duizeligheid en vertigo
 • Misselijkheid en maagproblemen
 • Overmatig zweten, opvliegers of rillingen
 • Gevoelens van verstikking
 • Tintelingen of gevoelloosheid
 • Controleverlies of het gevoel gek te worden
 • Vrees (in het algemeen, en met name in relatie tot waargenomen gevaren)

Angst is een emotionele gemoedstoestand die moeilijk te controleren is. Het kan echter wel behandeld worden, zelfs als het zich niet regelmatig voordoet. Bovendien hoeft het niet gediagnosticeerd te worden.

1. Ademhalingsoefeningen om angst onder controle te krijgen

Houd gedurende de dag een beetje tijd vrij waarin je niets hoeft te doen en geen verantwoordelijkheden hebt.

Zorg ervoor dat je in deze tijd nergens door gestoord kunt worden. Maak daarnaast de belofte aan jezelf om jezelf niet op te jutten om zo snel mogelijk klaar te zijn. Het is belangrijk dat je de nodige tijd neemt om goed te ontspannen.

Lees ook: Zeven geweldige manieren om je geest te ontspannen

 • Zorg ervoor dat je helemaal op je gemak bent. Je kunt zowel zitten of liggen.
 • Wanneer je jezelf in een comfortabele houding bevindt, doe je je ogen dicht en richt je al je aandacht op je ademhaling.
 • Richt je op hoe de lucht je longen vult en langzaam weer verlaat.
 • Naarmate de tijd verstrijkt, is het de bedoeling dat je ademhaling steeds langzamer wordt. Adem diep in en uit, zodat de lucht ook in het onderste gedeelte van je longen terecht kan komen. Adem langzaam in door je neus. Houd je adem een paar seconden is. En laat het je lichaam dan langzaamaan weer verlaten.

Blijf deze oefening een paar minuutjes herhalen.

Deze oefening zal je helpen om je gemoedstoestand constant onder controle te houden. Daarnaast kan het echter ook helpen om de angst die zomaar uit het niets komt opduiken, te beheersen.

2. Wandelen

Wandelen om angst onder controle te houden

Wandelen is de makkelijkste manier om angst te beheersen. Je hoeft er niet voor naar de sportschool te gaan of er speciale kleding voor te kopen, of een personal trainer voor in te schakelen.

Dit is zo’n goede oefening, dat ’s ochtends een half uurtje wandelen ervoor zal zorgen dat je er de hele dag profijt van hebt. Zorg er dus voor dat je dagelijks een eindje gaat wandelen. Maak ook een korte wandeling wanneer je voelt dat je last begint te krijgen van angst.

Lees ook: Waarom wandelen gunstig is voor de hersenen

3. Hardlopen

Nog een oefening die kan helpen om angst makkelijker te beheersen, is een eindje hardlopen. Bovendien helpt deze sport je ook om gewicht te verliezen. Terwijl je calorieën verbrandt, zal je lichaam serotonine vrijlaten.

Dit is goed, omdat serotonine zal helpen om je humeur en mentale gezondheid te verbeteren. Wanneer je van deze sport een gewoonte maakt, zul je zien dat het ook je slaapkwaliteit zal verbeteren en dat het ervoor zal zorgen dat je meer rust krijgt.

4. Dansen

Dansen om angst onder controle te houden

Dansen helpt je lichaam om endorfines vrij te laten. Dit is een geweldige bonus, aangezien deze hormonen je zullen helpen om angst en stress te beheersen. Bovendien zorgt het er tegelijkertijd ook voor dat je hart gezonder wordt.

Het enige wat je hoeft te doen, is een muziekje opzetten en beginnen te bewegen. Je zult zien hoe veel sneller de tijd voorbijgaat wanneer je op je gemak begint te raken en je ritme te pakken begint te krijgen.

Hoewel je misschien niet elke dag zult dansen, is het toch handig om dit idee in je achterhoofd te houden. Angst leren tegengaan, houdt deels ook in dat je nieuwe dingen leert doen. Probeer het dus eens!

Misschien ook interessant: Dansen en wandelen beschermen je tegen Alzheimer

5. Leer je zorgen te vergeten

Hoewel dit niet echt een lichamelijke bezigheid is, is het wel erg belangrijk om angst te kunnen beheersen. Het is belangrijk om met onaangename situaties om te leren gaan, zodat ze geen controle krijgen over je leven.

Onthoud dat de meeste van de dingen waar jij gestrest van raakt vaak lang niet zo erg zijn als je denkt. Je geest is zeer krachtig en kan een groot deel van zijn aandacht richten op onmogelijke situaties, alleen maar omdat jij ze belangrijk maakt.

Accepteer dat je er zelf niets aan hebt om angstig te zijn en je onnodig zorgen te maken. Als je je angstige manieren van denken niet kunt vermijden, probeer jezelf dan eens af te leiden met iets groters: voer een bepaalde bezigheid uit of probeer met iemand te praten.

Basisstappen wanneer je last hebt van een angstaanval

Wanneer je last hebt van een angstaanval, is de kans groot dat je op het moment niet weet wat je moet doen of hoe je moet reageren. In dit geval is het belangrijk om te onthouden dat je:

 • De oorzaak van je angstaanval leert te identificeren.
 • Een manier vindt om spanning te verlichten. Dit kan zijn door middel van ademhalingsoefeningen of lichaamsbeweging.

Ook al kan het nu nog vrij lastig lijken, maar beetje bij beetje, zul je de touwtjes weer in eigen handen krijgen. Bovendien zul je hier elke keer sneller in worden.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com

Bekijk Ook