Natuurlijke oplossingen als je kind een slechte eetlust heeft

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het gebrek aan eetlust van je kind niet komt door een medisch probleem. Raadpleeg een arts om eventuele twijfels weg te nemen.
Natuurlijke oplossingen als je kind een slechte eetlust heeft
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 25 mei, 2018

Als een kind een slechte eetlust heeft kan dit een bron van voortdurende zorg zijn voor ouders. Zij weten vaak niet hoe ze dit probleem moeten oplossen. Ook kan het zijn dat het kind zich gestrest voelt doordat hij gedwongen wordt meer te eten dan hij wil. De oplossing is om zijn slechte eetlust op natuurlijke wijze aan te pakken.

In dit artikel zullen we remedies onderzoeken die kunnen helpen als je kind een slechte eetlust heeft. Hiermee krijgt hij alles binnen wat zijn lichaam nodig heeft, zonder hem te forceren.

Redenen waarom je kind een slechte eetlust heeft

Veel kinderen doorlopen tijdens hun kindertijd een fase waarin ze niet veel honger hebben. In sommige gevallen duurt het niet erg lang. Soms kan het echter langer duren en tot gewichtsverlies leiden, wat ouders veel zorgen baart.

Enkele redenen waarom je kind een slechte eetlust heeft zijn:

 • Voedselintoleranties: soms kan het zijn dat de slechte eetlust van je kind alleen bij bepaalde voedingsmiddelen voorkomt. Dit kan betekenen dat hij intolerant is voor deze voedingsmiddelen.

Voorbeelden hiervan zijn melk, meel en gedroogd fruit. Je zult moeten nagaan of je kind een spijsverteringsprobleem zou kunnen hebben.

 • Bloedarmoede: ijzergebrek kan de reden zijn waarom je kind een kleine eetlust heeft. In dit geval moet je ervoor zorgen dat zijn dieet evenwichtig en adequaat is.

Je kunt ook ijzerrijke voedingsmiddelen toevoegen aan zijn dieet.

 • Darmparasieten: parasieten komen heel vaak voor bij kinderen, omdat ze vaak hun handen in de mond steken. De symptomen kunnen echter onopgemerkt blijven of worden verward met andere problemen.

Een aantal symptomen zijn nervositeit, verwijde pupillen of een jeukende neus of anus.

 • Emotionele problemen: sluit emotionele problemen niet uit als oorzaak. Een moeilijk gezinsleven of een probleem in de omgeving van het kind kan bijvoorbeeld invloed hebben op hun eetlust.
 • Andere ziekten: als de eetlust van je kind niet snel terugkeert of het gebrek aan eetlust heel erg is, raadpleeg dan je arts zodat deze de noodzakelijke tests kan uitvoeren. Op deze manier kun je ziekte uitsluiten als oorzaak.

Voordat je je kind medicatie geeft, moet je er rekening mee houden dat sommige medicijnen schadelijke bijwerkingen hebben. Hierom wordt aanbevolen dat je eerst natuurlijke remedies probeert, tegelijk met een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.

Tips voor als je kind een slechte eetlust heeft

1. Stuifmeel

Natuurlijke oplossingen als je kind een slechte eetlust heeft
Stuifmeel is een superfood dat de voedingsgebreken zoals bloedarmoede kan verhelpen.

Om de voordelen ervan te benutten, moet het gemalen en ingenomen worden vóór het eten. Neem altijd de geschikte dosis voor de leeftijd.

2. Edelgist

Edelgist is rijk aan vitaminen, mineralen en aminozuren en is bovendien uitstekend voor het verhogen van de eetlust. Ook is het een ideaal supplement voor het bevorderen van een gezonde fysieke en mentale ontwikkeling.

3. Duizendblad

Thee van duizendblad voor als je kind een slechte eetlust heeft

Duizendblad is een medicinale plant die de eetlust verhoogt en de spijsvertering bevordert.

Het wordt ook wel gebruikt om darmparasieten te voorkomen en te doden. Deze kunnen verantwoordelijk zijn voor het verlies van eetlust.

4. Luzerne

Luzerne is een sterk basisch en gezond voedingsmiddel. Het is ideaal bij het helpen voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen.

 • Behalve dat het de eetlust stimuleert, bestrijdt het ook maagzuur en voorkomt het maagzweren.

5. Originele recepten

Natuurlijke oplossingen als je kind een slechte eetlust heeft

Probeer voedsel te koken wat er aantrekkelijk uitziet. Dit helpt je kind bij het proberen van nieuwe dingen. Je kunt bijvoorbeeld vormen maken van het eten of een ander soort uniek voedselkunstwerk.

Als ze geen peulvruchten, vis of groenten willen eten, kun je met die ingrediënten proberen vullingen of deeg te maken.

Een goede manier om ze peulvruchten te laten eten is door kikkererwtenmeel te gebruiken.

6. Helpen in de keuken

Kinderen zouden in de keuken moeten helpen met taakjes die passen bij hun leeftijd.

Dit zal hun eetlust verder vergroten omdat ze willen eten wat ze hebben gemaakt.

7. Sport

Sporten als je kind een slechte eetlust heeft

Een groot probleem voor kinderen van tegenwoordig is dat ze veel minder bewegen dan voorheen. Dit is het resultaat van nieuwe technologie, het stadsleven of overwerkte ouders.

Het is dan ook van cruciaal belang dat ze elke dag spelen en genoeg bewegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Asociación Española de Pediatría. Mi niño no come. Junio 2021.
 • Calzada-León R, Altamirano-Bustamante N, Ruíz-Reyes Mª L. Reguladores neuroendocrinos y gastrointestinales del apetito y la saciedad. Boletín Médico del Hospital Infantil de México. Diciembre  2008. 65 (5):
 • Carnell, Susan et al. Parent feeding behavior and child appetite: associations depend on feeding style. International journal of eating disorders. 2014. vol. 47 (7): 705-9.
 • Galle, J. What to do when a child won’t eat: feeding disorders and developmental disabilities. Center for Autism & Related Disorders. [Online]
 • Tapia A, Masson L. Detección de síntomas depresivos en pacientes con sobrepeso y obesidad. Revista Chilena de Nutrición. Agosto 2006. 33 (2): 162-169.
 • Citation: POWELL, F. … et al., 2011. Appetite regulation in early childhood: the impact of parenting behaviours and child temperament. IN: Mitchell, S.R. (ed.) Appetite: Regulation, Role in Disease and Control. Hauppauge NY: Nova Science Publishers, pp. 1 – 28.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.