Zeven voedselsoorten om te eten voor het sporten

Omdat avocado's vol essentiële vetzuren zitten, voorzien ze ons van energie en verbeteren ze de fysieke en mentale functie. Ze zijn een geweldige toevoeging aan je dagelijkse dieet, omdat ze erg vullend zijn.
Zeven voedselsoorten om te eten voor het sporten

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om niets te eten voor het sporten. Hun doel is immers om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.

Maar in tegenstelling tot wat velen van jullie misschien denken, kan het eten van de juiste voedingsmiddelen voor het sporten een geweldige manier zijn om je sportprestatie te verbeteren en betere resultaten te behalen als het gaat om calorieën verbranden.

Als je training bijvoorbeeld activiteiten omvat die verder gaan dan een eenvoudige cardio en als je gewichten gebruikt, dan is het belangrijk dat je meer proteïnen, vet en bepaalde koolhydraten toevoegt aan je dieet.

Eten voor het sporten

Natuurlijk moet je geen gigantische maaltijd nuttigen vlak voor het trainen of zelfs onderweg naar de sportschool. Het beste is om een half uur voor je training te eten. Zo zul je over maximale energie beschikken tijdens het sporten.

Als je al een trainingsschema hebt en je wilt weten wat je zou moeten eten voor je work-out, lees dan vooral dit artikel over de zeven gezondste voedingsmiddelen die je kunt eten voor het sporten.

1. Fruit- en groentesappen

Groentesap

Fruit- en groentesappen zijn enkele van de beste bronnen voor natuurlijke energie die de lichamelijke prestaties kunnen helpen verbeteren. Deze drankjes zijn verfrissend en makkelijk te verteren en ondersteunen de vertering van vetten, waardoor ze je helpen meer calorieën te verbranden.

Je kunt groenten mengen als:

  • Spinazie
  • Kool
  • Broccoli
  • Peterselie
  • Selderij

En vergeet niet om vruchten toe te voegen als:

  • Banaan
  • Appel
  • Peer
  • Kiwi
  • Ananas

2. Chiazaad

Het eten van chiazaad is tegenwoordig niet voor niets erg populair: het zaad is erg rijk aan veel voedingsstoffen die geweldige voordelen bieden voor je gezondheid. Chiazaden bevatten onder andere essentiële omega 3-vetzuren, vezels, proteïnen en mineralen die je lichaam sterker maken en tegelijkertijd voorzien van veel energie.

Ze zijn makkelijk te vinden in supermarkten en zijn ook redelijk goedkoop. Het beste is om niet al te grote hoeveelheden chiazaad te eten – een klein schepje chiazaad toegevoegd aan je smoothie is al genoeg om te profiteren van alle goede eigenschappen.

3. Avocado

Avocado

Avocado’s zijn heerlijk en bieden een groot aantal voordelen voor je algehele gezondheid. Ze bevatten namelijk essentiële vetzuren, vitaminen, antioxidanten en andere voedingsstoffen die een goede aanvulling vormen voor verschillende populaire diëten.

Afhankelijk van je beoogde calorie-inname kan avocado de beste manier zijn om je lichaam te voorzien van natuurlijke energie en je algehele fysieke en mentale functie te verbeteren. Het elke dag eten van een stuk avocado helpt je bijvoorbeeld om je cholesterolgehalte te reguleren en af te vallen, omdat het een erg vullend voedingsmiddel is.

4. Eieren

De dagen dat men stelde dat eieren slecht voor ons zijn, zijn voorbij. Het is inmiddels immers aangetoond dat het regelmatig eten van eieren juist je algehele gezondheid kan verbeteren. Ze zijn een natuurlijke bron van proteïnen die gewichtsverlies bevorderen en tegelijkertijd spiermassa opbouwen.

Eieren zijn een geweldige optie voor het ontbijt, vooral als je ‘s ochtends sport.

5. Haver

Haver

Een van de voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan voedingsvezels is havermout. Havermout, ook wel gezien als de meest complete graansoort, helpt je bloedsuikerspiegel te stabiliseren en ondersteunt je stofwisseling bij het omzetten van vetreserves in energie.

Haver bevat zeer weinig calorieën en dankzij de in haver aanwezige gezonde vetten helpt de graansoort het hart te beschermen en de regulatie van het cholesterolgehalte te ondersteunen.

6. Noten

Noten bevatten minder water dan vers fruit en bevatten daardoor ook veel meer calorieën. Aan de andere kant moet je weten dat noten een geweldige bron zijn van proteïnen, gezonde vetten en antioxidanten die je dieet ondersteunen.

Als je sport zijn noten een uitstekende keuze om de honger te stillen en ze zijn een natuurlijke bron van energie. Omdat ze zo rijk zijn aan vezels verminderen ze de opname van koolhydraten door het lichaam en zijn ze het ideale supplement voor het controleren van de bloedsuikerspiegel.

We raden aan dat je leest:
Wat kokoswater doet voor je lichaam

7. Magere Griekse yoghurt

Griekse Yoghurt

Dit voedingsmiddel is ook goed voor het behouden van een gezonde darmflora. En het ondersteunt verder ook een gezonde spijsvertering en helpt een hoge bloedsuikerspiegel te voorkomen. Elke portie (170 g) bevat namelijk 18 gram proteïnen, wat Griekse yoghurt een geweldige keuze maakt voor mensen die topprestaties willen leveren tijdens het sporten.

Onthoud dat je motivatie om te bewegen de belangrijkste factor is als het aankomt op sporten, ongeacht wat je eet. Als je gedisciplineerd en consistent bent, zul je de volledige controle hebben over je gezondheid en je figuur.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.