Vermijd gewichtstoename tijdens de overgang

24 mei 2016
Naast het veranderen van je eetgewoontes om jezelf aan te passen aan deze nieuwe fase in je leven, kan een half uur wandelen per dag ook helpen om goed in vorm te blijven.

Sommige mensen denken dat gewichtstoename nu eenmaal hoort bij de overgang en dat je aan dit gegeven niet kunt ontkomen. Deze mensen geloven dat hun stofwisseling bepaalde veranderingen ondergaat en dat ze deze veranderingen maar moeilijk, zo niet onmogelijk, onder controle kunnen houden.

Wanneer je menstruatiecyclus geleidelijk aan tot zijn einde komt, betekent dit dat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt. Deze hormonale veranderingen zijn terug te zien in zowel je uiterlijk als je gemoedstoestand.

Door je echter bewust te zijn van de veranderingen die zich tijdens dit proces voor kunnen doen, kun je van te voren al enkele maatregelen treffen om deze veranderingen te voorkomen, met het advies van je dokter natuurlijk altijd in je achterhoofd.

De overgang is een nieuwe fase in je leven, maar het blijft mogelijk om nog net zo levendig, gezond en gelukkig van het leven te genieten als voorheen, simpelweg door goed voor jezelf te zorgen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit kunt doen.

Oorzaken van gewichtstoename tijdens de overgang

Volgens het European Medical Institue of Obesity komen vrouwen tijdens de overgang gemiddeld tussen de 5 à 10 kilo aan. Je vraagt je wellicht af: is dit onvermijdelijk? Kunnen we iets doen om deze gewichtstoename tegen te gaan gedurende deze fase in ons leven?

Natuurlijk kun je er iets tegen doen. Door de juiste maatregelen te treffen, kun je voorkomen dat dit bij jou gebeurt, terwijl je er tegelijkertijd voor zorgt dat je algehele leefkwaliteit erop vooruitgaat. Laten we, om een beter begrip te krijgen van deze veranderingen, echter eerst eens kijken naar de oorzaken.

Hormoonontregeling

Tijdens de overgang zal je lichaam stoppen oestrogeen aan te maken. Dit betekent dat je last kunt krijgen van enkele kleine veranderingen:

 • Je stofwisseling wordt trager en het aantal adipocyten (vetcellen) zal toenemen.
 • Je lichaam zal minder energie nodig hebben, waardoor alle energie die je wel binnenkrijgt, maar niet door je lichaam verbruikt wordt, wordt omgezet in vet.
 • In de meeste gevallen krijgen vrouwen ook te maken met emotionele veranderingen tijdens de overgang. Deze veranderingen kunnen slaapproblemen, angst en zelfs depressie veroorzaken.
 • De overgang kan leiden tot eetstoornissen.
 • Sommige vrouwen ervaren een verlies van spiertonus.
 • Tijdens de overgang zal je spierweefsel geleidelijk aan afnemen. Je zult dus meer vet en minder spieren hebben, waardoor je de kracht en behendigheid die je een paar jaar geleden nog had, zal verliezen.

Lees ook: Behandel overgangsverschijnselen op natuurlijke wijze

Ogen

Omgaan met je emoties

Soms is het zo dat vrouwen de veranderingen die zich voordoen tijdens de overgang op een negatieve manier ervaren. Wanneer ze in de spiegel kijken is het enige wat ze zien het gegeven dat ze één of twee maatjes zijn aangekomen, terwijl ze evenveel hebben gegeten als normaal. Ze vragen zichzelf af: ik let op mijn dieet, waarom heb ik dan toch ineens meer vet op mijn buik, dijen of zelfs in mijn gezicht?

Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat er gaande is in je lichaam – alleen dan ben je in staat manieren te vinden om je leefkwaliteit te verbeteren.

In sommige gevallen kunnen deze emotionele uitdagingen ervoor zorgen dat je bepaalde medicijnen moet gaan slikken, zoals antidepressiva. Op de langere termijn kunnen deze medicijnen echter ook gewichtstoename en andere lichamelijke veranderingen veroorzaken. Vergeet niet om dit in overweging te nemen voordat je begint deze medicijnen te slikken.

Wat kun je doen om gewichtstoename tijdens de overgang te vermijden

Vrouw

Een nieuwe fase vraagt om nieuwe strategieën

Het is hartstikke mogelijk om mooi en aantrekkelijk blijven in je eigen ogen, alsook voor de buitenwereld natuurlijk. De overgang is het begin van een nieuwe fase in je leven waar je ten volle van moet genieten, bewust van de nieuwe veranderingen die zich in je lichaam voordoen. Je moet jezelf nieuwe strategieën aanleren.

Aarzel niet om de hulp van je dokter in te schakelen om je te laten begeleiden gedurende deze overgangsperiode. In sommige gevallen kan hormoonvervangende therapie namelijk erg behulpzaam zijn. Dit is afhankelijk van wat voor soort vrouw je bent en van je lichaamstype.

Eén ding moeten we helaas wel duidelijk stellen en dat is het gegeven dat je lichaam nu minder calorieën nodig heeft dan voorheen. Dit hoeft niet per se te betekenen dat je vanaf nu minder moet eten – het betekent eenvoudigweg dat je ‘beter’ moet eten.

Maak het eten van bepaalde groentes een prioriteit

 • Spinazie
 • Broccoli
 • Pompoen
 • Bloemkool
 • Aubergine
 • Knoflook
 • Ui

Ontdek ook: 8 dingen die je nooit hebt geweten over de menopauze

Eet twee porties fruit per dag

Zoals je waarschijnlijk wel al weet, bevatten sommige fruitsoorten een hoog gehalte aan suiker, waardoor ze kunnen zorgen voor gewichtstoename als je er te veel van eet.

De European Medical Institute of Obesity raadt daarom aan om slechts twee porties fruit per dag te eten.

Wil je weten wat de beste opties zijn?

 • Fruit met wit vruchtvlees: peren en appels.
 • Sinaasappels en aardbeien zijn geweldige bronnen van bioflavanoïden die kunnen helpen symptomen als opvliegers te verlichten.
 • Granaatappel.

Zeg ‘ja’ tegen volkoren havermoutvlokken

Het is sterk aanbevolen om havermout- of roggebrood te eten als ontbijt. Tijdens de lunch kun je deze broodsoorten bijvoorbeeld aanvullen met een salade en wat groente.

Eet twee keer per week vette vis

Vissoorten als zalm voorzien het lichaam van belangrijke omega 3-vetzuren en proteïnen die helpen de gezondheid van je hart te verbeteren alsook je lichamelijke balans in het algemeen.

Het belang van wit vlees en gezonde vetten

Het is een goed idee om deze producten tot wel vier keer per week te eten:

 • Kip of kalkoen.
 • Witte vis, zoals heek, kabeljauw of zeeduivel.
 • Lijnzaad.
 • Voeg olijfolie, blokjes avocado en stukjes noten toe aan je salades.

Vergeet niet om minstens anderhalve tot twee liter water per dag te drinken

 • Het is belangrijk om te onthouden om goed gehydrateerd te blijven. Om dit wat makkelijker te maken kun je jezelf aanleren om altijd een flesje water bij je te hebben.
 • Het is ook een goed idee om dagelijks een glas rode wijn te drinken.

Voldoende lichaamsbeweging

Sporten

Trek wat comfortabele kleding aan en nodig een vriendin uit om lekker te gaan wandelen, dansen, zwemmen, landlopen of fietsen. 45 minuten cardio per dag is een goede gewoonte om jezelf aan te leren.

Wil je meer lezen?: De voordelen van ’s ochtends 30 minuten wandelen

Probeer al deze tips op te volgen om gewichtstoename tijdens de overgang te voorkomen.

Bekijk Ook