Verlicht de symptomen van artritis

Omdat de dingen die je eet bepalend kunnen zijn voor het voorkomen of verergeren van ontstekingen, is het belangrijk dat je veel voedingswaren consumeert die omega 3-vetzuren bevatten.

De dingen die je eet kunnen veel invloed hebben op hoe je je voelt. Ze kunnen zowel goed of slecht zijn voor je gezondheid. Dit zou vrij vanzelfsprekend moeten zijn, aangezien bijna alle delen van je lichaam afhankelijk zijn van je voedselkeuzes. Mensen die last hebben van reumatoïde artritis zouden ervoor moeten zorgen dat ze een gezond en gebalanceerd dieet aanhouden.

In dit artikel delen we daarom enkele van de meest verstandige voedselkeuzes die je kunt maken en leggen we uit waarom essentiële vetzuren kunnen helpen de symptomen van artritis te verlichten.

Een gebalanceerd dieet om de symptomen van artritis tegen te gaan

Het besluit om vanaf nu gezond te eten is een heilzaam besluit voor iedereen, met name voor mensen die last hebben van aandoeningen als artritis. Probeer daarom de volgende voedingswaren in je dagelijkse dieet op te nemen:

 • Groenten
 • Fruit
 • Bonen
 • Volkoren
 • Proteïnen die het lichaam makkelijk kan absorberen
 • Tarwe

Lees ook: Sap vol antioxidanten om artritis te verlichten

Artritis in de Handen

Mensen die last hebben van artritis zouden ervoor moeten zorgen dat ze genoeg vezels binnen krijgen. Aardbeien en havermout bijvoorbeeld bevatten samen veel vezels in een kleine portie.

Als je last hebt van een vlaag van pijn en ontsteking, dan is het verstandig om extra vierge olijfolie te consumeren. Olijfolie heeft namelijk eigenschappen die soortgelijk zijn aan de eigenschappen van aspirine en ibuprofen en dergelijke. Drie à vier eetlepels olijfolie hebben hetzelfde effect op het lichaam als een aspirientje van 200 mg.

Ook knoflook is in dit geval een goede keuze. Knoflook is namelijk in staat spier- en gewrichtsontstekingen te remmen en zorgt er tegelijkertijd voor dat je lichaam meer antioxidanten binnenkrijgt, die verschillende voordelen bieden.

Sesamzaden bevatten een grote hoeveelheid selenium (bij mensen met artritis zijn vaak lage gehaltes van deze stof aanwezig).

Ook vitamine D is een belangrijke voedingsstof die de kans op het ontwikkelen van symptomen van reumatoïde artritis verkleint, vooral bij vrouwen. Deze vitamine kan er ook voor zorgen dat het immuunsysteem sterker wordt en gaat botverlies tegen.

De zon is de beste bron van vitamine D. Het is dan ook goed voor je om jezelf vijftien minuten per dag bloot te stellen aan de zon (zolang je dit niet doet tijdens de heetste uren van de dag, namelijk tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags). Vitamine D kun je ook halen uit volkoren granen en ontbijtgranen.

Handen

Wat zou je moeten eten als je last hebt van symptomen van artritis?

 • Bonen
 • Kikkererwten
 • Haver
 • Gerst
 • Soja
 • Aardappelen
 • Spinazie
 • Broccoli
 • Noten (met name amandelen en pistache)
 • Plantaardige melk
 • Zilvervliesrijst
 • Kokos

Lees ook: Ga artritis tegen met cassave

Bestaan er bepaalde voedselsoorten die ontstekingen aan de gewrichten veroorzaken?

Worstjes

Natuurlijk bestaan die. Daarom zouden mensen die reeds last hebben van artritis voorzichtig moeten zijn met wat ze eten. Vlees, kip en worstjes bevatten bestanddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken wanneer ze in de bloedbaan terecht komen (bekend onder de afkorting AGE).

Ook omega 6-vetzuren, die je vooral vindt in eierdooiers, junkfood en gefrituurd voedsel, zijn in staat ontstekingen te verergeren. Onderzoek toont aan dat mensen die meer omega 6-vetzuren eten (in plaats van omega 3) vaker lasten hebben van negatieve invloeden op hun aandoening, omdat de zwelling beter zichtbaar en pijnlijker is.

Vetzuren en symptomen van artritis

Hoewel omega 6-vetzuren niet per se worden aangeraden, is het daarentegen wel verstandig om meer omega 3-vetzuren in je dieet op te nemen. Deze vetzuren hebben namelijk ontstekingsremmende eigenschappen die de gewrichten soepel maken en pijn verlichten.

Een van de beste keuzes om meer omega 3-vetzuren binnen te krijgen is lijnzaad. Je kunt de zaden breken en ze sprenkelen over salades of ze toevoegen aan soepen en sappen etc. Wees echter wel voorzichtig met je porties, lijnzaad kan namelijk een laxerende werking hebben en de opname van bepaalde medicijnen beperken. Lijnzaad gaat ook het ontstaan van bloedpropjes tegen. Als je dus reeds aspirine of andere bloedverdunners slikt, dan is het verstandig om eerst even je dokter te raadplegen.

Ook vis is een geweldige bron van deze vetzuren. De meest bekende zijn koudwatervissen, waaronder:

 • Zalm
 • Sardines
 • Tonijn
 • Kabeljauw
 • Makreel

 Wil je meer weten? Lees dan: Kurkuma om pijn, ontsteking en artritis te verlichten

Het eten van deze vissen is niet alleen een natuurlijke manier om ontstekingen te remmen, maar ook om de symptomen van artritis te verlichten.

Een studie uitgevoerd in 2002 en gepubliceerd in het blad Proceedings of the Nutrition Society toont aan dat visoliesupplementen de symptomen van reumatoïde artritis verbeteren, vooral bij patiënten die een acute of vergevorderde vorm van reumatoïde artritis hebben.

Pijnlijke Knie

Wanneer je meer omega 3-vetzuren consumeert, zul je merken dat je veel beter in staat bent om je dagelijkse bezigheden met gemak uit te voeren. Wellicht zul je zelfs in staat zijn bepaalde dingen te doen die je voorheen niet kon (zoals je schoenveters strikken, eten snijden etc.).

Omega 3-vetzuren verminderen ook de kans op een hartaanval, alsook de kans op andere problemen gerelateerd aan cardiovasculaire ziekte, naast de kans op een hoge bloeddruk.

Het moderne dieet van mensen die in het westen wonen bevat vaak weinig omega 3-vetzuren en veel omega 6-vetzuren. Dit is een van de redenen waarom veel mensen die in westelijke landen wonen al op jonge leeftijd last krijgen van artritis.

Welke voedingsmiddelen bevatten nog meer omega 3-vetzuren?

Chiazaden

Chiazaden bevatten, als je alleen kijkt naar plantsoorten, voor zover we weten de meeste omega 3-vetzuren (500 gram per kilo).

Andere goede bronnen van deze vetzuren zijn scharlei (50% van de bestanddelen bestaat uit omega 3), sacha inchi (een pindasoort afkomstig uit Peru, die voor 48% uit omega 3-vetzuren bestaat), alsook pompoenpitten (meer dan 40%).

Kijk uit met het eten van walnoten en raapzaadolie. Hoewel deze producten namelijk veel omega 3-vetzuren bevatten, zijn ze daarentegen ook rijk aan omega 6-vetzuren. Om deze reden zijn deze producten niet aanbevolen voor mensen die last hebben van symptomen van artritis.

Hennepzaden daarentegen bevatten ook zowel omega 3 als omega 6-vetzuren. De verhoudingen zijn echter in het voordeel van de omega 3-vetzuren. De beste manier om hennepzaden te consumeren (zaden die vrij taai zijn en een vrij onaangename smaak hebben), is een smoothie maken met plantaardige melk en een assortiment van gezonde noten.

Bekijk Ook