Cervicogene duizeligheid: oorzaken en behandeling

Cervicogene duizeligheid is zeer ongemakkelijk en belemmerend. Deze duizeligheid kan ingrijpende gevolgen hebben voor je dagelijkse leven en productiviteit.
Cervicogene duizeligheid: oorzaken en behandeling

Laatste update: 01 oktober, 2018

Cervicogene duizeligheid is niet alleen een zeer ongemakkelijke aandoening, maar ook een bijzonder belemmerende aandoening. De vorm van duizeligheid kan ingrijpende gevolgen hebben voor je dagelijkse leven, je dagelijkse verantwoordelijkheden en je productiviteit.

Tintelingen, rillingen, gevoeligheid voor kou, spanning in de hals, duizeligheid etc. zijn de meest voorkomende symptomen van deze aandoening. Ze worden helaas in de meeste gevallen op een gegeven moment chronisch.

De wervels in de nek, die ervoor zorgen dat we ons hoofd omhoog kunnen houden, bestaan uit zeven delen. In deze delen doet spanning zich het meeste voor. Een slechte houding, vermoeidheid en angst leiden uiteindelijk tot de akelige problemen die gerelateerd zijn aan duizeligheid.

Oorzaken van cervicogene duizeligheid

  • Degeneratieve veranderingen in de wervelkolom kunnen neurovasculaire compressie veroorzaken, wat uiteindelijk onvermijdelijk leidt tot stijfheid.
  • Als de bewegingssensoren (de ogen en het binnenoor) tegenstrijdige informatie doorgeven aan die delen van het lichaam die de beweging van de nek controleren, dan ontstaat een gevoel van instabiliteit. Hoewel de ogen beweging registreren, beweegt de vloeistof in het binnenoor niet. Hierdoor blijven de atlaswervel en de axiswervel stijf. Als gevolg van deze ‘systeemfout’, kunnen de hersenen niet de juiste signalen uit de nek ontvangen en krijg je last van evenwichtsstoornissen en duizeligheid. Dit alles kan ervoor zorgen dat we ons zelfvertrouwen verliezen als het aankomt op onze normale, alledaagse activiteiten. Zelfs op dagen dat de nek weinig pijnklachten geeft, zijn we vaak geneigd extreem berekend te zijn op de gevreesde duizeligheid. Vreemd genoeg kan deze angstige staat van bewustzijn en waakzaamheid juist leiden tot nog meer duizeligheid!

Hoe je cervicogene duizeligheid kunt behandelen

Aanbevolen behandelingen cervicogene duizeligheid

  • Koud/warm-behandeling: Leg om te beginnen een zak met ijs drie minuten lang op de nek. Neem vervolgens een hete douche of leg een warm kompres of een warme kruik op de nek. Let wel: het is niet aanbevolen om een verwarmingskussen gedurende de nacht op de huid te laten.
  • Vermijd zoveel mogelijk intense lichamelijke activiteit. Het is belangrijk om ontstekingen in het cervicogene gebied te vermijden.
  • Het nemen van een bad met rozemarijn of lavendel kan ook erg behulpzaam zijn. Beide planten hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen erg goed helpen bij spierspasmen, pijn in de onderrug, nekpijn etc.
  • Probeer een regelmatig slaappatroon aan te houden. Dit zal namelijk bijdragen aan de stabiliteit van het lichaam en het voorkomen van stress.
  • Fysiotherapie kan wonderen verrichten en ook aerobische oefeningen kunnen erg goed helpen de flexibiliteit van het lichaam en het zenuwsysteem te behouden, wat nodig is om je welzijn te herstellen. Het is tevens belangrijk om de stijfheid in de nek te verminderen en de beweeglijkheid te behouden. Des de stijver de nek namelijk is, des te groter de onbalans tussen het binnenoor en het zicht. Dit is de voornaamste oorzaak van duizeligheid.

Planten die kunnen helpen tegen cervicogene duizeligheid

Japanse notenboom: Het extract uit deze boom bevordert de circulatie in de hersenen en kan oplossing bieden bij duizeligheid, oorsuizen, hoofdpijn etc. Je kunt er een infusie van drinken of het innemen in de vorm van supplementen. Deze supplementen kun je bij de drogisterij of in reformwinkels kopen.

Gember: Door de eigenschappen die gember bevat is het een uitstekend middel tegen duizeligheid en het voorkomen van misselijkheid.

gember

Passiebloem (passiflora): Helpt duizeligheid voorkomen, maar is ook zeer geschikt voor het verlichten van stress en angst – twee boosdoeners als het aankomt op het veroorzaken van cervicogene pijn.

Rode wijn: Wordt veelal gebruikt om cerebrale circulatie te verbeteren en is daarom behulpzaam voor mensen die last hebben van duizeligheid, misselijkheid en migraines.

Druivensap is even behulpzaam als de bladeren van de rode druif, die gedroogd kunnen worden gebruikt om een infusie van te maken. Kook de bladeren in water, laat even intrekken en drink meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid.

Misschien ook interessant om te lezen:

Nieuwe en effectieve behandeling tegen migraine

Kamille en munt infusies: Kamille en munt hebben net als gember eigenschappen die misselijkheid en braken verlichten en een duizelig gevoel reguleren. Infusies van kamille en munt kun je zo vaak drinken als je wilt.

Vitamine B6

Er zijn vele onderzoeken verricht die het belang van vitamine B6 bij het oplossen van duizeligheid ondersteunen. Pyridoxine ondersteunt de spijsverterende werking van enzymen en aminozuren die verbonden zijn aan je humeur, energie, spiergebruik en je lichamelijke evenwicht.

Vitamine B6 is onmisbaar bij het behouden en verbeteren van de gezondheid van de botten en wervels en bij het verminderen van anstgevoelens, evenwichtstoornissen en braken.

Vitamine B6 is te verkrijgen in de vorm van capsules. Deze kun je kopen in reformwinkels.  De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6  is 1,3 mg voor volwassenen en 0,6 mg voor kinderen tussen 8 en 13 jaar.

bladgroenten

Vitamine B6 zit ook in volkoren, bananen, aardappelen, knoflook, kastanjes, pruimen, pistachenoten, bloemkool, spinazie etc. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carrasco-Uribarren, A., & TRICAS MORENO, J. M. (2018). Efectividad de un protocolo de manipulación tracción en posición de reposo de la columna cervical superior en pacientes con mareo cervicogénico. Universidad de Zaragoza: Zaragoza, Spain. https://zaguan.unizar.es/record/75420#
  • Combalia Aleu, A., Suso Vergara, S., Segur Vilalta, J. M., García Ramiro, S., & Alemany González, F. X. (2001). Síndrome del latigazo cervical. Med. integral (Ed. impr.), 38(3), 95-102.
  • Grande-Alonso, M., Moral Saiz, B., Mínguez Zuazo, A., Lerma Lara, S., & La Touche, R. (2018). Biobehavioural analysis of the vestibular system and posture control in patients with cervicogenic dizziness. A cross-sectional study. Neurología (English Edition). http://doi.org/10.1016/j.nrleng.2016.06.006
  • Molina Moreno, M. B., & Padilla, M. Efectividad de la terapia manual en el vértigo cervical.
  • Otero-Velasco, E. F., Muñoz-Moreno, E. G., & Gomez-Calvache, L. J. (2019). Audiología y Mareo de Origen Cervical. Areté, 19(2), 49-60.
  • Uehara Benites, M. A., Pérez-Garrigues, H., & Morera Pérez, C. (2009). Expresión clínica de las alteraciones del equilibrio en pacientes con síndrome de latigazo cervical. Acta Otorrinolaringológica Española. http://doi.org/10.1016/S0001-6519(09)71224-5
  • Valda-Rodrigo, J., Benito-Orejas, J. I., & Alonso-vielba-varea, J. (2018). Revisión sobre el vértigo cervical.
  • Ballesteros Lara T, Martínez Montes M, Delgado Sala A. Costilla cervical en el diagnóstico diferencial de una masa supraclavicular. Rev Pediatr Aten Primaria. 2014;  16( 61 ): 45-48.
  • Martín Aragón S, Benedí J. Vértigo y mareo. Farmacia Profesional. 2004; 18 (5): 70-77.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.