Tien gezonde voordelen van lijnzaad

Hoewel de meeste voordelen van lijnzaad voor de binnenkant van het lichaam zijn, kan het ook worden gebruikt om het verouderingsproces te vertragen en de verschijning van rimpels uit te stellen.
Tien gezonde voordelen van lijnzaad

Laatste update: 05 november, 2018

Lijnzaad (linum usitatissimum) is een plant die zowel in de textielindustrie als in de voedselindustrie wordt gebruikt. In de laatste paar jaar is deze plant namelijk vrij beroemd superfood geworden dankzij de veronderstelde gezonde voordelen van lijnzaad.

Deze zaden zouden rijk zijn aan omega 3-vetzuren en antioxidanten. Dat zijn stoffen die functioneren als voedingssupplementen, die goed zijn voor de gezondheid. Door de vele goede voedingsstoffen wordt lijnzaad eveneens aangeraden in diëten om gewicht te verliezen.

Er zijn echter nog meer voordelen van lijnzaad. In dit artikel willen we alvast tien van de beste voordelen met je delen.

Ontdek 10 voordelen van lijnzaad

1. Lijnzaad kan je helpen om gewicht te verliezen

Weegschaal

De plantaardige vezels die lijnzaad bevat kunnen krachtige bondgenoten zijn als het gaat om gewicht verliezen op een gezonde manier.

Deze voedingsstoffen kunnen eveneens de spijsvertering verbeteren. Je voelt je tevens voller, zodat je voorkomt dat je te veel calorieën binnenkrijgt.

2. Lijnzaad kan je helpen je cholesterol te reguleren

Het aanzienlijke gehalte aan oplosbare vezels in lijnzaad kan helpen voorkomen dat cholesterol oxideert in de slagaders. De vezel zou zich rond de schadelijke lipiden wikkelen en op die manier voorkomen dat ze vast blijven zitten in de bloedbaan.

3. Lijnzaad kan je helpen om ontstekingen te bestrijden

Artritis

Deze zaden bevatten alfa-linoleenzuur, een stof die een ontstekingsremmende werking heeft. Daarom kan de dagelijkse consumptie van lijnzaad de sleutel zijn tot het helpen voorkomen en behandelen van:

  • Gastritis
  • Tendinitis
  • Colitis
  • Artritis
  • Osteoartritis

4. Lijnzaad zou kunnen helpen om het risico op kanker te verlagen

Lijnzaad zou kunnen beschermen tegen celbeschadiging en het risico op kwaadaardige tumoren verlagen. Er is echter wel nog veel meer onderzoek  nodig om het effect van lijnzaad op kankercellen te bewijzen.

5. Lijnzaad kan de hormonale balans helpen verbeteren

shutterstock_276565730-500x334

Lijnzaad kan een van de beste voedingsmiddelen zijn voor vrouwen in de overgang of vrouwen die lijden aan hormonale onbalans. Dat komt omdat het zaad fyto-oestrogenen zou bevatten, die de hormonen op natuurlijke wijze in balans brengen.

Bovendien kan lijnzaad je vruchtbaarheid helpen verbeteren en symptomen helpen te beheersen die het gevolg zijn van een afname van oestrogeen.

6. Lijnzaad kan goed zijn voor je spijsvertering

Oplosbare en onoplosbare plantaardige vezels kunnen nuttig zijn bij de behandeling van spijsverteringsproblemen, zoals brandend maagzuur, gastritis en constipatie.

Vanwege de grote opnamecapaciteit kan lijnzaad het overschot verminderen aan maagzuur en de vorming van maagzweren voorkomen.

Lijnzaad is een natuurlijke smeermiddel en heeft een mogelijke laxerende werking die de stoelgang makkelijker maakt, zonder de pH van de darmflora te veranderen.

7. Lijnzaad geeft je energie

Hardlopen

Ondanks het feit dat het weinig calorieën bevat, kan lijnzaad je veel energie geven, waar we van kunnen profiteren om onze fysieke en mentale prestaties te verbeteren.

Lijnzaad kan de verbranding van calorieën versnellen en het geeft je meer energie tijdens je training en andere fysieke activiteiten.

8. Lijnzaad kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen

Door zijn zuren, vetten, omega 3 en antioxidanten kan lijnzaad helpen om de vorming van bloedstolsels en aderverkalking te voorkomen. Vergeet echter niet dat een evenwichtig dieet en andere gezonde gewoonten van veel groter belang zijn om dergelijke ziekten te voorkomen.

9. Lijnzaad helpt vroegtijdige veroudering tegen te gaan

Veroudering

Vitaminen in lijnzaad kunnen fungeren als antioxidanten, en die zijn nuttig om vroegtijdige verouderingsprocessen tegen te gaan.

Dergelijke vitaminen omvatten:

  • Vitamine B-complex, inclusief foliumzuur
  • Vitamine C
  • En tot slot: vitamine E

10. Lijnzaad kan helpen om vochtretentie tegen te gaan

Door middel van de mineralen en vezels kan lijnzaad de nierfunctie helpen verbeteren, zodat onze nieren het overtollige water en natrium kunnen filteren.

Door een dergelijk vochtafdrijvend effect krimpen de lichaamsweefsels, en dat weerhoudt hen ervan opnieuw overtollig water vast te houden.

Je kunt van deze voordelen genieten door dagelijks lijnzaadolie te eten, voor of tijdens de hoofdmaaltijd. Ook kun je kiezen voor gemalen lijnzaad. Op deze manier kun je het zaad toevoegen aan salades, soepen, milkshakes en vele andere recepten.

Raadpleeg bij ernstige medische aandoeningen of ingrijpende dieetwijzigingen altijd je arts!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.