Afvallen met chiazaden
Chiazaden worden wel eens superfood genoemd, omdat ze boordevol goede voedingsstoffen zitten die ons lichaam elke dag nodig heeft. De plant is afkomstig uit Zuid-Amerika en bij heel wat oude culturen behoorden de chiazaden tot het dagelijks menu.
Chiazaden zijn een natuurlijke bron van antioxidanten, omega 3-vetzuren, vitamines, mineralen en als kers op de taart helpen ze om vet te verbranden. Daardoor zijn ze een uitstekende bondgenoot voor wie graag enkele pondjes wil kwijtraken. Kom je graag meer te weten hoe chia kan helpen bij gewichtsverlies?
Er werden reeds talrijke studies uitgevoerd naar de voordelen van de chiaplant voor de gezondheid en het Britse Journal for Nutrition publiceerde een rapport dat bevestigde dat chia inderdaad ondersteunend werkt bij het volgen van een vermageringsdieet.
De aanbevolen dosis is 25 gram of een eetlepel per dag en wordt bij voorkeur niet overschreden. Het artikel dat hieronder volgt, beschrijft meer in detail wat deze superzaadjes voor het bereiken van een optimaal gewicht kunnen betekenen.
Waarom zijn chiazaden goed om af te vallen?
- Chiazaden hebben de verbazingwekkende eigenschap om de verbranding te versnellen en op deze manier vet te verbranden, voornamelijk vet dat zich opstapelt rondom het middel en in de buikstreek. De zaden zijn rijk aan calcium, wat vet makkelijker verteert en afdrijft. Aarzel dus niet om voor chiazaden te kiezen als je graag opnieuw gaat voor die platte buik
- Chiazaden hebben een hoge concentratie omega 3-vetzuren, acht keer meer dan de hoeveelheid terug te vinden in zalm. Daardoor zijn ze prima als bondgenoot om celveroudering tegen te gaan en bij het verminderen van cellulite. De zaden werken eveneens ontstekingswerend en ze helpen het cholesterolgehalte in het bloed naar beneden te halen.
- Vermindering van de eetlust: Wanneer chiazaden in contact komen met water, bijvoorbeeld door ze te laten weken, kunnen de zaadjes zeven tot tien keer hun normale omvang krijgen. Dit komt door de vezels aanwezig in de zaden. Wanneer men dus chiazaden eet en deze in het lichaam vochtig worden, zullen ze opzwellen en een gel-achtige structuur krijgen. Het lichaam zal de goede voedingsstoffen uit de chiazaden halen. Door de opzwelling van de chiazaden geeft het lichaam aan dat het vol zit.
- Chiazaden bevatten ook zes keer meer vezels dan volkorenbrood. De vezels stimuleren een vlotte spijsvertering en helpen luie ingewanden te activeren. Vergeet echter niet twee liter water per dag te drinken.
- Volgens een studie uitgevoerd door de Universiteit van Ohio zou chia ook angst verlichten en stress kunnen bestrijden, waardoor het tot een van de meest aanbevolen voedingstoffen door voedingsspecialisten behoort.
Bijkomende weetjes over chiazaden
- Chiazaden bevat de hoogste concentratie omega 3-vetzuren van plantaardige oorsprong.
- We vinden indrukwekkende combinaties van antioxidanten, eiwitten, koolhydraten, vezels, aminozuren en mineralen terug in dit kleine zaadje.
- Chiazaden bevatten geen gluten en kunnen dus gebruikt worden in geval van glutenallergie.
- Ze hebben geen smaak noch geur, zodat ze aan een groot aantal gerechten kunnen worden toegevoegd.
- Door de aanwezige koolhydraten geven ze ook heel wat energie. De chiazaden zorgen ervoor dat de koolhydraten in het lichaam langzamer omgezet worden naar suikers. Deze suikers zijn de energie waarop ons lichaam werkt. Doordat de suikers langzamer verwerkt worden, dempt dit de eetlust en dus de extra inname van koolhydraten. Je hebt dus minder zin in extra voedsel, maar je houdt wel de energie om de dagelijkse activiteiten te kunnen doen.
- Verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed.
- Vlottere en gemakkelijkere spijsvertering.
- Preventie van hart- en vaatziekten.
- Verbetering van spierontwikkeling en verhoogd weefselherstel. Chiazaad bestaat voor 20% uit eiwitten, wat twee á drie keer meer is dan andere zaden en granen.
- Ze zorgen voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel.
- Het zoutgehalte is laag.
Dit artikel is misschien ook interessant:
Laat cholesterol- en bloedsuikerspiegel dalen met appelazijn
Hoe verlies je gewicht met chiazaden op het menu?
- Om enkele pondjes kwijt te raken, raden we aan om 25 gram chiazaden per dag toe te voegen aan het menu.
- Hou dit regime zeker gedurende een maand aan om voldoende gewicht te verliezen. Neem vóór de twee voornaamste maaltijden een glas water of fruitsap met de helft van de aanbevolen dagelijkse dosis, dus ongeveer 12,5 gram per inname.
- De zaden bevatten hoge doses wateroplosbare vezels. Ze hebben een hoge capaciteit om vloeistoffen te absorberen en je zal merken dat het water of fruitsap iets voller van consistentie wordt. Laat de chiazaden ongeveer een half uurtje inwerken alvorens te drinken.
- Ze zijn gemakkelijk toe te voegen aan melk, sapjes, smoothies, groenten, sauzen en soepen. Ook kan je ze vinden in poedervorm, waardoor je ze makkelijk in desserts kan verwerken.
- Vergeet niet de nodige twee liter water per dag te drinken om volop van de voordelen van de chiazaden te kunnen genieten.
Waar kan ik terecht om chiazaden aan te kopen?
Je kan ze normaal kopen in de supermarkt. Zijn ze echter niet beschikbaar in de supermarkt bij jou in de buurt, dan kan je zonder twijfel terecht in elke natuurvoedingswinkel of biosupermarkten die nu in elke stad te vinden zijn.
Kies voor kwaliteitszaden, bij voorkeur van organische oorsprong en vergeet niet de vervaldatum op de verpakking te controleren. Voor een optimaal resultaat kies je altijd voor goede kwaliteit en zo vers mogelijke producten.
Daarnaast zijn chiazaden niet duur. Ze zorgen er dus niet alleen voor dat je overtollig gewicht kan verliezen, maar ze helpen ook mee aan het verbeteren van de conditie en algemene gezondheid van het lichaam.
Zoals reeds vermeld kan je de zaden in volledige vorm aan maaltijden of drankjes toevoegen. Ook kunnen de chiazaden in poedervorm het voordeel bieden dat ze makkelijk vermengd kunnen worden in deeg of beslag om desserts te verrijken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Justo, M. B., Alfaro, A. D. C., Aguilar, E. C., Wrobel, K., Wrobel, K., ís Guzmán, G., … & Zanella, V. D. M. (2007). Desarrollo de pan integral con soya, chía, linaza y ácido fólico como alimento funcional para la mujer. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 57(1), 78.
-
Taga, M. S., Miller, E. E., & Pratt, D. E. (1984). Chia seeds as a source of natural lipid antioxidants. Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/BF02542169
- Peiretti, P. G., & Gai, F. (2009). Fatty acid and nutritive quality of chia (Salvia hispanica L.) seeds and plant during growth. Animal Feed Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2008.04.006
- de Falco, B., Amato, M., & Lanzotti, V. (2017). Chia seeds products: an overview. Phytochemistry Reviews. https://doi.org/10.1007/s11101-017-9511-7
- Nutrition data, https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3061/2