Acht essentiële ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Het is niet alleen belangrijk om ontstekingsremmende voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, maar ook om voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen opwekken te vermijden, zoals vetten en suikers. 
Acht essentiële ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Last update: 24 augustus, 2022

Heb je wel eens gehoord van ontstekingsremmende voedingsmiddelen? De ontstekingsprocessen in je lichaam maken deel uit van een genezingsproces dat het immuunsysteem activeert wanneer het interne of externe organismen detecteert.

Ontsteking wordt gekenmerkt door symptomen als zwelling, roodheid, pijn en warmte. Het kan verband houden met ziekteverwekkers of irriterende stoffen.  Het kan echter ook het product zijn van trauma of een progressieve ziekte. De ernst van de ontsteking hangt af van waar het door werd getriggerd. Ontsteking is echter bijna altijd een probleem voor je algehele lichamelijke welzijn. 

Gelukkig kunt je de ontsteking, ongeacht de oorzaak, op natuurlijke wijze remmen door voedingsmiddelen te consumeren die een ontstekingsremmende werking hebben. Daarom delen we in dit artikel acht van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zodat je ze je ze in het vervolg kunt gaan opnemen in je dagelijkse dieet.

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen

1. Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn een van die ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Blauwe bessen zijn tegenwoordig erg populair geworden omdat ze een belangrijke bron van vezels en antioxidanten zijn. Samen helpen deze voedingsmiddelen om de cellen in je lichaam te beschermen.

Deze eigenschappen van deze mooie besjes helpen, naast de vitaminen en mineralen die ze bevatten, om de ontstekingsprocessen in je lichaam in balans te houden. Dit geldt zelfs in chronische gevallen van artritis of hartproblemen.

2. Uien

De regelmatige consumptie van uien is een gewoonte die het risico op ontstekingen en infectieziekten vermindert. Deze groente bevat ontstekingsremmende stoffen zoals allicine en quercetine. Beide helpen om lichaamsweefsels te beschermen tegen de negatieve effecten van vrije radicalen.

Bovendien hebben uien ook belangrijke antibiotische en schimmelwerende eigenschappen en helpen ze om het immuunsysteem te versterken.

3. Knoflook

Knoflook is een van die ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Knoflook bevat soortgelijke voedingsstoffen als ui en behoort daarom ook tot de lijst van ontstekingsremmende voedingsmiddelen die verschillende soorten ziekten kunnen voorkomen en behandelen.

Wederom werk het hoofdbestanddeel allicine als een pijnstiller en heeft het verzachtende eigenschappen. Dit is ideaal voor het verminderen van pijn veroorzaakt door bijvoorbeeld artritis of shock.

4. Tomaten

Vervolgens is deze heerlijke groente een bron van essentiële voedingsstoffen die zwelling en pijn kunnen minimaliseren. Bovendien kun je tomaat gemakkelijk opnemen in je dagelijkse dieet.

Het bevat stoffen zoals lycopeen, een antioxidant die de negatieve effecten van vrije radicalen remt en ontstekingsreacties in lichaamsweefsels voorkomt.

Daarnaast bevat het ook essentiële vitaminen en mineralen. Zodra deze in je lichaam zijn opgenomen, beschermen ze je lichaamscellen en verbeteren ze de processen die gifstoffen en ziekteverwekkers uit het lichaam verwijderen.

5. Kokosolie

Ook kokosolie is een van die ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Kokosolie heeft een zeer belangrijke plaats gekregen als cosmetisch en medicinaal product. Dit komt omdat de essentiële voedingsstoffen die kokosolie bevat prachtige voordelen bieden.

Kokosolie bevat vrij veel calorieën en vetten, maar het is tevens een product dat gemakkelijk te verteren is en helpt om de antioxidanten in je lichaam te beschermen.

Het is aan te raden om kokosolie te consumeren om ontstekingen in de spieren en gewrichten te bestrijden. Het verbetert immers de bloedsomloop en heeft een thermogene werking die je helpt om te ontspannen.

6. Lijnzaad

Ook lijnzaad verdient zonder meer een plekje op deze lijst van ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Het is tenslotte een plantaardige bron van omega 3-vetzuren en fytonutriënten.

Deze voedingsstoffen helpen bij het reguleren van de ontstekingsprocessen in jouw lichaamsweefsels. Bovendien zijn ze effectief in het bestrijden van cellulaire veroudering.

Daarnaast helpen de eigenschappen van lijnzaad om hormonale onevenwichtigheden te voorkomen en gifstoffen en bacteriën die ziektes veroorzaken, te elimineren.

Omdat het voedingsvezels bevat, is lijnzaad ook ideaal om een goede spijsvertering te bevorderen en darmproblemen te voorkomen.

7. Ananas

Ook ananas is een van die ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Deze heerlijke tropische vrucht biedt meerdere voordelen voor je gezondheid.

De belangrijkste ontstekingsremmende eigenschappen heeft ananas te danken aan het bromelaïne dat het bevat. Dit is een natuurlijk enzym dat onder andere antioxidanten bevat en kanker bestrijdt.

Bovendien heeft deze vrucht vochtafdrijvende en reinigende eigenschappen, die helpen bij het verwijderen van gifstoffen en opgehoopt vocht, waardoor ze er niet voor kunnen zorgen dat ontstekingen erger worden.

Het regelmatig consumeren van ananas kan helpen om gezonde gewrichten te behouden en het risico op spijsverteringsproblemen en cardiovasculaire aandoeningen te verminderen.

8. Koudwatervissen

Ten slotte raden wij aan om koudwatervissen te consumeren die een aanzienlijke hoeveelheid omega 3-vetzuren bevatten. 

Deze voedingsgroep, die ook aminozuren en antioxidanten bevat, vermindert het risico op het ontwikkelen van hartproblemen en gewrichtsaandoeningen.

Bovendien helpt het minstens twee keer per week eten van dit soort vissen om vet, dat ontstekingen kan opwekken, uit je slagaders te verwijderen.

Enkele van de meest aanbevolen koudwatervissen zijn:

  • Tonijn
  • Zalm
  • Makreel
  • Sardines
  • Kabeljauw
  • Haring
  • Forel

Hoe vaak eet jij deze ontstekingsremmende voedingsmiddelen? Nu je weet hoe goed ze voor je lichaam zijn, is dit een goede reden om ze eens vaker in je dieet op te gaan nemen.

Over het algemeen zal het eten van deze voedingsmiddelen de gezondheid van je immuunsysteem versterken. Bovendien helpen ze de ernst van verschillende soorten aandoeningen te verminderen.

Zorg er daarnaast voor dat je je consumptie van deze voedingsmiddelen aanvult met een dieet dat weinig vetten en suikers bevat, aangezien deze stoffen de voordelen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen kunnen verminderen. It might interest you...

4 indrukwekkende ontstekingsremmende remedies met kurkuma
Gezonder Leven
Read it in Gezonder Leven
4 indrukwekkende ontstekingsremmende remedies met kurkuma

Deze wortel is ongelooflijk gunstig voor je lichaam. Lees verder om vijf ontstekingsremmende remedies met kurkuma te ontdekken.  • Lin W, Li Z. Blueberries inhibit cyclooxygenase-1 and cyclooxygenase-2 activity in human epithelial ovarian cancer. Oncol Lett. 2017 Jun;13(6):4897-4904. doi: 10.3892/ol.2017.6094. Epub 2017 Apr 25. PMID: 28599493; PMCID: PMC5453164.
  • Mahomoodally F, Ramcharun S, Zengin G. Onion and Garlic Extracts Potentiate the Efficacy of Conventional Antibiotics against Standard and Clinical Bacterial Isolates. Curr Top Med Chem. 2018;18(9):787-796. doi: 10.2174/1568026618666180604083313. PMID: 29866009.
  • Mirahmadi M, Azimi-Hashemi S, Saburi E, Kamali H, Pishbin M, Hadizadeh F. Potential inhibitory effect of lycopene on prostate cancer. Biomed Pharmacother. 2020 Sep;129:110459. doi: 10.1016/j.biopha.2020.110459. Epub 2020 Jun 30. PMID: 32768949.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.