Onvoldoende slaap kan ernstige gevolgen hebben

22 oktober 2017
Als je gewend bent heel weinig te slapen, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt wat de gevolgen zijn voor je concentratie. Onvoldoende slaap kan zelfs de huid aantasten. Draag dus beter zorg voor je gezondheid en slaap meer!

Hoe goed slaap je volgens jou? Denk je dat je goede slaapgewoonten hebt?

Vaak gebeurt het dat je door je werk of door je dagelijks activiteiten een aantal uren slaap overslaat of minder uren slaapt. Het lijkt de meest normale zaak van de wereld. Bovendien denken vele mensen dat het oké is en noodzakelijk.

Maar heb je je al eens afgevraagd vat de gevolgen zijn als je niet genoeg slaapt? De meeste mensen vergeten dat slapen even belangrijk is als eten, gehydrateerd blijven en je ontspannen. Je ontspannen en slapen zijn inderdaad niet dezelfde dingen, want je kan je ook ontspannen terwijl je tv kijkt of een boek leest. En toch ben je op die momenten niet aan het slapen.

Blijf verder lezen en ontdek in dit artikel wat de gevolgen zijn van onvoldoende slaap. Het is tijd om meer zorg te dragen voor jezelf.

Een hoog angstniveau

Angst

Wanneer je slaapt, dan herstelt het lichaam zich. Het vermindert ook de spierspanning die te wijten is aan de stress van de voorbije dag. Dat is dan ook de reden dat stress zich opstapelt en vermenigvuldigt als je onvoldoende slaapt. Daardoor wordt het ook moeilijker om de uitdagingen van de volgende dag het hoofd te bieden.

De verbinding tussen je lichaam en je geest is erg intens. Als je dus de stress niet laat verdwijnen door voldoende te slapen, dan keert die terug onder de vorm van angst.

Angst kan ook veroorzaakt worden door het chronisch vrijgeven van adrenaline. Dit komt heel vaak voor als je niet elke nacht genoeg slaapt. Probeer dus om altijd goed te slapen. Bovendien is het belangrijk dat je elke nacht meerdere uren slaapt.

Depressie

Een ander gevolg van onvoldoende slaap is depressie. Dat komt omdat een tekort aan slaap de werking van de neurotransmitters verstoort. In dit geval kan het leiden tot een daling in de synapsen tussen de neuronen die je stemming regelen.

Telkens wanneer je je een beetje depressief of slecht voelt, zou je moeten nagaan hoeveel uren je hebt geslapen. Je zou kunnen ontdekken dat het niet je leven is dat misloopt, maar dat je op een verkeerde manier slaapt.

Gebrek aan concentratie

Gebrek aan concentratie

Misschien hecht je hier geen geloof aan, maar de slaap heeft een rechtstreeks effect op het denken en het leervermogen. Om die reden zullen deze cognitieve processen beschadigd raken wanneer je niet genoeg slaapt.

Wanneer je niet minstens zeven uren slaapt, dan worden de volgende functies ernstig aangetast: de aandacht, de waakzaamheid, het redeneren en de manier waarop je problemen oplost. Het gevolg is dat het leerproces bijna niet meer functioneert.

De slaapcyclussen spelen ook een erg belangrijke rol in het verstevigen van de herinneringen in je geest. Als je dus onvoldoende uren slaapt, dan ben je niet langer in staat om te onthouden wat je hebt geleerd.

Problemen van zwaarlijvigheid en een hoge bloeddruk

Melatonine regelt de hormonen die je een hongergevoel (ghreline) geven of een verzadigd gevoel (leptine). Wanneer je minder slaapt, dan stijgt het peil van de ghreline en daalt het peil van de leptine. Dit is de ideale situatie voor gewichtstoename en zwaarlijvigheid.

Daar komt nog bij dat mensen die niet op de juiste manier slapen, weinig zin hebben om te bewegen, want ze voelen zich te moe. Bij die mensen is de kans ook groter dat ze voedingsmiddelen zullen eten die veel verzadigde vetten en suiker bevatten.

Als die redenen voor jou nog niet voldoende zijn om je ongerust te maken over de gevolgen van onvoldoende slapen, dan hebben we er hier nog één: je hart zal steeds zwakker worden.

Wanneer je slechts vijf of zes uren per nacht slaapt, dan stijgt je bloeddruk, want slapen houdt je stresshormonen onder controle. Tegelijkertijd reguleert het de bloeddruk en zorgt het ervoor dat je bloeddruk op een gezond niveau is.

Problemen van het immuunsysteem

Afweer

Wanneer je slaapt, dan produceert het immuunsysteem beschermende cytokines, antilichamen en cellen. Die bestanddelen zullen infecties bestrijden. Dit proces is noodzakelijk om vreemde bestanddelen zoals bacteriën en virussen aan te pakken. Een van de gevolgen van niet genoeg slapen is dat het immuunsysteem onvoldoende de kans krijgt om zijn kracht en vitaliteit te laten recupereren.

Als je niet genoeg slaapt, dan is de kans groot dat je lichaam niet in staat zal zijn om zich te verdedigen tegen infecties. Het resultaat is dat je vaker ziek zal worden. Wanneer je jezelf voortdurend berooft van slaap, dan zal op lange termijn het risico verhogen op het ontwikkelen van een chronische aandoening.

Vroegtijdige veroudering van de huid

Je krijgt wallen onder je ogen. Dat is een ander gevolg van onvoldoende slaap. Wanneer je niet minstens zes uur slaapt, dan komt er een grote hoeveelheid cortisol vrij. Cortisol is het stresshormoon.

Vrouwen die gewoonlijk slecht slapen of erg weinig slapen, vertonen tekenen van vroegtijdige veroudering, zoals rimpels.

In hoge hoeveelheden kan cortisol het collageen afbreken. Het gevolg is dat je huid er niet langer veerkrachtig, gezond en glad zal uitzien.

Wil je dat je huid er gezond uitziet, maar bereik je met crèmes en verzorgingen niet de gewenste resultaten? Dan is het misschien een goed idee om meer te slapen en vroeger naar bed te gaan. De huid vernieuwt zich tussen 22.oo en 02.00 uur.

Vermijd de gevolgen van onvoldoende slaap

Ben jij een van die mensen die niet genoeg slapen? Misschien heb je dan in dit artikel enkele gevolgen herkend.

Als je het met sommige van deze problemen lastig hebt, verander dan je gewoontes. Je zal ongetwijfeld het verschil voelen.

Bekijk Ook